Интервюта

Бюрхан Абазов: Държавата се провали с африканската чума! И за това отговорен е Томислав Дончев!

„Ако има едно отговорно лице за разпространяването на тази болест, това е ръководителят на националния епизодичен щаб – вицепремиера Дончев. 

Това заяви бившият заместник-министър на земеделието и настоящ депутат от ДПС Бюрхан Абазов, който коментира пред БНР, че в петък е посочил неуспехът на властите в борбата с африканската чума по свинете по 4 направления. 

Африканската чума се преборва с комплекс от мерки, в които малка част са ветеринарите. Ръководител на този щаб е вицепремиерът, за да може чрез хоризонталните връзки, които той има правомощия да осъществява, да привлече в тази кампания Министерството на земеделието, МВР, МО, МЗ, МОСВ и Националното сдружение на общините – 5 са институциите, в приоритетите на чиито дейности е борбата с АЧС. Краткият ми извод е, че в България институциите не сработиха в критична ситуация. Докато в България тези пет институции не действат координирано и едновременно, ние няма да преборим чумата“. 

„Тази зараза, тази болест не ни е дошла изневиделица. Не е дошла като гръм от ясно небе. Това заболяване от няколко години е в другите европейски страни! Миналата година се придвижи до Румъния, така че нашите власти много добре знаеха, че тази болест я има в Европа, знаеха до къде ще дойде и от къде ще влезе –Румъния! 

"Зам.министърът на земеделието  г-н Янко Иванов т призна в ефир, че от четирите фактора, които влияят върху разпознаването на болестта, в три от тях, държавата не е постигнала никакъв напредък. Аз мога да добавя, че и в четвъртото направление не е постигнала никакъв напредък - борбата на още на гранично-пропускателните пунктове!“. 

Абазов изрази опасения, че има и екологични рискове и хората от района са обезпокоени с основание: 

„40 000 прасета, по средно осреднено тегло 60 килограма, са 2400 тона маса, заразена. Това е огромно количество… А Сливо поле е район с голямо зеленчукопроизводство и с производство на плодове. Тамошните наши земеделски стопани имат сонди. Водата излиза на не повече от 3 метра. Където да ги преместят, която и институцията да даде становище точно къде да е мястото на загробването, то няма да е по-различно от водното тяло, което е отдолу!“. 

„С тези темпове на развитие на болестта ние сме пред прага на унищожаване на цял един подотрасъл, гръбнака на българското селско стопанство“, каза той и допълни: 

„Ако има едно отговорно лице за разпространяването на тази болест, това е ръководителят на националния епизодичен щаб – вицепремиера Дончев, подчерта той. 

Абазов се обяви за копиране „едно към едно“ на модела за борба с чумата в Чехия, където също са унищожени прасетата в задните дворове и дивите популации, но по друг метод. 

„Ако бяха подходили като в Чехия, мисля че заразата щеше да се ограничи някъде около плевенските и търновските села, които сега пламнаха, а нямаше да унищожим цялото свиневъдство в Русенка област или 1/3 от цялото свиневъдство в България.

Разликата е в подхода. Крайната цел е една и съща. Ето и паралел: В Чехия премиерът излиза, не министърът на земеделието, и обявява: „Нашата държава има волята да унищожи всички прасета в заден двор и да плати всички прасета“.

Елате сега в България – зам.-министър Иванов обявява: „Ще унищожим всички прасета, но ще обезщетим само регистрираните“. С този подход няма да спрем заразата!“, подчерна депутатът от ДПС.

Цялото интервю може да чуете от ТУК.

 

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност