Интервюта

д-р Нигяр Джафер: Реалистично е удължаване на извънредната епидемична обстановка

„Смятам, че е напълно реалистично да се стигне до такова удължаване (на извънредната епидемична обстановка – б.р. ), гледайки фактите“ , каза пред БНР д-р Нигяр Джафер, зам.-председател на Народното събрани, депутат от ДПС, член здравната комисия в парламента

„Нека да започнем с това, към този момент можем да направим следния анализ – икономическите заплахи пребориха епидемиологичната логика“, каза тя в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“ и допълни:

„Имаше правила, които бяха приети, след това бяха либерализирани – това изглеждаше правилно решение към онзи момент. Когато говорим обаче за самодисциплина и разум, оказа се, че отново препотвърдихме, че българските граждани не са от най-дисциплинираните, нещо типично за много други страни“.

„Така или иначе ние в Закона за здравето разписахме, че подобна ситуация се управлява с наредби и заповеди на министъра на здравеопазването. Ето защо аз първо не изключвам обсъждането и намалението на някои от санкциите, които, може би ще бъдат по-работещи, ако са по-ниски размерите“.

„Независимо от това дали ще се удължи извънредната епидемична обстановка – има правила, има мерки, които трябва да се спазват и те са – миенето на ръце, дезинфекцията, дистанцията, избягване на многолюдни места и тези мерки трябва да се спазват винаги“, каза още д-р Джафер.

Д-р Нигяр Джафер посочи още, че спорът дали болниците трябва да връщат пари на Здравната каса, получени за месеците на извънредната обстановка, е правен.

Предстои управляващите да представят нов текст за промяна в Закона за бюджета на Касата, който да регламентира този въпрос:

“Лечебните заведения работят при екстремни условия, те получават по-малко средства. От друга страна хроничните заболявания продължават да бъдат огромен проблем. Защото независимо дали формално е разписано, че сме в извънредна епидемиологична ситуация, или не се продължи тази обстановка – рисковите групи ще бъдат такива, каквито са били преди епидемията“.

Интервюто с д-р Нигяр Джафер можете да чуете от звуковия файл от ТУК.

(БНР, 24.06.2020)

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност