Европарламент

Искра Михайлова: Дигитализацията и иновациите ще ни помогнат за опазване на културното наследство на България и Европа

Евродепутатът от ДПС /„Обнови Европа“ Искра Михайлова организира видеоконференция посветена на предизвикателствата и възможностите за дигитализацията и иновациите на културното наследство, в която участие взеха Комисарят по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж – Мария Габриел, председателят на Комисията по културата  и медии в Народното Събрание – Вежди Рашидов, Министърът на Културата - Боил Банов, Зам. Председателят на БАН - Чл.-кор. Проф. Васил Николов, Председател на НСОРБ и кмет на община Велико Търново, Инж. Д-р Даниел Панов, представители на неправителствени и международни организации и на научната общност в областта на културата в страната. 

„Идеята за тази конференция се породи още по време на изслушванията на комисари миналата година, когато стана ясно, че един от основните приоритети на ЕК в този мандат ще бъде дигитализацията, чрез която да модернизираме и направим по - по-конкурентоспособни всички сектори на европейската икономика. Отражение на този приоритет е както включването на дигиталната трансформация и в Работната програма на Европейската комисия, в предложението за нова Многогодишна финансова рамка и в амбициозния План за възстановяване, така и подкрепата за гъвкава, ефективна и финансово обезпечена политика на дигитализация от страна на Европейския парламент. Дигитализацията е основен приоритет на групата „Обнови Европа“, като преди дни одобрихме своята политическа позиция за ролята на културата за възстановяването на Европейската икономика и значението на дигитализацията и иновациите за валоризиране на културното наследство и развитие на туризма“ - изтъкна българският евродепутат.

„Целта на проведения днес дебат бе да чуем позицията на националния законодател, на изпълнителната власт, научните среди, международните организации в областта на културното наследство, академичните среди, на библиотеките, на местните власти, като обсъдим и обменим опит относно дигитализацията на паметници на културата, опазването, експонирането, валоризирането и дигитализирането на културното наследство и чуем представяне на европейската перспектива за възможности за дигитализация и иновации в областта на културното наследство от Комисар Габриел. Убедена съм, че днешната ни дигитална среща ще бъде полезна за очертаване на мерките и възможностите, които ще допринесат за това българското културно наследство да намери своето място в дигиталното пространство за културно наследство на Обеднена Европа като ключов елемент в развитието на България.“ – допълни Михайлова.

„Това, че в организирания днес дебат е представен и гласът на Европейския парламент и на Комисията, на Министерство на културата, на Народното събрание – на БАН, на Националното сдружение на общините и на културно-научните институции е от особена важност, тъй като само когато работим заедно можем да изградим истинска екосистема на културното наследство“ – изтъкна българският еврокомисар. 

„Културното наследство е душата на Европа, то е нашето ДНК. То е и преимущество - на първо място, имаме изключително богато културно наследство. На второ място, според Евробарометър 80% от европейците считат, че културното наследство е важно за тях. Културата и културният туризъм са и икономически важни, затова трябва да използваме всички възможности за по-иновативна икономика в областта на културното наследство и туризъм. Убедена съм, че пътят към възстановяването от настоящата криза минава през културата, която е не само неизчерпаем източник на увереност и гордост, но и на работни места и напредък за всеки един регион на Европа.“, подчерта комисар Мария Габриел.

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност