Интервюта

Илхан Кючюк за Europost: Брекзит е сладкия триумф на тези, които искат да разрушат нашия общ дом

Г-н Кючюк, датата за Брекзит е зад ъгъла, а като че ли във Великобритания ситуацията около развода излиза извън контрол. Каква е Вашата оценка за развоя на събитията там?

 - Трудно е да се прави точен анализ в тази динамична ситуация. Всички ние ставаме свидетели на тежката криза, в която е изпаднала най-устойчивата демокрация в света. Когато преди няколко месеца европейските лидери и тогавашния премиер на Великобритания Тереза Мей постигнаха споразумение за удължаване на Брекзит с 6 месеца, всички се надявахме, че времето ще е достатъчно, за да спечели подкрепа за договорената сделка или най-малкото да се намери рационално решение на политическата криза. Получи се точно обратното и ситуацията е на ръба да излезе извън контрол, а най-притеснителното е от това е, че Брекзит отново чука на врата и ние пак не знаем дали правата на гражданите ще бъдат гарантирани. На фона на цялата тази картина, Франция категорично заяви, че ще бламира бъдещо отлагане на Брекзит, в случай, че британското правителство не предложи основателна причина за това и сякаш допълнително наля масло във вече силногорящия огън.

 

Тези дни заминавате за Лондон. Каква е целта на мисията Ви на острова?

 - Заминавам за Обединеното кралство с две основни задачи, първата от които е да взема участие в изнесеното заседание на АЛДЕ партията, на която съм и вицепрезидент, а втората, да участвам в есенната конференция на Либералните демократи. Събитието ще се проведе в Борнемут и съм убеден, че ще бъде активния глас на Великобритания в защита на европейските ценности и либерализма. Ще подкрепя нашите либерални партньори в тяхната кампания #StopBrexit и общите ни възгледи за бъдещето на ЕС и Великобритания.

 

Доколко временното разрешение за оставане на острова още три години, което ще получат европейските граждани при евентуален Брекзит без сделка, е знак за смекчаване на позицията на британското правителство?

 - На този етап британското правителство се отказа от плановете си да сложи край на свободата на движение на гражданите на ЕС веднага след евентуален Брекзит без сделка. Няма как обаче да назовем това намерение като смекчаване на позицията от страна на правителството. Наричам въпросното решение намерение, защото към днешна дата то не е правно обвързано със споразумение за напускане, което да е подписано от двете страни, а това само по себе си крие риска да бъде отменено от премиера Джонсън във всеки един момент.

 

Като парламентарист, какво е мнението Ви за решението на Борис Джонсън да суспендира парламента?

  - Временното суспендиране на парламента и по-дългата от необичайната продължителност са безпрецедентен акт, който предизвика вълнения в целия политически спектър и британското общество. Много от хората го определиха и като „преврат“. Аз като политик, идващ от източна Европа, много често съм ставал свидетел на бойкот на парламента от страна на опозицията. Не съм привърженик и на този политически похват, защото мястото на депутатите е да бъдат в парламент и да представляват гражданите. Но когато техния глас бива заглушен по начина, по който пожела премиера Джонсън, това е дискредитиране на парламента и парламентарната демокрацията. В случая с Обединеното кралство този акт има още по-символично значение, тъй като страната служи като успешен пример за много млади демокрации по света. От тук нататък както и да приключи цялата тази драма – с Брекзит или без Брекзит, с избори или без, това безпрецедентно петседмично суспендиране на парламента ще срине доверието в британската демокрация за много време напред.

 

Как оценявате действията му за свикване на общи избори преди датата на Европейския съвет през октомври?

 - Джонсън сам се вкара в порочен институционален капан, с което до голяма степен ограничи възможностите пред себе си, след като категорично заяви, че няма намерение да иска от Брюксел ново продължаване на крайния срок и "по-скоро ще лежи мъртъв в канавка, отколкото да отложи Брекзит". Въпреки това, британски депутати, включително и тези, които той изключи миналата седмица от своята Консервативна партия, подготвят съдебен иск срещу премиера, ако откаже да поиска отлагане на Брекзит. Според Джонсън единственият изход от задънената улица с Брекзит, е провеждането на нови избори, които да се състоят на 15 октомври, за да спечели нов управленски мандат и да осъществи Брекзит навреме. Депутатите обаче отново отхвърлиха искането му за предсрочни избори, а вече в сила влезе и закона против Брекзит без сделка, който задължава премиера да поиска отлагане на напускането на ЕС, ако до 31 октомври няма споразумение за бъдещите отношения. Предстои да разберем какви ще бъдат следващите ходове на премиера, но към днешна дата нови конкретни предложения от британска страна в Брюксел не са постъпили.

 

 Да се насочим към следващото ръководство на Комисията. Не Ви ли се струва представянето на новия колеж от Урсула фон дер Лайен на 10 септември твърде експедитивно за темпото в Брюксел?

 - Бъдещата Европейска комисия започва да добива все по-ясни очертания. Пред Европейския съюз стоят редица важни въпроси за решаване и в тази връзка не мисля, че прехода, който се осъществяването от Комисията Юнкер към Комисията фон дер Лайен, е твърде експедитивен. Евродепутатите имахме достатъчно време да се запознаем с приоритетите на г-жа фон дер Лайен, която ще встъпи в длъжност на 1 ноември, а да не забравяме, че дотогава Европейският парламент трябва да одобри номинациите след изслушване на всички кандидати. Парламентът ще има решаваща роля при избора на комисари.

 

Кай е най-важният урок от Брекзит, който трябва да си вземат европейските политици?

 - 80 години след започването на Втората световна война, която опустоши нашия континент ние отново много лесно допуснахме тези мракобесни сили на популизъм и краен национализъм, да се завърнат в нашите общества. Над 200 пъти са се увеличили престъпленията, породени от омраза във Великобритания, след решението за Брекзит. Сякаш много бързо забравихме каква беше Европа след войната и какво ни даде Европейския съюз. Брекзит е сладкия триумф на тези, които искат да разрушат нашия общ дом, но и пример за нас, че за демокрацията и свободата в Европа трябва да се борим всеки ден.

 

Фон дер Лайен обеща през юли промяна на ЕС. По време на дебата преди гласуването на нейната кандидатура много депутати акцентираха на дълбокото разделение Изток-Запад. Как си представя тази промяна Вашата група „Обнови Европа“?

 - Обнови Европа е повече от третата по големина група на Европейския парламент. Това е нова надежда за Европа и за всички европейци. Гражданите харесват ЕС, но не го одобряват в този му вид. Те искат да го видят реформиран, ефективен и работещ за тях. За да го променим обаче, на първо място трябва да спрем с разделението на Европа на изток - запад и на Европа на различните стандарти. Нашата група ще работи за новаторска и конкурентоспособна в световен мащаб Европа, за съюз който защитава своите граждани, техните свободи и човешки права. Ще се фокусираме върху това как да бъдем по-близо до нашите граждани и да отговорим по най-добрия начин на техните легитимни очаквания, от социалната защита и предприемачеството до климата и енергетиката, от миграцията до конкурентоспособността и дигиталната трансформация.

Как според Вас ще продължи битката по спорния пакет „Мобилност 1“, който ще изхвърли от пазара на превози хиляди фирми от България, Полша, Румъния, Унгария и други страни? 

- Дискусията по пакет „Мобилност 1“ навлиза в нова фаза след изборите за Европейски парламент. Вече за всички е ясно, че пакет „Мобилност 1“, така както беше предложен,  е в противоречие с основополагащите европейски ценности и идеята за единен пазар. По никакъв начин приложения подход към проблема не помага за изграждането на единния пазар, а точно обратното – подкопава го. Комисията по транспорт и туризъм на предходния парламент отхвърли две от трите досиета, което беше ясен сигнал за липсата на консенсус, но за съжаление, под силен натиск и без никаква оценка на въздействието, то беше добутано до гласуване буквално в последните минути на отминалия мандат. Стигна се до там, че от една страна Европейския съюз претендира да бъде climate champion, а от друга, в досието биват приемани такива текстове, които задължават камионите да се връщат напълно безцелно в страната на произход на всеки 4 седмици.

Всички тези крайно прибързани действия ще имат опустошителен ефект върху икономиките на редица европейски държави. Необходимо е да рестартираме процеса изначало и да сложим край на тази политиката на двойните стандарти в съюза. Досието трябва да бъде върнато обратно в новосформираната комисия по транспорт и туризъм и преди всичко да се направи точна оценка на въздействието върху транспортния сектор и европейската икономика.

 

В каква степен забавянето на започването на преговорите със Северна Македония и Албания ще попари надеждите и на другите страни-кандидатки за европейска перспектива?

- Европейският съюз най-накрая трябва да се престраши и да започне преговори за членство със Северна Македония и Албания. Такъв беше и аргумента на голяма част от външните министрите на блока по време на неформалната среща в „Гимних”, Хелзинки в края на август.  Опасенията относно изоставането на напредъка в някои области винаги ще съществуват, но ние повече не можем да си позволим да си играем със съдбите на милионите гражданите на Западните Балкани. ЕС трябва да има интерес към региона и да покаже, че е надежден партньор. Само така ще можем да предотвратим разширяването на влиянието на несъвместими с нашите ценности сили. Нещо повече - отминаващата си Комисия не прояви достатъчно политическо лидерство спрямо Западните Балкани, особено по отношение на подобряването на диалога Белград-Прищина, и в голяма степен сами демотивирахме и тласнахме региона в друга посока. Сега е време да поправим тази грешка и най-добрия начин за това е да дадем началото на преговорите за присъединяване на Северна Македония и Албания.

 

Вашата група предложи на Фон дер Лайен провеждане на двугодишна Конференция за бъдещето на Европа и тя даде съгласие. Какво ще включва този формат?

 - Всички знаем, че един от големите проблеми на днешния Европейски съюз е липсата  на силна връзка между гражданите и институциите на Съюза. За  либералите това е основен приоритет и неслучайно работата по нашата политическа платформа за европейските избори включваше организирането, в различни региони на Европа, на експертни форуми с цел събиране на външни и насочващи идеи. Избрахме да дадем думата на гражданите на ЕС и те да участват максимално в изготвянето на манифеста, както и да споделят с нас своите възгледи за развитието на Европа. Одобрението от страна на г-жа фон дер Лайен за създаване на Конференция за бъдещето на Европа, е естественото продължение на тази наша идея. Тепърва предстои да разберем как ще функционира тази конференция и какви точно резултати ще постигне, но според нас тя трябва, преди всичко, да оцени състоянието на европейската демокрация и да предостави нова система, която да замени очевидно незадоволителната система на Spitzencandidat със система, която може да бъде утвърдена чрез гласуване на всички граждани на ЕС. Разбира се, Конференцията за Европа ще трябва да разгледа и по-широк спектър от въпроси и да даде възможност на гражданите да предложат реформи за подобряване на ЕС.

Линк към английската версия: https://www.europost.eu/en/a/view/ilhan-kyuchyuk-johnson-walked-into-a-vicious-institutional-trap-26245

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност