Мустафа Карадайъ: Културно-историческият туризъм носи развитие и просперитет на регионите

Богатото културно-историческо наследство на България в цялото му многообразие трябва да бъде проучено, разкрито и съхранено, за да служи за основа за икономическо развитие и просперитет на регионите. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, след като посети уникалната Александровска гробница.

Александровска гробница2

Ние гледаме в цялост и в пълнота епохите. Необходимо е да има комплексен подход, когато правим програми за развитие на регионите. Културно-историческият туризъм трябва да е част от цялото. Хасково и Шумен да не се разглеждат отделно, да са част от нещо общо, обясни Карадайъ. И подчерта, че за ДПС опазването, съхранението и популяризирането на културно-историческото наследство, както и развитието на културно-историческия туризъм са приоритет.

Александровска гробница3

Александровска гробница е открита през декември 2000 г. в могилата “Рошавата чука” край с. Александрово, община Хасково, от големия български археолог д-р Георги Китов (1943-2008) и екипа му. Гробницата е от IV в.пр.Хр.

Александровска гробница5

Със своите стенописи и архитектура тя е един от бисерите на тракийското културно наследство по нашите земи и се нарежда сред най-големите съоръжения от този тип, открити досега. Уникалните стенописи на Тракийската гробница са без аналог и имат изключителна художествена стойност.

Александровска гробница6

Преди Александровска гробница Мустафа Карадайъ и екипът на Централния предизборен лъч посетиха легендарната църква "Успение Богородично" в с. Узунджово, която е била превърната през ХVІ в. в джамия, а след това отново в църква.

Узунджово

Старинният храм се слави с това, че е най-голямата селска църква в България, а също и с уникалната си архитектура - запазила автентичния си облик до днес.

Узунджово1

От първия ден на кампанията посещаваме културно-исторически и археологически обекти. От Видин до Хасково бяхме в църква, джамия, синагога, посетихме неолитните жилища в Стара Загора, Абритус в Разград, тракийската гробница в с. Александрово, каза Мустафа Карадайъ.

Узунджово3

Имаме древна история, гордеем се с обекти и артефакти на повече от 8-10 хил. години. Но тези обекти по един или друг начин са си сами. Ние като държава не сме развили културно-историческото наследство в неговата цялост и пълнота, за да служат за икономически просперитет на регионите и държавата като цяло, коментира лидерът на ДПС.

Узунджово4

Той изтъква факта, че за кметовете на ДПС развитието на културно-историческото наследство и културно-историческия туризъм е приоритет.

 

Първо трябва да разкрием културно-историческото наследство, второ – да го съхраним, трето - да го популяризираме и в крайна сметка да го превърнем в икономическо развитие и просперитет на регионите, каза Мустафа Карадайъ. И даде за пример Гърция, Турция и Египет, които са превърнали културно-историческото си наследство в икономика и в туризъм. Ние не се възползваме от това, което имаме, а по нищо не отстъпваме на тези държави, каза Карадайъ. И припомни, че културно-историческото наследство и туризъм бяха в центъра на кандидат-президентската му кампания заедно с Искра Михайлова.

Ние искаме да покажем богатото културно-историческо наследство на България на целия свят, заяви Карадайъ.

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност