Интервюта

Небие Кабак пред "Стандарт": ДПС иска майчинството да се признава за осигурителен стаж

  • Политиката на политиките е преодоляването на демографската катастрофа, казва Небие Кабак в интерю за вестник СТАНДАРТ
  • Бранд България и културно-историческият туризъм са шансът на регионите
  • Вярвам, че всички заедно ще вложим енергия в политики за подкрепа на децата и семействата
  • Родопите са най-големият жив музей в България
  • Регионалните брандове ще откроят туристическия потенциал на регионите
  • Младите сме носители иновативност в процесите
  • ДПС е единствената партия, в която приемствеността между поколенията е естествен процес
Небие Кабак е трети мандат народен представител от ДПС. Председател е на парламентарната Комисия по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта. Член е и на Комисията по туризъм в Народното събрание. Завършила е Университета за национално и световно стопанство (УНСС) в София, като има магистърска степен по "Финансов контрол и финансово право".В началото на 2020 г. започва работа в Общинската администрация на Сърница като част от екипа, работещ в сферата на европейските и национални програми и проекти.
 

- Г-жо Кабак, председател сте на парламентарната комисия по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта. Какви ще бъдат приоритетите в работата Ви?

- Първо трябва да призная, че да бъда избрана за председател на парламентарната комисия по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта е огромна отговорност. За мен приоритетни са всички въпроси, засягащи децата, семейството, младежта и спорта. В работата си като председател на комисията, аз съм отворена за диалог с всички заинтересовани страни и ще се старая да бъда от полза на всички.

Вярвам, че всички заедно ще вложим енергия за разрешаването на проблемните въпроси и ще допринесем за положителните резултати в тази комисия.

- Най-важният въпрос в момента е приемането на бюджета. Какви политики в подкрепа на младите семейства ще бъдат заложени?

- Да, определено в момента един от най-важните въпроси е приемането на бюджета. Парламентарната група на ДПС вече входирахме предложение между първо и второ четене на Закона за Държавния бюджет, което предвижда мерки, който да бъдат от помощ на майките.

Един от проблемите на нашата страна е демографската криза в България. За съжаление, вече говорим за демографска катастрофа, а не просто за криза. И именно затова едно от предложенията на ПГ на ДПС засяга бюджета на ДОО. В преходните и заключителни разпоредби предлагаме допълване на понятието действителен осигурителен стаж. Предложението на ДПС касае жените, които са били в майчинство и които не могат да придобият право на пенсия по общия ред, т.е. по реда на чл.68, ал.1 и 2 при навършване на 67 г. и 15 г. действителен осигурителен стаж. В случая вече майчинството ще се признава за действителен осигурителен стаж. По този начин с предложението на ДПС индиректно насърчаваме раждаемостта в България, като смятаме, че политиката, свързана с демографията е политика на политиките.

- Участвахте в международния форум "Пампорово - сърцето на Бранд Родопи. Културно-историческият туризъм като фактор за развитието на региона", организиран от "Стандарт", Фондация "Кредо Бонум" и Националният борд по туризъм. Какво за Вас е Бранд Родопи?

- Аз съм родена и израснала в Родопите и за мен тази планина има много специално значение. Трудно е да се опишат само с няколко думи красотата и чарът на Родопите. Но въпреки това, аз определям Родопите като "Най-големият жив музей в България."

Родопите са планина, населявана от най-дълбока древност, изключително богата на културно наследство, включително и нематериално. Запазени са голяма част от занаятите, фолклорът и фестивалите, които продължават да се реализират всяка година.

Няма как да не цитирам почетния председател д-р Ахмед Доган, който е и автор на предговора на книгата "Чудесата на Родопите. 50 легенди". Той казва: "Културното наследство е код за обединение. То е и код за заедност". Освен, че нашата партия е основана на философията на заедността, ние разбираме заедността тук в Родопите като условие за бъдещо развитие. Нужно е да бъдем културно грамотни, за да може културното ни наследство да бъде запазено, а митовете, легендите и преданията да бъдат съхранени живи, такива, каквито са ни предадени. Културно-историческият туризъм е шансът на регионите и на България като дестинация за развитие на туризъм 4 сезона.

- Румъния, Италия, Гърция и Турция се ребрандираха след Ковид-пандемията, за да дадат тласък на туризма си. България изостава, въпреки че от миналата година Бранд България е тема на междуведомствена комисия на министерствата на туризма, културата, земеделието и регионалното развитие. Какво трябва да се направи, за да се задвижи този процес?

- Според мен, за да може да се изградим в цялост, а след това и да популяризираме Бранд България, първо трябва да бъдат изградени регионалните брандове, който да изразяват туристическия потенциал на всеки един регион, да популяризират културно-историческото наследство и спецификите му. След това на основата на регионалните брандове, да бъде  изграден и Бранд България. Липсата му е най-големият дефицит на българския туризъм и той е наистина необходим за стратегическото развитие на туризма в национален мащаб. Дори трябваше да се случи много по-рано, защото както вече забелязваме повечето страни вече се ребрандираха. Това закъснение поставя туристическия потенциал на България в сянка и заради това не можем да се съревноваваме с  нашите конкуренти в Европа.

- Защо един млад народен представител като Вас - с добро образование и висока експертиза, избира политиката в България пред кариерата в частния бизнес или извън страната?

- Моето мнение е, че нашето поколение е съставено от отговорни хора, които трябва да участват активно в управлението, като започнем от участието в училищните и студентските съвети, в местните структури, областните, както и в управлението на държавата. Младите сме носители на идеите за привнасяне на иновативност в процесите. Ние сме един специфичен мост между поколенията. Едновременно с това, носим младежкия непримирим дух, с който можем да допринесем много за развитието на държавата ни.

Младежите имаме своето място в политиката, защото искаме да сме част от вземането на важните решения, които пряко касаят нашето бъдеще.

- Кои са Вашите учители в ДПС и кои са най-ценните съвети, които сте получила?

- За мен ДПС е единствената партия, в която приемствеността между поколенията е естествен процес и именно заради това вече повече от 30 години ДПС е на политическата сцена и се е утвърдила като последователна и отговорна партия. Благодарна съм на всички колеги от Движение за права и свободи за подкрепата, която ми дават и затова че имам възможност да "открадна" най-доброто от всеки един от тях. Политиката сама по себе си е изкуство, което трябва да бъде овладяно на всички нива.

(В. "Стандарт", 21 юли 2023 г.)

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност