Халил Летифов пред "Стандарт": Правим регионални планове за инвестиции и развитие

  • Започваме разяснителна кампания в страната за европейските възможности
  • Нужен ни е разум, отговорност и диалог, за да решим проблемите на хората, казва зам.-председателят на ДПС Халил Летифов, водач на листата на Движението в Стара Загора

- Г-н Летифов, ДПС обяви, че ще направи дневния ред на хората дневен ред на 49-ото Народно събрание. В рамките на предизборната обиколка Мустафа Карадайъ заяви, че се провеждат разговари с хората из цялата страна, за да се да чуят проблеми и след това да се систематизират и анализират. Какво показват срещите ви досега?

- Обедняването е точка първа от дневния ред на хората. Галопиращата инфлация и неконтролируемо растящите цени. Това са темите, с които започва всеки наш разговор. Той продължава с тревога за работните места, за утрешния ден, за бъдещето на децата и перспективата пред бизнеса. Затова, за нас най-важната задача е да се спре прогресивното обедняване. А след това да си поставим за цел да достигнем средните европейски доходи и стандарт на живот.

- Как може да се случи това?

- Обедняването не може да се пресече само с раздаване на помощи. В момента външният дълг е над 40 милиарда лева и расте с 15 милиарда на година. Обедняването и бедността могат да бъдат преборени само с инвестиции.
Европейският съюз е най-големият инвеститор в България. А евросредствата в момента са блокирани.

Планът за възстановяване и устойчивост не работи. Уж дойдоха 1,2 милиарда по него, но никой не е чул къде и за какво са отишли. Оперативните програми буксуват. А общините, бизнеса и хората разчитат на онези 60 милиарда лева, предвидени за подкрепа на България.

За да се отпуши целият този процес, трябва да решим кризата на кризите - политическата, с която са свързани всички останали кризи в страната. ДПС призовава за разум, отговорност и диалог. Нужен ни е разум за да се анализира и оценява ситуацията и за да се намират точните решения. Нужна ни е отговорност, лична и колективна – отговорност за нашия живот, отговорност за децата ни и техните деца, отговорност за бъдешето на Родината ни, но и политическа отговорност. Нужен ни е и диалог за да се намери политическата формула за решаване на проблемите на хората.

- Готово ли е ДПС да поеме тази отговорност?

- Разбира се. ДПС се доказа като най-диалогичната партия. Ние трябва да сме част от мнозинството, което ще излъчи редовен кабинет. ДПС е единствената, представена в Парламента партия, която в сходна ситуация се е справяла с инфлацията и бедността. Ние знаем как и можем да преодоляваме кризи.

- Каква власт очаква ДПС?

- Коалиционна. Народът вече 4 пъти казва НЕ на едноличните и еднопартийни управления.
Искаме разумно, отговорно и диалогично правителство. Власт, която да действа с разум, а не с разрушителните емоции на омразата. Власт, която да работи за решаване на проблемите на хората, а не на един олигарх, който беше приватизирал Плана за възстановяване и устойчивост. Власт, която не се основава по модела на джипката и на лъжите, а реализира националните приоритети в диалог с политическите партии, с институциите, с месната власт, с бизнеса, с академичната общност, с гражданското общество.

ДПС очаква европейски модел на управление, базирано на коалиционна култура, градивен диалог и общи приоритети за разрешаване на проблемите на хората.

- Вслушвате се в проблемите на хората. Но в голямата тема за бедността и липсата на инвестиции всеки регион има своите специфични проблеми. Кога те ще намерят място в дневния ред на политиците?

- Да, проблемите са различни. Ниските доходи и безработицата са най-важната тема в Северозапада. Здравната помощ е болният въпрос в Плевен. Водоснабдяването е проблемът на общините в областите Търговище и Шумен.

Подпомагането на малките земеделски стопани е важният въпрос в Добруджа и Лудогорието. Задълбочаването на неравенството между малките общините и областните центрове, както и липсата на общинска инфраструктура, е болното място на Черноморския регион.

В Стара Загора стои проблемът с комплекса "Марица-Изток". В енергетиката трябва да има предвидимост и сигурност, както за енергетиците и техните семейства, така и за цялата страната. Преди да се закриват мощности трябва да бъде подсигурена алтернатива. В Старозагорско има още един голям проблем - бъдещето на розопроизводството. Розата е символ на България, ние трябва да я защитим от опитите в ЕС за преетикиране на етеричните масла като опасни. Развитието на спа и балнео туризмът са също важна за региона тема.

Не само констатираме разработването на регионални планове за развитие. Ние вече започнахме да ги разработваме. Вслушваме се в проблемите на всеки регион. Във всеки областен град, в който спира Централният предизборен лъч, правим срещи с местните власти и местния бизнес, за да чуем предложенията за ефективни инвестиции, които да променят качеството на живот, да дадат добавена стойност и да създават работни места.

Всеки кандидат народен представител на ДПС ежедневно провежда множество срещи със своите избиратели и в детайли познава проблемите на хората, на населените места, на общините и на регионите. Непрекъснато поставяме въпроса за ефективното и спешно използване на ресурса от Плана за възстановяване и устойчивост и ефективното прилагане на оперативните програми. За нас е важно подкрепата от ЕС да се насочи към малките и средни предприятия.

- Това са дългосрочни политики, които безспорно ще дадат резултат. Но в момента всички се вълнуват само от едно - цените в магазина, които всеки ден скачат. Какво е решението - таван на цените, както иска БСП, таван на надценката, както предлага кабинетът или данък свръхпечалба, както препоръчват икономисти?

- Единственият механизъм, по който може да се намери решение е диалог с производители, преработватели, дистрибутори и търговци. Не трябва да пропускаме и потребителите. Защото тяхното поведение отпределя правилата на пазара.

- Бяхте председател на комисията по младежките политики в 48-ото НС. Как виждате ролята на младите хора в тези процеси?

- Проблем, който виждаме навсякъде в страната, е бягството на младите хора, особено от по-малките общини. Липсата на работни места, на сигурност за бъдещето кара младите да търсят своето развитие в областните градове, а все по-често и в чужбина. Затова в основата на тези регионални политики, които ще облечем в регионални планове за развитие, ние поставяме младите хора и възможностите за развитието им тук и сега, в техните родни места.

Специален акцент ще поставим върху превенцията на деца. В комисията за младежките политики на 48-ото НС започнахме ефективната борба срещу хазартната зависимост на децата до 18 години и достъпността на рекламата до тях. Но времето не стигна за ефективни мерки. За ДПС е приоритет борбата срещу насилието над деца, включително срещу уродливото деяние детска порнография. В тази битка трябва да бъде ангажирана държавата с всички нейни институции, нужни са и законови промени.

От създаването си до днес ДПС поставя в центъра на политиките си младите хора. Затова и днес се гордее с най-голямата младежката организация. При нас приемствеността между поколенията е ценност.

Младите хора имат конкретни идеи, модерна визия, възможността в диалог със своите колеги от цялата страна да работят за цялостно развитие и да излязат с конкретиката на местно ниво. Готови са да поемат отговорност за развитие. Държавата има нужда от техния поглед и тяхното участие.
Централизираният подход, в който малка група от хора се опитва да налага решения за цялата страна е остарял. Дойде времето на младите.

("Стандарт", 17 март 2023 г.)

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност