Интервюта

Рамадан Аталай в предаването "Беновска пита" по радио К2

Рамадан Аталай, член на енергийната комисия в 44 НС, ДПС, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Радио К2” коментира следните теми:

Откъде газ и ток в България?

    „Откъде газ и ток в България, най-разговорно задавам този въпрос, за да могат хората да го разберат?“, попита водещата Илиана Беновска. Рамадан Аталай отговори, че от дълги години говорим за производство на електроенергия от местни ресурси, а онова, което не ни достига, да внасяме. „Местните ресурси са предимно въглищни, не се откриха кой знае какви газови находища в България!“, отбеляза водещата. Събеседникът ѝ отговори, че това е така, но трябва да обърнем много сериозно внимание и на възможностите, които има България за производство на чиста енергия. Той продължи: „Като казвате въглища, трябваше през последните 10 години това правителство да обърне много сериозно внимание как да преквалифицира всички онези хора, които са ангажирани в минното дело и производството на електроенергия от въглища. Сериозно закъснение имаме в тази област, сериозно закъснение имаме и с плана, който трябваше да се представи пред ЕС за чистата енергия, за онези средства, които трябваше да бъдат усвоени за справедливия преход, така необходими за Маришкия басейн. Така че България има откъде да произведе електроенергия. Различните политически формации се обръщат към различни ресурси, но ние от ДПС сме убедени, че „зелената енергия“ и водородът са бъдещето не само на България, но и на света. Неслучайно и Германия, и Дания, и всички големи нации, които винаги сме назовавали технически нации се ориентираха към „зелената енергия“ и производството на водород!“, категоричен бе народният представител от ДПС.

Продажбата на ТЕЦ „Варна“.

   „Споменахте многократно водорода, един от неговите идеолози в България е почетният председател на ДПС Ахмед Доган, който реализира усилия в тази посока в ТЕЦ „Варна“, нали така?“, попита водещата Илиана Беновска. Рамадан Аталай отговори: „Не съм запознат с тяхната прогама. Г-н Доган винаги е бил иновативен, може би вече водородът не представлява интерес за него, не знам дали не работи в някоя друга, по-напреднала сфера, но не мога да кажа!“.

    „Да не би аз да се оказах некомпетентна за ТЕЦ „Варна“?“, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че технологиите се развиват бързо и човек не трябва да се притеснява, ако не познава технологиите в детайли в дадена сфера. Просто трябва да чете и да се съобразява със световните тенденции.

   „Говорейки за ТЕЦ „Варна“ не мога да отмина, защото ще излезе, че се правим, че не виждаме и не чуваме, че през 2017 г. ТЕЦ „Варна“ беше собственост на чешката държавна компания ЧЕЗ и беше продаден на българската фирма „Сигда“, придобита от почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Чешката върховна прокуратура започва разследване за продажбата на ТЕЦ „Варна“, в течение ли сте?“, попита водещата Илиана Беновска. Рамадан Аталай отговори, че е запознат единствено от медийни публикации и призова да оставим институциите да си гледат работата. Не е работа на политиците да се намесват в една търговска сделка. Той продължи: „От това, което прочетох, виждам, че опитите, когато в България се появят избори, стремежът как и по какъв начин чрез ДПС и още повече чрез Ахмед Доган някои политически формации да се качат на върха на управление на държавата все още не спира. Ясно е, че г-н Доган е личност, която може да носи много неща на раменете си, нека точно сега да се опитат тези, които от изборите през 2017 г. досега не са успели да разберта кой, по какъв начин и как е приватизирано или купено това предприятие от друга фирма се сетиха точно преди изборите! Така че аз по тази тема няма да вземам отношение. Нека да се афишират в пространството и чрез г-н Доган да се опитват да вземат властта, но едва ли ще успеят!“.

Изваждането на „картата“ ДПС преди изборите и атаките срещу Ахмед Доган заради плажа „Росенец“.

   „Така е и само още нещо за г-н Доган и опитите от лятото на някои, ще кажа политици с уважение в гласа засега, се опитаха да се качат на гърба на славата на Ахмед Доган, плажът „Росенец“, това е една карта, която сега ще ви се изважда отново и отново преди изборите!“, отбеляза водещата Илиана Беновска. Рамадан Аталай отговори: „Не само този политик, аз напоследък гледам и премиера. На ръст ако ги погледнем по съизмериност, едва ли ще му отива на премиера да го видим на раменете на г-н Доган. Така че много са те и от много време продължават, но ние от ДПС сме свикнали да носим товар и бъдете сигурна, че и на тези избори ще направим това, което е необходимо, за да бъдем в услуга на българския народ!“.

Войната между изпълнителната власт и президента.

   „Добра игрословица се получи, направихте си чак заглавието за ръста и кой на чий гръб да се възкачи. Но хайде още малко за политика, вие от ДПС поискахте оставката и на премиера Борисов, и на президента Радев, който президент вие избрахте!“, отбеляза водещата Илиана Беновска. Рамадан Аталай отговори, че ДПС са се мотивирали за това свое решение. Той продължи, че са подкрепили преди време Радев, за да се разруши системата на послушанието. Това обаче не е попречило на ДПС да заявят в момента, че институциите МС и Президенство са прекрачили границата, чието преминаване не е добро за стабилността на страната. ДПС настоява, че изпълнителната власт и президентът трябва да бъдат в диалог, а не да създават напрежение. „Този диалог трябва да е да е в полза на държавата, това имахме предвид, а не личността на президента или премиера!“, категоричен бе народният представител от ДПС.

В какви коалиционни отношения са склонни да влязат ДПС след изборите?

    „Но сега може да ви се наложи този диалог да бъде провеждан след изборите, защото сочените досега прогнозни проучвания на бъдещите резултати при изборите за 45-то Народно събрание не дават надежда, че някой сам ще може да създаде кабинет, по-скоро коалиционната тенденция, която се наложи в целия свят, в това число и в България, очевидно ще се задълбочи, как бихте диалогизирали с ГЕРБ?“, попита водещата Илиана Беновска. Рамадан Аталай отговори, че според сегашните изследвания наистина се очертава една несигурност. Наистина има вероятност в парламента да влязат голям брой формации, които имат различни приоритети и няма да могат да създадат правителство.

   „ДПС винаги е било в една деликатна дипломатическа предпазливост!“, отбеля водещата Илиана Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че ДПС винаги са били толерантни и балансирани. „И дипломатически предпазливи да не се афиширате като водачи на властта или на първа позиция в президентството. Сигурно има мъдрост в подобно решение. Но ако се наложи, това няма начин да не сте го обсъждали, да приемете вие мандат за правителство, ще го вземете ли?“, попита водещата Илиана Беновска. Рамадан Аталай отговори: „Това е много сериозно предположение, но Вие сигурно сте забелязали, че ДПС отстъпвайки винаги настъпва. Ние никога самоцелно, само в интерес на ДПС не сме поемали ангажимент към управлението на държавата. Ако се наложи да спасим демокрацията, да спасим държавата, защо да не поемем такава отговорност, както и сме поемали!“.

   „Смело заявление и оттук следва следващия въпрос, няма начин да не сте си отговорили какви биха били приоритетите, които ще настоявате да бъдат заложени в едни консултации за бъдещ кабинет или бъдеща управленческа конфигурация, кое е най-важното за ДПС?“, попита водещата Илиана Беновска. Рамадан Аталай отговори, че програмата на ДПС винаги е била ясна, партията залага на „зелената сделка“, на „зелената енергия“. Той продължи, че е важно страната да има ясна посока и през последните години си задава въпроса каква политика води сегашното правителство – дясна, лява, центристка или за лични облаги. Струва му се обаче, че управлението не е в интерес на развитието на държавата.

   „Тоест ДПС – модерна, прагматична и националноотговорна, извинявайте, все едно правя слоган в момента?“, попита Беновска. Рамадан Аталай отговори, че звучи малко клиширано, но от ДПС винаги са били отговорни. ДПС няма да отстъпи от демократичните си принципи, както не го е правило през всичкото време от създаването си до днес.

Готов ли е да бъде отново народен представител или министър на енергетиката?

    „Един силен въпрос, ще Ви моля за пряк отговор, ако разбира се имате желание. Вие отново сте преизбран в ръководството на ДПС, наскоро имаше такъв процес. В момента текат номинации за членове на 45-то Народно събрание. Въпрос А – Вие имате ли номинации и имате ли желание и готовност да бъдете отново член на Народното събрание. И въпрос Б – имате ли готовност да станете министър на енергетиката, ако се наложи?“, попита водещата Илиана Беновска.  Рамадан Аталай отговори: „Трябваше по-рано да ми се обадите, за да видя какво ще сънувам и да Ви отговоря! Всички тези въпроси са лични въпроси, личностни!“.

   „Те говорят за отговорността на един човек в политиката!“, отбеляза водещата Илиана Беновска. Рамадан Аталай отговори, че според него други хора трябва да оценяват това, което той е направил в политиката. Той продължи, че за него е по-важно не къде ще се развива самият той, а държавата да се развива в правилна посока.

Либерализацията на електроенергийния пазар.

     „Преди малко чух министърът на енергетиката да казва, че приоритетите ще бъдат в сферата на електроенергетиката за излизане на производството на електроенергия на едро на свободния пазар. От декември месец имах предложение 50 параграфа точно в тази посока, което те подкрепяха през тези 10 години. Аз ги внесох и се учудвам защо не намериха сили и БСП, и ГЕРБ, и така наречените националисти защо не подкрепиха този приоритет да бъде окончателно приключен. От какво се уплашиха, какво ги притесняваше? Мен ме притесняваше, че държавната ТЕЦ в Маришкия басейн е декапитализирана и вече няма как от държавата да получава средства. От 1-ви юни производството на едро на електроенергия трябва да бъде либерализирано. Ако не бъде на пазарен принцип, ние не можем да получим дерогация от ЕК за получаване на държавна помощ. Неполучавайки държавна помощ ТЕЦ 2 ще фалира. Ще останат да работят останалите два ТЕЦ-а, но рудникът няма да може да изпълнява своите ангажименти с по-малкото производство. Създаваме едно напрежение, което не е необходимо. Единственият отговор на всички политически формации на тези предложения, които направихме и лично мои беше – времето не е сега. Когато зададох въпроса защо не е сега времето, отговорът беше – идват избори. Когато изборите и политиката се намесват в енергетиката, което не е правилно, води до фалити!“, заяви Рамадан Аталай.

    Рамадан Аталай беше категоричен, че няма да успеем да усвоим средствата от ЕС, ако не либерализираме производството на едро. А за битовите потребители има как до 2025 г. да се работи, за да излязат и те на свободния пазар.

Разширяването на газопреносната мрежа на България и доставките на газ.

    „Аз приветствам тръбопровода, независимо дали е „герберски“, „бесепарски“ или „Балкански“, страх ги е да го нарекат „Турски“ и аз няма да го нарека! Защото това е последното нещо, което успяхме да направим, за да се свържем и да диверсифицираме доставката на газ обратно от Австрия към България! Всички останали състезания кой ще доставя газ от юг – дали Турция, дали Израел, дали Кипър, дали по „Танап“ ще дойде газ азербайджански или руски, всички, които са политически ангажирани, а и финансово ангажирани, към, да не казвам, определени държави, към определени фирми, нека те да спорят. Но с една дума – добре че направихме този газопровод, по който България ще получава газ и от юг, и от запад!“, категоричен бе Рамадан Аталай.

Ограничаване на правата на българите в чужбина да гласуват.

     „Като споменахте Турция, тоест като не я споменахте, да Ви попитам два въпроса. В парламента отхвърлиха предложението на ДПС да може по начина, по който се събират в културните институти, театри и зали хората, да може да се приложи в режим на по-малка натовареност и отстояние между хората по време на предизборната кампания. И на всичкото отгоре удължавайки епидемиологичната обстановка се изисква задължителен PCR тест на влизане в България, как ще могат вашите привърженици, които живеят в Турция, да дойдат да гласуват тук?“, попита водещата Илиана Беновска. Рамадан Аталай отговори, че ДПС не иска помощ от никой, но не иска и никой да му пречи. А има сили, които се опитват да създават препятствия, но впоследствие самите те се спъват в тях. Според него има създадено препятствие пред гласуването на българските граждани не само от Турция, но и от всички други страни, където живеят голям брой български граждани. „Аз питам как ще се справят с това и ГЕРБ, и така наречените „красиви“, защото голяма част от техните гласове, които идват от Европа, от Америка, до голяма степен те са спънати! Ние искаме да излезем на предна позиция, ако някой иска да пречи на ДПС, не е постигнал много в собственото си развитие!“, заяви Аталай.

Словесната престрелка в парламента между Калин Вельов от ГЕРБ и председателя на ДПС Мустафа Карадайъ.

    „Добър отговор! Вторият ми въпрос е малко шеговит, видният музикант и отскоро народен представител от ГЕРБ Калин Вельов по музикантски заяви, че съгласната П в абревиатурите на БСП и ДПС са заразни, използвайки образа за разпръскването на секрет и вашият председател Мустафа Карадайъ му отвърна с друга игрословица – заразна ли е абревиатурата ПКП. Това беше ли прилично?“, попита водещата Илиана Беновска. Рамадан Аталай отговори: „Интересно развитие се случи онзи ден. Когато колегата Вельов влезе в парламента, аз очаквах от него да се изяви в сферата на културата. Не се изненадах, даже се зарадвах като видях, че е член на енергийната комисия в парламента. Аз мисля, че той се занимава с тъпани. Явно това, което направи онзи ден от трибуната не мога да го характеризирам по друг начин, освен, че явно инструментите са му повлияли! Но като че ли не само той в последно време се занимава с несвойнствени неща, като че ли не само той „бие тъпани“!“.

   „А Мустафа Карадайъ и той ли „удари един тъпан“, извинете ме за сравнението?“, попита водещата Илиана Беновска. Рамадан Аталай отговори: „Аз мисля, че тези, които не са в залата, не могат да влязат в атмосферата и не знаят реакцията в залата на колегите, които подкрепиха реакцията на колегата, който се занимава с тъпани. И няма как в един такъв случай, когато се опитват да те унижат, от другата страна да не реагират, но аз мисля, че реакцията на Карадайъ беше точно така в кръга на шегата и културно!“.

   „Малко беше „соленичко“!“, отбеляза водещата Илиана Беновска. Рамадан Аталай отговори: „Малко беше „солено“ за г-жата, която се припозна в това нещо, защото никой не ѝ съобщи името!“, с което завърши разговора си с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита“ по „Радио К2“ от 30-ти януари 2021 г. 

(30.01.2021 г., К2)

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност