Интервюта

Ахмед Ахмедов: Ще подкрепим кабинет с програма и приоритети

От 7 г. настояваме за диалог за ускорено икономическо развитие на страната, казва Ахмед Ахмедов


- Г-н Ахмедов, бяхте част от делегацията на ДПС в Турция. Скандалът с манипулативния превод на думи на лидера на Движението Мустафа Карадайъ измести фокуса от резултатите от посещението. С какво срещите с президента Ердоган и четирите основни партии са важни за ДПС и за България?


- Развитието на съвременните българо-турски отношения е динамично и се основава на общоприетите принципи на взаимно уважение, добросъседство, равнопоставеност и зачитане на интересите и на двете държави без намеса във вътрешните работи. Република Турция е една от най-големите страни на Балканите с развита икономика и история, където живеят над 500 000 български граждани, прокудени от тоталитарния режим и тогавашното управление на собствената им страна, но милеещи за своята родина България, където са родени и израснали. Балканската политика на Турция се основава на единството и мира и има голям принос за добрите взаимоотношения с Балканските страни, сред които е България. По същия начин, благодарение на д-р Ахмед Доган и в основите на ДПС е заложена високата национална отговорност за единство, запазване на суверенитета и териториалната цялост на страната ни, силното желание за просперитет и ежедневна борба за запазване на мира и стабилността на България, както и зачитане на правата на всички български граждани, независимо от техния произход, религия или етнос и вече над 30 г. продължава да бъде неоспорим фактор в българската политика. Срещите ни в Турция не съдържаха нито едно държавно качество, ние бяхме посрещнати и приети в качеството ни на делегация от ДПС, но приета на най-високо ниво на държавен протокол в страната. Преди стартиране на срещите ни, с култ по полагане на венец в Мавзолея в Анкара почетохме личността на строителя на съвременна Турция - Великия Мустафа Кемал Ататюрк. Той има паметници освен във всеки град на РТурция, също така и в над 20 държави по света. Живял е у нас година и половина и в младата ни българска държава се е учил на парламентаризъм. България трябва да се гордее с това. А относно срещите с Президента на РТурция, с лидерите на големите политически опозиционни партии, с председателя на Меджлиса и с външния министър смея да твърдя, че са важни за развитието на икономическите ни отношения в България, за укрепване на конструктивни, устойчиви и добросъседски отношения, ние сме мост за добруването между двата народа на Р България и Р Турция. Партията ни провежда срещи и с други представителства на държавни органи и политически партии, където живеят български граждани, които са там с цел препитание, заради лошото управление. Но това е дълга и болезнена тема, за която времето няма да ни е достатъчно.


- Може ли уникалният етнически модел, който ДПС пази вече 30 г. в България, да стане еталон за целия Балкански регион?


- Българският етнически модел е много добър пример не само на Балканите, но и в Европа. Формулата за уникалния етнически модел е създадена през 1990 г. от нашия почетен лидер д-р Ахмед Доган, представяте ли си, ако я нямаше, какво щеше да е днес положението в България? Не искам и да си помисля. ДПС "ще стане" не, ами "Е" еталон за целия Балкански регион, защото е било във висотата на своята отговорност в името на мира, стабилността, демокрацията и просперитета в страната ни. Ролята на ДПС не само в съседните ни държави, но и в Европа и региона е оценена на много високо ниво, един от примерите е избирането за президент на АЛДЕ на г-н Илхан Кючюк. Той е дългогодишен председател на младежката организация на ДПС, а нашите либерални партньори са го удостоили с най-високия пост на либералите в Европа, защото са дали достойна оценка на работата на ДПС. Илхан е и докладчик, натоварен от ЕС да отговаря за преговорите за присъединяването на Северна Македония към ЕС, отговаря и за разширението на Европа към Западните Балкани. Има много примери, които може да се дадат и за останалите колеги. След като ЕС споделя нашите ценности, то българските политици могат да вземат само пример за подражание от ДПС, а не да всяват разделение и омраза, защото патриотизмът и националното достойнство трябва да бъдат носени, а не показвани. През периода на своето 30-годишно развитие ДПС се превърна в гарант за мира и стабилността на РБългария по отношение на уникалния етнически модел. Всяка държава е красива със своите дадености и блага, но тези красоти могат да бъдат видени единствено ако съумеем да се пазим в обичта си и омразата си. Всичко това е благодарение на нашия почетен лидер с добро светоусещане, който реално предусеща пулса на събитията както в България, така и в Европа, и на Балканите.


- Как си обяснявате грешния превод на думите на г-н Карадайъ - защо бе направена тази манипулация?


- По отношение на скандала с манипулативния превод не смятам, че има място за коментар, тъй като всеки си прави политически пиар на гърба на ДПС, ние ще им отговорим с толерантност, търпение, мир и любов в името на единството в България. Смятам, че многократните действия и поведението на ДПС говорят достатъчно за нашето чувство на дълг, отговорност, любов и патриотизъм към нашата свята Родина България. ДПС е партия на ценностите и 30 г. е водела стабилна държавна политика в България, подхождала е винаги с езика на родолюбието и толерантността за стабилното функциониране на демокрацията и устойчивостта на политиките за развитието на младите хора.


- И в тази кампания, както и в предишната, ДПС настоява за диалог по приоритетите на страната. Възможен ли е той след изборите и до какъв тип управление трябва да доведе?


- Днешната реалност с наблюдавания разпад на държавността, криза в институциите, липсата на доверие от страна на българските граждани, политическата нестабилност, застрашаване на демокрацията води до криза, от която единственото решение и изход е политическият диалог. Пътят към просперитета на България е диалог в името на нормализацията на политиката, диалог за връщане на доверието, диалог между институциите, диалог в името на подрастващите поколения, за да им завещаем по-добро бъдеще и диалог за подобряване на качеството и стандарта на живот на българските граждани. Ние настояваме за диалог от близо 7 г. с ясна програма за ускорено икономическо развитие на страната. Тази програма ще допринесе за укрепване на всички сектори на обществения живот като икономическа, социална, образователна, здравна, културна и т.н. Отговорността за положението, в което се намира страната пред всички нейните български граждани, е на политиците, ние от ДПС подчертаваме ясно, че сме готови за диалог в името на единството, просперитета и бъдещето на България.


- Какво правителство би подкрепило ДПС?


- Движението за права и свободи ще подкрепи правителство, което ще бъде съставено на програмна основа с ясни приоритети за България. Кабинет с ясна и точна програма за ускорено икономическо развитие на страната, за да има по-висока и ефективна производителност във всеки сектор, в полза и услуга на българските й граждани.


- Като зам.-председател на ДПС отговаряте за организационните въпроси. Движението отново показва идеална предизборна кондиция. Какви цели си поставя ДПС в кампанията?


- ДПС води позитивна и толерантна кампания, като енергията на всички членове, симпатизанти и поддръжници се усеща и предава ускорено и динамично. Една от целите ни е постигане на разбирателство, единство и равенство между българските граждани чрез формиране на последователна и категорична национална политика, като се зачитат правата и свободите на всички общности в страната. В ускорено развиващия се динамичен свят, изпълнен с предизвикателства, с новости и технологии, имаме дългосрочни цели в полза на всички български граждани и страната ни, като излизането от настоящата криза ще доведе до икономически просперитет и устойчиво развитие на всички области и общини в страната, чрез стимулиране на по-високата производителност на всички сектори и сигурност за гражданите.


- Рестарт на държавността е слоганът на ДПС на изборите. Какво в Разград, където сте водач на листата, трябва да се рестартира?


- Както Разград, така и всички 27 области имат нужда от рестарт на държавността. Листата на ДПС в Разград е от млади хора, експерти в сферата на местната политика, инженерство, архитектура, спорт, култура и право, които ще допринесат за развитието на региона и страната ни. Чрез рестарта ще допринесем за промяна и възможност за инвестиции, чрез нашата програма за ускорено икономическо развитие както на страната, така и в Област Разград.


- Експерт сте по местно самоуправление, как трябва да се промени законът за местната власт по отношение на делегираните бюджети за общините?


- Нужни са реформи в регионалните структури на централната изпълнителна власт. За да се приеме нов закон са нужни специални процедурни правила като изготвяне на законопроекти, разглеждане от комисии, обсъждане и одобрение на проекта и приемане с две гласувания - на първо и второ четене. Новото правителство трябва да поеме отговорност първо да състави стабилно и здраво мнозинство в подкрепа на гражданите и страната. И пак казвам, че единственото решение е диалогът със съгласуване на програма за ускорено икономическо развитие.

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност