Интервюта

Доц. Петър Чобанов за Бюджет`2022: Икономическият растеж е надценен, има опасност да задлъжнеем

В момента имаме повече приходи благодарение на инфлацията. Очакванията на Института по икономика и политики в УНСС, който наскоро публикува годишния си доклад, е че тази година може да наблюдаваме двуцифрена инфлация. Това заяви народният представител от ДПС доц. Петър Чобанов, бивш министър на финансите, в интервю за bTV.

Тази инфлация е добре за бюджета – носи повече приходи и бюджетът тази година може да си позволи повече разходи. Но, когато следващите години инфлацията спадне, тези приходи ще намалеят, естествено, а разходите, когато са стигнали едно високо ниво, не са гъвкави в обратната посока – надолу. Това означава по-големи дефицити в бъдеще и по-големи дългове. Те и сега не са малки. За трите години от 2022 до 2024 г. са предвидени 16 милиарда увеличение на дълга, което изобщо не е малко, коментира Чобанов.

Дали това ще бъде бюджет на растежа, ще разберем, когато той се изпълни, заяви Чобанов. И допълни: „Като цяло в момента се оформя консенсус, че прогнозата на управляващите за икономическия растеж е висока. 4,8% трудно могат да бъдат постигнати. И Европейската комисия, и БНБ и Институтът по икономика и политики към УНСС се движим около 3,5 до 3,7% растеж, каза финансовият експерт.

Има опасност да задлъжнеем с Бюджет`2022, категоричен бе доц. Петър Чобанов.

Чухме много лозунги за бюджета – като 8 милиарда капиталови разходи, но не сме видели проектите. Когато ги видим, тогава ще разберем доколко са ефективни и дали могат да постигнат този растеж. Ако не се постигне този растеж, тогава ще последва разочарование, че правителство не постига целите си, продължи с анализа си доц. Чобанов.

Той коментира и че парите по европейските програми тази година няма да дойдат нито по оперативните програми, нито по Плана за възстановяване.

„Допълнителните средства, които бизнесът очаква, няма да дойдат и тук идват рисковете, ако не се изпълни тази прогноза за ръст”, каза Чобанов. Той прогнозира, че чак през 2023 г. може реално да започнат да се усвояват европейските средства и да се види ефектът от тях в икономиката.

Бюджетът не е подреден добре, смята Чобанов. „Може би добре се представя в обществото, но като цяло резултатите, които очакваме, не са добри“, каза финансистът.

Доц. Петър Чобанов коментира и внесените от ДПС законопроекти за премахване на т.нар. „златните паспорти“ и за пълна проверка на всяко едно инвестиционно гражданство. "Ние ще продължим да настояваме да излезе наяве истината и да се види, че ролята на ДПС всъщност е да осветли този порочен механизъм", каза доц. Чобанов. Той припомни, че именно ДПС е била от 2013 г. до днес против този инструмент.  Според него трябва да се провери дали наистина има инвестиции изобщо.

Целият държавен апарат, който е бил ангажиран в този процес, трябва да се провери. Съмненията са и у нашите партньори, че това по някакъв начин са пари, които фиктивно са се превърнали през държавни ценни книжа и банки, без да има реален икономически ефект от тях. А така се е купувало гражданство и за да се види кои са тези случаи, кой ги е правил, с чия помощ е направено това - трябва да бъдат проведени всички тези проверки", каза още Чобанов.

Категорично бе доказано, че народният представител от ДПС Делян Пеевски няма участие в схема за търговия с български документи за самоличност, заяви още Петър Чобанов. И подчерта, че проверката на „златните паспорти” ще потвърди още веднъж това.

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност