Европарламент

Илхан Кючюк поднесе венец на паметната плоча на Светите братя Кирил и Методий в Рим

Лидерът на европейските либерали е на посещение в Рим, където днес поднесе венец с цветя пред паметната плоча, посветена на делото на Светите братя в базиликата „Санта Мария Маджоре“.

„Днес отбелязваме Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Да образоваме децата си, да уважаваме и пазим нашето голямо богатство и гордост – словото. То ни е помогнало да оцелеем в трудни моменти и да се запазим като нация.“,  каза Кючюк.

Базиликата има специално място в хронологията на мисията на Светите братя Кирил и Методий, защото в нея папа Адриан II през 868 г. освещава книгите, подготвени от Светите братя.

На паметната плоча на италиански и български е изписано: "В тази базилика на Санта Мария Маджоре папа Адриан II освети в годината 868 славянски книги, донесени в Рим от светите братя Константин Кирил и Методий, създатели на славянската писменост."

Славянските просветители се тачат във Вечния град като равноапостоли. Базиликата "Санта Мария Маджоре" е свято място в Рим, където се отдава почит на равноапостолните Кирил и Методий. Всяка година на  24 май наши сънаодници поднасят венци пред паметната плоча.

Ilhan Kyuchyuk Roma

 

 

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност