Интервюта

Д-р Нигяр Джафер: Задачата е да се ограничи разпространението на коронавируса

"Основната задача трябва да бъде ограничаване на разпространението на коронавируса. Особено спрямо уязвимите групи". Това каза пред БНР д-р Нигяр Джафер - зам.-председател на Народното събрание, депутат от ДПС и член на парламентарната здравна комисия. По думите ѝ пикът на заболяването предстои, но няма място за паника.

"Все по-трудно изглежда запазването на солидарност, но това трябва да е задължително условия, също и дисциплината", каза тя.

В предаването "Нещо повече" д-р Джафер коментира, че на този етап предлаганите мерки са адекватни:

"Първата стъпка сега трябва да бъде осигуряване на защитни пособия на екипите от лечители. За да могат те да се справят адекватно със ситуацията, те трябва да са спокойни за собственото си здраве. На втори етап ще трябва да се реагира за осигуряване на респираторни апарати. За резервно технологично оборудване на отделенията за интензивно лечение и реансимация". По думите ѝ в интензивните отделения става рисково лечението и наблюдението на пациенти, защото апаратурата най-вероятно няма да може да се ползва за останалите пациенти, които не са заразени с коронавирус.

Д-р Джафер уточни, че вече тежестта за организация се пренася към регионалните, областните и общинските щабове, към ръководствата на лечебните заведения, защото става въпрос за организация на място.

Цялото интервю може да чуете ТУК

(БНР; 11.03.2020)

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност