Европарламент

Илхан Кючюк обсъди с премиера на Словения членството на България в Шенген

Лидерът на европейските либерали Илхан Кючюк е на двудневно посещение в Словения, където взе участие в 18-я по ред стратегически форум, който тази година се провежда под надслов "Солидарност за глобалното бъдеще".

Илхан Кючюк Словения1

В рамките на визитата си в словенския град Блед евродепутатът от ДПС/”Обнови Европа” проведе двустранни срещи със словенския министър-председател Роберт Голоб и министъра на инфраструктурата Аленка Братушек.

По време на срещата словенският премиер за пореден път препотвърди подкрепата си за приемането на България и Румъния в Шенген. Според него членството на двете страни ще подсили Европейския съюз.

Илхан Кючюк Словения3

Въпросите за ролята на солидарността и глобалната сигурност са теми, които днес са в основата на разрешаването на предизвикателствата, които стоят пред всички нас. Този форум е изключително важен особено в контекста на войната в Украйна, продължаваща вече повече от година. От друга страна климатичните промени в глобален мащаб, на чиито последствия ставаме свидетели непрекъснато - опустошителните земетресения през февруари в Турция и огромните наводнения, които засегнаха Словения през август. Гарантирането на глобалната сигурност чрез съвместна работа, осигуряването на  достъп до храна и енергия, не само в Европа, но и по целия свят, с фокус върху изменението на климата и конфликтите, е наш основен приоритет“, каза Кючюк.

Той е категоричен, че сегашната международна общност страда от разпокъсаност и протекционизъм, което пречи на ефективното сътрудничество. Според него Европа трябва да поеме отговорност за адаптирането към този многополюсен свят, за да улесни по-доброто глобално управление и съвместното сътрудничество.

Тазгодишният форум търси отговори на настоящата глобална несигурност, намалената сигурност в международната общност и отговори на бъдещите глобални предизвикателства   върху солидарността при посрещането на глобалните предизвикателства тази година.

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност