Интервюта

Севим Али, водач на листата на ДПС в Бургас: Голямата цел на ДПС е младите да останат в България

Модерното образование се основава на партньорства между бизнеса, местните власти и академичните среди, казва Севим Али

- Г-н Али, на тези избори ДПС заложи на синергията между силата на опита и енергията на младостта. Това ли е успешната формула за развитие на една партия?
- Безспорен факт е, че в кандидат-депутатските листи на Движение за права и свободи има много млади хора. Това са хора, които освен енергията на младостта си и ентусиазма за промяна, притежават много личностни, професионални и лидерски качества. Всички имат политически опит, натрупан в младежките организации на нашата партия. В своя път към политиката младите членове на ДПС се стремят да се образоват, допълнително да се квалифицират и да се утвърдят като специалисти и експерти в своята професионална област. Нашата партия има неизчерпаема банка от подготвени млади политици и експерти. За пример само ще ви дам листата за област Бургас, на която съм водач. Тя е съставена на 80% от млади кадри на партията, като първите шестима в листата са минали школата на областната младежка организация и са били нейни председатели през годините, така както и аз, с което много се гордея.
Всички ние получаваме подкрепа от по-опитните наши политици и напътствия за нашата политическа дейност. Най-ценното в тези взаимоотношения са взаимното уважение и респектът, който ние младите имаме към нашите по-мъдри и по-опитни членове. Това е пътят за развитието и усъвършенстването на една партия, поне за Движение за права и свободи това е формулата.
- Като депутат в 44-ото НС бяхте член на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта. Как оценявате държавната политика за младите хора?
- Не искам с лека ръка да отрека, това което е направено до този момент. Но това, което не бе направено е големият грях на управляващите към децата и младежите, както по отношение на спорта, така и по отношение на образованието и трудовата реализация в малките населени места в страната. Този двоен стандарт между големия областен град и малкото градче или село накара стотици, хиляди млади хора да напуснат Родината и да търсят препитание в чужбина. Тези наши деца, техните родители няма да им простят. Няма да простят и на нас, хората от ДПС, ако не поправим тази несправедливост. И няма стадион за десетки милиони левове, който да оправдае липсата на физкултурен салон в средно училище в едно българско село.
- Как според програмата на ДПС младите хора ще бъдат ангажирани активно да участват в ускорено икономическо развитие на България?
- На първо място качествено образование и адекватно професионално развитие. Необходими са модерни професии, които са обвързани с дългосрочното развитие на бизнеса и регионите. И не на последно място по-високи доходи и достойно заплащане на труда на младите хора. В Програмата на ДПС залагаме на дигитализация, водородни и високи технологии - за тях ще са необходими адекватни професии и специалности. Разковничето е взаимодействието между образователните институции и бизнеса.
- Високите технологии и дигитализацията са основни приоритети в програмата на ДПС. Какво предвижда тя?
- Дигитализацията и високи технологии във всички сфери на икономическия и социален живот е базата за развитие на модерна икономика, която дава по-добри възможности за труд и развитие на всички отрасли. А това от своя страна води до по-високи доходи за заетите в тези дейности. Високите технологии предоставят повече работни възможности и по-високи заплати за младите, а това е начинът да останат и да работят в родината.
Дигитализацията няма нужда от реклама, всички знаем ползите от нея. Необходимо е реално да се въведе във всички сфери на живота, за да се улесни максимално достъпът на гражданите и бизнеса до административни услуги и да се осигурят по-качествено образование, достъпно здравеопазване и социални услуги и грижи. Предвиждаме дори и иновативно дигитализирано земеделие. Ползите от дигитализацията са необятни, необходими са управленски капацитет и политическа воля за реалното й и повсеместно въвеждане.
- Пандемията пришпори онлайн обучението в България, но същевременно показа, колко много имат да наваксват в дигиталните си умения учители, родители, ученици. Какви реформи трябва да се направят за модерно образование у нас?
- За да бъде модерно едно образование, то трябва да бъде адекватно на очакванията на бизнеса и обществените процеси. Визирам не само училищното, но и университетското образование. За целта предвиждаме да бъдат създадени партньорски сътрудничества с бизнеса, местните власти и академичните среди. Но в основата трябва да бъде гарантиран достъпът до образование и качеството му да не се определя на регионален принцип.
- Водач сте на листата на ДПС в Бургас, където бяхте и лидер на младежката организация на Движението. Бихте ли представил отбора на ДПС - Бургас за изборите? Какви цели си поставяте?
- Гордея се, че съм водач на една уникална кандидат-депутатска листа, в която всички са представители на местната общност. Екипът, с който се явяваме на изборите е съставен от млади, образовани хора, експерти в своята професионална област и политически подготвени. Всеки един от тях е достоен да представлява жителите на Бургаска област в Народното събрание.
Първата ни цел е да активираме избирателите и да ги мотивираме да гласуват за нашата листа и нашата програма. Това правим като представяме Програмата на ДПС и разясняваме отделните й акценти, които са жизненоважни за местните общности в областта.
Целта, която сме си поставили като резултат от тези избори са трима народни представители в 45-тото Народно събрание, а защо не и четирима. Това не е самоцел, а начин да отговорим на очакванията на нашите избиратели. Начин да решим повече проблеми на местните хора и местния бизнес.
- Кои са най-големите проблеми на Бургас и региона, за чието решаване ще работите?
- Като начало да извоюваме равнопоставеност при финансирането и реализирането на важни обекти, както за областния град, така и за малките населени места в областта.
Привличане на инвестиции и разкриване на работни места в отрасли като земеделие и животновъдство и свързаните с тях производства.
Една от целите, които си поставяме е насочена към младите хора, тяхното образование и реализация. Тази цел минава като червена нишка през приоритетите на Движение за права и свободи, за да останат младите хора в България, а тези, които са в чужбина да се завърнат по родните места. Това е и мой личен приоритет, който ще защитавам като депутат в парламента.
Нашият принос в рестарта на държавата ще бъде част от усилията на Движение за права и свободи за възстановяване диалога между политическите партии и между институциите, а това може да стане само ако се възстанови нормалността в политиката.
- Туризмът е основен икономически отрасъл в Бургас. Секторът обаче пострада най-силно от коронакризата. Какво трябва да се направи, за да се възстанови максимално бързо браншът?
- В Бургаска област има 7 общини, за жителите на които туризмът е основен поминък. Възстановителните мерки за този важен сектор трябва да минат през по-малко административни пречки, за да стигнат по-бързо до хората, финансовата помощ трябва да продължи до пълното възстановяване на бранша, но това няма да реши редицата проблеми в туризма, които също допринесоха за този колапс в сектора. Необходима е една адекватна програма в дългосрочен план, която да адаптира туристическия сектор в унисон с новите тенденции, наложени от епидемията. Това трябва да стане на държавно ниво с държавно и европейско финансиране. Защото сегашните финансови мерки имат за цел оцеляване, но не и развитие на този важен за икономиката отрасъл.
- На страната ни й предстои голяма икономическа промяна, свързана със Зелената сделка и прехода от въглеродна към водородна икономика. Какви са предизвикателствата през Бургас?
- Зеленият пакт, респективно водородната икономика е основен акцент в Програмата на ДПС. Това е икономиката на бъдещето. Водородът може да бъде използван за производство на енергия, като гориво за нисковъглеродни коли, в химическата индустрия и за отопление в домове и офиси.
Това е предизвикателство не само за Бургаска област, но и за цялата страна, защото за да се реализират водородните технологии в различните сектори, е необходимо това да стане реална държавна политика. Към момента единствено Движение за права и свободи имат план за внедряване на водородните технологии в икономиката.
От избирателите зависи дали водородът ще остане гориво на бъдещето, или ще стане част от живота ни.



Севим Али е водач на листата на ДПС в Бургас. Роден е на 13.09.1981 г. в Айтос. Завършва своето образование в Университет "Проф. д-р Асен Златаров", специалност: Химично инженерство. Севим Али е завършил Българско училище за политика "Димитър Паница" към Нов български университет. Народен представител от 2017 г.

(в. Стандарт,26.03.21г.)

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност