Интервюта

Руслан Коларов: ДПС следва законите на Римското право - да спазва договорките си и в този смисъл е предсказуем и разумен партньор

Руслан Коларов, водач на листата на ДПС в 26 МИР София област, с № 9 в интегралната бюлетина, в интервю за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“

Водещ: Представям ви Руслан Коларов, водач на листата на ДПС в 26 МИР София област. За първи път гостувате в ефира на Радио „Фокус“, бихте ли се представили за слушателите ни с няколко изречения?

Руслан Коларов: Накратко – на 44 г. съм, икономист. Имам и докторска степен в областта на земеделието. Имам две деца.

Водещ: Господин Коларов, какви са амбициите ви политиката, докъде искате да стигнете и защо избрахте именно ДПС за своя партия?

Руслан Коларов: ДПС е преди всичко емблема на либерализма в България. То е представено във всички структури – и международни, и европейския по линия на либералната идеология. И това е една от причините да съм част от състава на ДПС. В края на краищата, ако си дадем сметка, в новата история на България най-добрата част от българския елит изповядва либералните ценности. Ако се замислим, това са и Петко Славейков, и Петко Каравелов, и Стефан Стамболов, и Алеко Константинов, и т.н. Каквото и да говорят нашите критици, либерализмът е част от нашия живот и то не просто във философски абстракт, а то е методика за управление и организация и на държавността, и на тази структура, към която принадлежим – ЕС. Ако си дадем сметка, две правителства имат съществена роля, свои актове в най-модерната ни история. И в двете правителства участва ДПС. Едното подписа присъединяването ни към НАТО, другото подписа присъединяването ни към ЕС. В края на краищата, ДПС е преди всичко европейска партия. Това е и причината аз да бъда част от състава й.

Водещ: И сам казахте, господин Коларов, че ДПС участвало в няколко правителствата. Защо се получава, така че много от политическите играчи искат да играят заедно с ДПС, но не официално? Когато стане въпрос за официална коалиция, всеки се дърпа от вас. Имате ли обяснение?

Руслан Коларов: В годините се наложи някаква митология, обикновено на гърба на ДПС чрез антитеза, който й да било от политическите опоненти, който иска бърз възход, изстрелване в политиката, тъй да се каже, паразитира върху тази митология и в този смисъл чрез антитеза обосновава собственото си съществуване. Колкото до желанието за отношение с нас като политически субект, има още нещо много характерно за ДПС, то е залегнало още в Римското право и именно тезата, че договорът се спазва. ДПС винаги спазва своите договори, в този смисъл е предсказуем, предвидим, разумен и точен партньор.

Водещ: Напоследък представители на ДПС много често говорят за рестарт в политиката. Какво трябва да се промени, как виждате този рестарт?

Руслан Коларов: Това, което бих могъл да кажа в момента, е по-скоро моите лични приоритети в областта, в която съм кандидат. Има един момент, в който някак си отношението към средствата на ЕС и към средствата на данъкоплатците, произтича от 1 лице единствено число. Това, което аз бих могъл в момента да кажа като кандидат за народен представител е, че един от моите основни приоритети ще бъде да отстоявам именно интереса на европейския данъкоплатец и на българския данъкоплатец. Няма как да се говори за средствата на данъкоплатеца от 1 л. ед. ч. В този смисъл от мен като кандидат, от мен като евентуален бъдещ народен представител, няма да се чуе „аз“ по темата за парите на данъкоплатеца.

Водещ: Според вас как трябва да изглежда 45-о Народно събрание и как трябва да изглежда следващият кабинет на България?

Руслан Коларов: Предстоят избори. Те ще покажат как изглежда картината в парламента. На база на това ще се формира и правителство. Разбира се нашата теза за догонващо и изпреварващо даже развитие ще бъде факт. Ние имаме виждане за експертен кабинет, който да има широко представителство с програма и с приоритети, които да се защитават от системните политически сили. Без агресия, с диалог, без ретроградно отношение, без антитеза на каквато и да било основа между граждани и общностите в държавата.

Водещ: Доколкото разбирам, вие искате да участвате в следващия кабинет на България, но под каква форма и кои евентуално ще бъдат вашите партньори или все още е твърде рано да говорим за това?

Руслан Коларов: Твърде рано е да говорим за това. Предстоят избори, те ще покажат картината в следващия парламент.

Водещ: Понеже казахте, че вашата сфера е икономика и земеделие, как вие можете да бъдете полезен, ако бъдете избран за народен представител в 45-о Народно събрание? Земеделието е една много болна тема, тъй като в годините на прехода България изгуби своето място на лидер в селското стопанство?

Руслан Коларов: Това, което мога да кажа е, че в Софийска област има невероятен потенциал за развитие на земеделието, в това число на зеленото, на еко земеделието. В лично качество аз мога да поема един конкретен ангажимент, а именно да бъда лоби на земеделските производители в Софийска област, в т.ч. и на предприемачите. Тъй като в края на краищата двигателят на икономиката са и земеделците, и предприемачите изобщо.

Водещ: В края на нашия разговор по традиция даваме думата на гостите ни да се обърнат към своите избиратели.

Руслан Коларов: Призовавам избирателите да гласуват в интегралната бюлетина с № 9 за ДПС.

(радио "Фокус"; 17.03.2021г.)

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност