Интервюта

Доц. Петър Чобанов: ПП бе деструктивната сила, попречила за избирането на управител на БНБ

"Любомир Каримански не беше избран и поради ситуацията в коалицията. "Продължаваме промяната" бяха деструктивната сила, която попречи за избирането му. Те искат да преформатират банковата система, да следят всяка трансакция, да контролират парични потоци, затова те толкова се фиксираха в тази позиция", това каза в "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS депутатът от ДПС и бивш финансов министър доц. Петър Чобанов.

Той подчерта, че БНБ е най-важният регулатор за фискалната стабилност.

"Всеки вижда важността на тази институция по различни причини. Не е работа на управителя на БНБ да следи трансакциите", каза още депутатът.

Той бе категоричен, че БНБ трябва да е независима, гарант за финансовата стабилност сериозна институция.

"Има такъв народ" имаха достойна позиция, в последния момент се появи Андрей Гюров и се отказа. Поведението на останалите партии в коалицията бе несериозно", отбеляза Петър Чобанов.

Бившият финансов министър подчерта, че ДПС е подкрепило Каримански, за да се движат процесите и защото е познат от парламента.

"Той беше лоялен към Министерство на финансите, демонстрира лоялност и отговорност, гласувахме по съвест. Показахме, че трябва да се върви напред", заяви той.

Относно проблема с парите за пътните фирми Чобанов смята, че може да се реши, ако се спазват правилата и изпълнителната власт поеме отговорност да отпусне парите на фирмите, защото АПИ не може да го направи сега.

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност