Народно събрание

Йордан Цонев: Идеята за машинен вот идва от ДПС. Нужен ни е достъпен, честен и прозрачен изборен процес

Изясняването на определени факти и обстоятелства, особено свързани с изборния процес, е положително явление. Това заяви зам.-председателят на ДПС и зам.-председател на парламентарната група на партията Йордан Цонев от парламентарната трибуна по време на дебата за създаване на Временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства относно машинното гласуване в изборите на 14 ноември 2021. ДПС подкрепи създаването на комисията, но мнозинството в Народното събрание отхвърли предложението.

Най-важната цел е да има доверие в резултатите от изборния процес. Изборите са фундаментът на демокрацията, така че не виждаме ние нищо лошо в това да има временна комисия, която да изясни всички факти и обстоятелства относно този процес, каза Цонев. И допълни: "Искам обаче да напомня тук на колегите, на тези, които не знаят, че Движението за права и свободи никога не се е противопоставяло на машинния вот, точно обратното".

Идеята за машинен вот идва от ДПС. Не от друга партия, а от ДПС. В 44-ото Народно събрание наше предложение за 100% машинен вот беше прието в пленарна зала. И беше отразено в Изборния кодекс. ГЕРБ после го промениха, след това пак в 45-ото го приехме, но ДПС е авторът на тази идея, подчерта народният представител. И припомни защо това бе принципна позиция на ДПС

Защото доверието в броенето и в работата на секционните избирателни комисии беше стигнало до най-ниското си равнище. Защото бяха констатирани грешки в протоколите на СИК - в повече от 2/3 от протоколите, над 66% от протоколите бяха сгрешени, с грешни контроли и т.н. Тоест субективният фактор там се оказва, че руши доверието в изборния процес. И затова ние предложихме машинно гласуване и беше прието, каза Цонев. И допълни: "Тук обаче има много нюанси, които виждаме, че по-голямата част от обществото изобщо не знае, по-голяма част от пленарна зала – също. Затова нека да ги припомня. Ние предлагахме машинно броене на ръчно гласуване, което е съвсем различно".

"Изборният процес, освен че трябва да бъде прозрачен, честен, трябва да бъде достъпен. И това е един от принципите, които трябва да гони изборното законодателство - да е достъпен за всички. Видяхме на двата избора, които бяха проведени с машини, че не е достъпен за всички, по една или друга причина. И тук цензът няма никакво отношение, защото гражданите с висок ценз и гражданите с нисък образователен ценз имат еднакви изборни права. Конституцията не прави разлика. И това е част от фундамента на демокрацията. А една част от гражданите нямаха тази възможност при този начин на гласуване", заяви още зам.-председателят на ДПС.

Ето какво още заяви Йордан Цонев:

"Предлагахме много важни неща по отношение на сертифицирането на машините, по отношение на софтуера, по отношение на контрола върху софтуера, одита върху софтуера и т.н. Даже и по отношение изработването на машините, а не покупката им от някоя компания някъде си, със съответно софтуер, който се борихме в два парламента да видим кой го контролира, на кого се дава, кой има капацитет, кой няма капацитет. И никой не иска да разбере, че в целия този процес – какво се губи – доверието в изборния процес се губи при такива спорове. Ето защо ние смятаме, че тази тема не е затворена. При положение, че този начин на гласуване не дава нужните резултати по отношение на достъпност, прозрачност, честност. Затова Народното събрание е длъжно да отвори още веднъж тази страница. И без оглед на това какви са партийните интереси на един или друг, какви са му вижданията и т.н., да се опитаме да изработим технология на изборния процес, която да осигурява тези неща, за които говорим. Достъпност за всички, лесно да се гласува, честност, прозрачност, контрол и в крайна сметка доверие върху изборния резултат.

Една такава комисия може да бъде предмостие към отваряне на страницата как да гласуваме машинно, какви да бъдат машините, да броим ли, какво да направим, кое да подобрим, как да работи ЦИК. ЦИК нямал капацитет. Да, но трябва да има, защото това е органът, който отговаря. Няма друг орган. Виждаме, че МВР си мисли, че те отговарят за изборния процес, но не отговарят те. Отговаря ЦИК, по закон. И ако трябва да бъдем още по-конкретни, в изборния процес е записано това, за което вие говорите, за подписа. Там пише, че трябва да се носят на хартия документи. А защо пише? Защо да не може с електронен подпис? Ами ние сме „за” това. Така е! Така че има проблеми и една такава временна комисия само ще бъде една врата към отваряне на процеса, който трябва да решим".

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност