Интервюта

Интервю на Мустафа Карадайъ за партията АЛДЕ

Кое е най-смиряващото, най-вълнуващо или трудно нещо, което сте изпитал в кариерата си?
Когато човек е безсилен пред смъртта, пред природните стихии, изпитва смирение. Препятствията, които животът поставя пред нас ни учат на смирение, това са безценните уроци, които получаваме. Смирението ни прави по-мъдри, по-силни, доближава ни до Бог. 

Най-вълнуващото и най-трудното в кариерата ми беше да приема да съм начело на една сериозна партия като ДПС, която има важна роля в най-новата история на България, отговорна роля за запазване на мира в държавата и на Балканите, както и за евроатлантическата ориентация на страната ни. Ролята на ДПС за падането на тоталитаризма в България е неоспорима. ДПС участва активно в политиката от зараждането на демокрацията, в процеса по присъединяване на България към НАТО и към Европейския съюз. Основна мисия на партията е гарантирането на основните права и свободи на гражданите и създаване на условия за достоен живот.

Вън от политиката, каква е Вашата надежда за 2021 г.? 

Здраве за всички хора, да се справим с Covid-19, да се разпространи ефективна ваксина, да се осигури равен достъп на всички желаещи до здравни услуги, по-малко глад, стабилно образование, социална политика, ангажирана с решаване на проблемите на хората, мир. И в личен план моя кауза е чиста среда, чиста енергия, чисти храни, високи технологии, участие на всички свободни активни граждани в управлението – от вземането на управленските решения до тяхната реализация. Хората не трябва да губят надеждата си за по-добър живот, за европейско обединение и обща сигурност. Хората, всички ние, не трябва да забравяме тежките исторически уроци от войните, пораженията на Втората световна война, за да не ги допускаме отново. Трябва да сме непримирими и никога да не правим компромис с възраждането на омразата и ксенофобията, агресията и противопоставянето. Трябва да работим за обединение, за високи европейски стандарти, които да са еднакви за всички европейски граждани.

За партията:

Като основател на Младежко ДПС, какво според Вас е необходимо за засилване на ангажираността и политическото участие на младите хора и защо участието на младите хора в политиката е значимо?

 Основен приоритет на нашата партия винаги е бил включването на младите хора в политиката, ангажирането им с решаването на проблемите на гражданите. Наред с това, ние работим много отговорно и сериозно по създаване на кадри. Критериите ни са много високи – изисква се образователна квалификация, но и достатъчна теоретична и практическа подготовка в управленски процеси, както и включване в активната политика, във формиране и реализиране на политики. ДПС работи заедно с младежите, предоставя им възможности да дават идеи и да ги реализират. Осъзнаването, че мисията на политиците е да служат на гражданите, за да направят живота им по-добър, е важно за младите хора. Това ги вдъхновява, кара ги да наблюдават, анализират, да прилагат познанията си и да постигат мечтите си. 

В неотдавнашната Ви реч след преизбирането Ви за председател, Вие дълго и подробно говорихте за Европейския зелен пакт. Какъв е Вашият план за изграждането в България на нова зелена икономика?
България и политиката в България трябва адекватно да отговори на предстоящата водородна енергийна революция в Европа. Необходимо е адаптирането на местните въглищни електроцентрали и газова инфраструктура към новите водородни технологии. Инфраструктурата за природен газ да се използва за преход към изцяло въглеродно неутрални източници на енергия и в следващите години да бъде комбинирана с разработващите се водородни технологии. Това предвижда преглед, експертиза, анализ, въз основа на които да се вземат управленски решения.

България трябва да се позиционира на геополитическата карта с новите водородни технологии, да работи за привличане на мащабни инвестиции в газово-водородни технологии. 

За либерализма и Европа:

От икономически гледна точка, какво според Вас е необходимо на Европа, за да преодолее финансовата криза, причинена от пандемията Covid-19?

Европа трябва да обедини усилията си за преодоляване на кризата от Covid-19. Да се възползва от негативите и да ги превърне в предимства. Бъдещето е по-близо с Covid-19. Дистанционното общуване, работа и обучение могат да се превърнат в обичайна практика. Чистата среда и зелената енергетика стават основни за икономическото развитие. Планът за възстановяване и устойчивост на ЕС ни дава уникална възможност да модернизираме икономиките си, а с това и да погледнем към следващите 15-20 години. И затова нямаме право да пропускаме тази възможност. 

 България е една от страните, които наскоро се присъединиха към ЕС. Какво означаваше членството за страната и как виждате бъдещето на европейското сътрудничество?

 Присъединяването на България към НАТО и Европейския съюз беше национална цел и това беше историческо решение, което се реализира. Обединена Европа, демократични ценности, солидарност, мир и просперитет – това означава за нас членството на България. Европа трябва да е обединена и силна, да гарантира равноправно членство и да има обща сигурност, за да бъде гарант на мира и бъдещето на човечеството. Но днешният ЕС има нужда от реформиране, за да може да отговори на очакванията на собствените си граждани. И затова конференцията за бъдещето на ЕС е от ключово значение. Убеден съм, че либералите отново ще предложат най-реформаторските идеи и най-иновативните подходи. Време е да погледнем по-смело към бъдещето на ЕС. Бъдеще, което включва и страните от Балканите, за да бъде европейският проект напълно завършен.

Интервюто на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ за партията АЛДЕ може да видите ТУК

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност