Европарламент

Еманюел Макрон поздрави Мустафа Карадайъ за действията на ДПС в подкрепа на европейската перспектива за Северна Македония

Президентът на Франция Еманюел Макрон лично поздрави лидера на ДПС Мустафа Карадайъ и цялата партия за активните действия на Движението в подкрепа на европейската интеграция на Северна Македония и целите Западни Балкани. Това се случи по време на разговора между двамата, който се състоя на Срещата на върха на европейските либерали в Брюксел. В нея участваха държавни и правителствени ръководители, председатели на партии от европейското либерално семейство.

23 06 2

Веднага след вота на недоверие към правителството на Кирил Петков ДПС внесе в парламента предложението на френското председателство на ЕС за преговорна рамка на Северна Македония, с което даде възможност за се намери решение на спора между България и Северна Македония при защита на българския национален интерес.

23 06 4

Мустафа Карадайъ имаше още разговори с премиерите на Нидерландия - Марк Рюте, на Белгия - Александер де Кро, на Люксембург - Ксавие Бетел, на Естония - Кая Калас, и на Ирландия - Мишел Мартин.

23 06 10

Европейската интеграция на Западните Балкани бе основна тема на двустранните срещи на Карадайъ.

23 06 8

Днес на Съвета на либералите получихме много поздравления за усилията, които полагаме като ДПС и за действията, които вършим в България във връзка с разширяването на ЕС и по-конкретно на Западните Балкани и Северна Македония, каза Карадайъ на брифинг в централата на АЛДЕ, даден за българските журналисти в Брюксел.

Движението е получило подкрепа и поздравления за действията си в подкрепа на Украйна. Българската позиция бе изработена също благодарение на усилията на ДПС.

23 06 5

Особено последната една година процесът по европейската интеграция на Западните Балкани, в частност на Северна Македония, се забави, а за последните 6 месеца, нищо не се случи. Даже повече се навреди на процеса, защото имаше различно говорене от страна на българското правителство в Брюксел, със съседите и в България. Няма как всички различни тези да са верни. Все една от тях е лъжа, коментира Мустафа Карадайъ.

23 06 7

Последната седмица е особено показателна какво се случи в България. На 16 юни имаше предложение на френското председателство за преговорна рамка, което дойде в България.
Цяла седмица правителството не можа да намери подход и начин да го внесе в НС. Официално внасяне в НС нямаше, затова то не бе разгледано, обясни лидерът на ДПС.

23 06 3

Затова веднага след гласуването на вота на недоверие ДПС внесе съответното проекторешение в НС, за да позволи приемането на френското предложение.

И те тръгнаха да саботират процеса, изтъкна Карадайъ. За днес в 10 ч. имаше насрочено заседание на външната комисия в НС, тя трябваше да разгледа предложението на ДПС, да излезе със становище и да се свика извънредно заседание на НС с една единствена точка.

Това е бърза писта. Ние дадохме тази възможност България да извърви този път по бързата писта, подчерта Мустафа Карадайъ.

23 06 9

Преговорната рамка е добра. Ние отворихме пистата да има дебат изобщо. Досега нямаше нищо внесено в НС, коментира още той. И допълни: "За да има тройка от тотото, човек трябва поне да пусне фиш.".

Вместо това, тази сутрин отново се правят оценки за политическите опоненти в България. Арогантността и агресията, която показват тези хора, загубили загубиха властта, не им прави чест. Не си вземат поука, възмути се лидерът на ДПС.

Брифинг23 06

Споменаването на задкулисие и мафия за политическия опонент не им прави чест. Какво задкулисие е г-н Пеевски, когато седи на първия ред в народното събрание. Когато е там -защо е там, когато не е там - било задкулисие, продължи Карадайъ.

Самите те са функция на задкулисието в България в последните 25 години - на олигарха Иво Прокопиев. Те са негов слугинаж, отсече лидерът на ДПС.

Надявам се час по-скоро да има решение за Северна Македония, каза Мустафа Карадайъ. И заяви: "Ние показахме като опозиционна партия как водим последователна политика. Още от 90-те години казахме, че за да преодолеем различията на Балканите, трябва да членуваме в общи съюзи - ЕС и НАТО.".

Работещата формула започва с диалог, каза още Карадайъ. Той коментира, че пред последната седмица бившите управляващи в България са получили класически политически урок и със свалянето на председателя на НС и в първия успешен вот на недоверие.

Не сте в позиция арогантно да налагане мнението си в разрез с дневния ред на хората. Хората живеят в кризи, в инфлация, обедняват, а някой се опитва арогантно да налага свой дневен ред, след като е загубил мнозинството си, обърна се към бившия вече кабинет Карадайъ.

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност