Интервюта

Илхан Кючюк: Българският черен списък "Магнитски" оставя хората в него без вода, ток и храна

В прилагането на американските санкции у нас има политически нюанс Действията на българските власти създават предпоставка за административен произвол, а разширителното тълкуване на потенциално свързаните лица води до твърде неограничен кръг от адресати

- Г-н Кючюк, медии в България твърдят, че ЕК проявява настойчиво любопитство как е съставен т.нар. български списък "Магнитски". Българските институции засега мълчат дали въобще има такива запитвания към България. Дайте информация от извора. Защо ЕК реагира така? Очаквате ли официален и категоричен коментар от Брюксел?

- Питанията на Европейската комисия относно целта на предприетите мерки, тяхното правно основание и съответствие както с общата външна политика на ЕС, така и с правно установените в съюза принципи, са напълно логични и са естествено проявление на ролята на комисията. Като пазител на договорите институцията съблюдава както спазването на европейското законодателство, така и прилагането на принципите на правовата държава. В конкретния случай е видно, че е налице, от една страна, нарушение на трайно установения в европейското законодателство принцип за отхвърляне на екстериториално приложение на санкции от трети страни -т.е. за защита на правния мир на съюза и отхвърляне на автоматичното действие и директен ефект на актове на страни извън ЕС. От друга страна, налице е нарушаване на правата или свободите на европейски физически и юридически лица на базата на административен акт без осъществен съдебен контрол в противоречие с горепосочения принцип. Затова не е учудваща категоричната оценка на Еврокомисията, че "такова едностранно действие вследствие на санкции от трета държава е сериозен повод за безпокойство от страна на ЕК". Доколкото това не е просто допълнение, направено в рамките на затворена вътрешна дискусия или сред работните органи на Съвета на ЕС, запитването има официален характер и следва да му бъде предоставен добре обоснован и правно издържан отговор от българска страна. Сред европейските институции съществува единодушие, отхвърлящо извънтериториалното прилагане на законодателство, прието от трета страна, и действия, предприети на основание на такова законодателство, така че не би била изненадваща и по-твърда последваща реакция от комисията.

- Как вие коментирате дописването на закона? Защо е този натиск от страна на САЩ? Има ли българско участие за засилване на натиска?

- Опасявам се, че действията на българските власти създават предпоставка, от една страна, за административен произвол, а разширителното тълкуване на потенциално свързаните лица, води до един твърде неограничен кръг от адресати. От друга страна, те накърняват в такава степен правата както на санкционираните от САЩ, така и на допълнително включените в черния списък на служебното правителство физически лица и дружества, че ги поставят в практическа невъзможност да осъществяват какъвто и да било контакт с държавните органи в собствената си страна, в невъзможност да посрещат най-елементарни нужди -като достъп до храна, вода, електроенергия, здравно обслужване, получаване на заплати и пенсии или заплащане на данъци и такси. Такъв ефект не се предвижда дори от самите санкции по закона "Магнитски". Колкото до българското участие в натиска, не бих искал да спекулирам, но така или иначе прилагането на "закона Магнитски" има определен политически нюанс, доколкото наложените от OFAC (Служба за контрол на чуждите инвестиции към МФ) санкции не са резултат от съдебна процедура и изслушвания и не са придружени от фактически доказателства

По-притеснителни са изказванията на министъра на финансите Асен Василев, депутата от ДБ Ивайло Мирчев и на представители на кръга "Капитал", които много смело обясняват по студията, че ще има и други санкционирани по закона "Магнитски". И тук вече въпросите са много.

- Мнението на Европа съвпада с позицията на ДПС по казуса. На основата на кой български закон се разпространяват санкциите и се правят нови списъци, попита преди време зам. -председателят Йордан Цонев. Валидно ли е правилото невинен до доказване на противното?

- В края на юли народни представители от ДПС в българския парламент отправиха писмени въпроси до МС относно законосъобразността на приетото Решение 441/2021, доколкото то и неговите правни последици влизат в сила незабавно с приемането му. По-специално питанията бяха насочени към правното основание за приемането на решението относно това дали са изисквани доказателства от САЩ спрямо основанията за включване на българските граждани и дружества в санкционния списък, както и спрямо съответствието на приетото законодателство с разпоредбите на европейското право - доколкото отхвърлянето на екстериториално приложение на санкции от трети страни е разписано в регламент 2271/96 на съвета и препотвърдено със становище на ЕК от 8 ноември 2019 г. В получения в отговор от МС се посочва, че не е налице приложима национална нормативна уредба, която да служи като основание на приетото решение, не са били изискани доказателства от OFAC и че американският закон "Магнитски" не е специално посочен от законодателството на ЕС, което явно се приема като възможност за действие в противоречие с установения общ принцип. Това е особено притеснително, тъй като при липсата на валидно правно основание и съдебен преглед административните действия на правителството на практика водят до нарушаване на основни права, закрепени в Хартата на ЕС, сред които правото на справедлив процес, на защита от преследване, нарушаване на презумпцията за невиновност, свобода на стопанска инициатива, както и на защитената от конституцията неприкосновеност на собствеността.

Самият министър на правосъдието проф. Стоилов посочи при изслушване в комисия на Народното събрание, че са налице редица проблеми по отношение на обжалването на наложените от САЩ санкции, доколкото дейността на Службата за контрол на чуждестранни активи не е особено публична и не оповестява редица от доказателствата и дори изводите, до които достига, като липсва и възможност засегнатото лице да бъде изслушано, преди да бъде включено в санкционния списък - в дисбаланс с установените процесуални гаранции в европейската практика.

- Разговаряли ли сте с останалите български евродепутати по темата? Какво мислят колегите ви в групата на либералите? Има ли възможност за обща позиция?

- Делегацията на ДПС в ЕП е предприела много активни политически и дипломатически действия. Информирали сме ЕК, ЕЦБ, комисията по правни въпроси, комисията по граждански права, правосъдие и вътрешен ред, комисията по икономически и парични въпроси.

Имаме входиран писмен въпрос до ЕК, очакваме отговор до дни

Тези действия имат за цел да установят как се спазва правото на ЕС в България. Предстои ни активна комуникация и с Министерството на финансите на САЩ.

- В края на 2020 г. ЕС прие закон, наричан европейски закон "Магнитски", но той предвижда санкции само за нарушаване на човешките права. Европарламентът настоява в закона да се включат и случаите на тежка корупция, както е в американския "Магнитски", но засега това е само пожелание. Работи ли се в тази посока?

- Приетият регламент на ЕС установява глобален режим на санкции за нарушения на правата на човека, независимо от това къде са извършени. Касае се за деяния като геноцид, престъпления срещу човечеството като изтезания, робство, извънсъдебни екзекуции, произволни арести или задържане, които са често ноторно известни и неопровержими. За разлика от нарушаването на човешките права, което обикновено е очевидно, при разследване на корупция често липсват ясни документални следи или надеждни, видни доказателства. Заслужават внимание и идеите за разширяване на обхвата на регламента, но те трябва да бъдат внимателно обсъдени. За нас важни са две неща - в борбата срещу корупцията да бъде използван целият инструментариум на националните и европейските институции. Отдаваме голяма роля и на Европейската прокуратура. И второ зад най-важната идея -защита на човешки права и свободи, да не се нарушават други човешки права и свободи.

(24 часа, 27.08.2021)

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност