Европарламент

Атидже Алиева-Вели: Земеделците имат нужда от подкрепа, а не само нови изисквания

По време на своята пленарна сесия, Европейският парламент гласува в подкрепа на доклад относно “Гарантиране на продоволствена сигурност и дългосрочна устойчивост на селското стопанство на ЕС”, съдържащ призив за изравняване на плащанията за земеделците по линия на инструментите на общата селскостопанска политика.

Евродепутатът от ДПС/Обнови Европа Атидже Алиева-Вели, като един от съвносителите на предложението в тази насока, подчерта по време на дебата по доклада, че „основната подкрепа на доходите на земеделците е по линия недиректнитеплащания на площ. Несправедливо е, българските и други европейски земеделци даполучават по-ниски плащания.“

„Нека Европейският парламент най - накрая направи тази важна крачка - за устойчивоземеделие, за равни възможности, с равни субсидии“, настоя българският евродепутат.

Приетото изменение призовава Съвета за ускоряване на процеса на изравняване наподпомагането по линия на ОСП спрямо средното за ЕС, за да могат земеделскитестопани в държавите членки, в които този процес все още не е приключил, да сесправят с настоящите предизвикателства.

„Устойчивото и екологично производство на храни ще бъде предизвикателство зафермерите през следващите години, а достъпността на храните в социален аспект - предизвикателство за потребителите. Гарантирането на продоволствената сигурност вусловията на нарастващи производствени разходи, екологизиране на ОСП и новитеизисквания днес изглеждат повече като трудности отколкото като възможности заселските стопани. Земеделците имат нужда от подкрепа - не само от забрани и новиизисквания.“, посочи още Алиева-Вели. 

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност