Интервюта

Петър Чобанов: Спешен пакет от мерки за защита на най-уязвимите групи и бизнеса

"Правителството спешно трябва да излезе с пакет от мерки, които категорично да защитят най-уязвимите групи и бизнес". Това заяви в интервю за БНР доц. Петър Чобанов, народен представител от ДПС и бивш финансов министър.

Според него финансовата подкрепа би могла да подхрани цените, но е необходима за най-уязвимите групи, защото има има два пътя на развитие на инфлацията. "Единият е тя да продължава да се увеличава и се удвоява, но срещу това трябва да стои платежоспособно търсене. Когато няма търсене, означава сериозна криза в икономиката, която може да се пренесе и във финансовия", обясни той.

По думите на Чобанов анализът вече е трябвало да бъде направен от управляващите.

"Още през септември предупредихме в парламента за тази ситуация с инфлацията. Ясно поставихме въпроса и по време на обсъждането на Бюджет`2022, но ни беше отговорено, че анализите продължават и ще ги видим към юли. Е, нямаме време до юли. Трябва бързо да бъде предоставена тази информация, да бъде оценена ситуацията и да се вземат мерки", каза доц. Чобанов.

Той подчерта, че войната в Украйна и санкциите срещу Русия допълнително затрудняват производството, доставките и допълнително ще доведат до оскъпяване на продукцията, а заради това може да се очакват нови нива на инфлация.

Цялото интеряю може да чуете ТУК.

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност