Интервюта

Участие на д-р Нигяр Джафер по БНР

"Министър Ананиев се опитва да излезе от ситуацията, в която е поставен, защо нещата в здравеопазването са толкова зле, че вече не търпят отлагане на решения. Малко е трудно да се ориентираме в това, което искаше да каже. Не сме категорични и доколко е решен на действия. Не очаквам да чуя нещо ново нещо фундаментално, нещо революционно. Очаквам да чуя практически стъпки, които конкретно в случая могат да решат част проблема".

Това каза за БНР депутатът от Здравната комисия д-р Нигяр Джафер от ДПС преди днешното изслушване в НС на министър Кирил Ананиев за актуалното състояние на здравеопазването в Северозападна България. Тя допълни:

„Имаме задълбочаване на сериозните проблеми и един от тези проблеми са задълбочаващите се дисбаланси в системата, особено регионалните дисбаланси. Достъпът до здравеопазване на голяма част от населението на България, на две трети от територията на страната, е изключително затруднен, с което се нарушава конституционното право на хората за такъв достъп. Вторият проблем е с кадровия ресурс – проблем, който се задълбочава и няма никакво решение до този момент“.

В Северозапада има много и общински болници, някои от които стоят по-добре от някои областни болници, каза д-р Джафер в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ и даде за пример лечебницата в Лом:

„Преплита се наистина проблемът за доброто управление, за мениджмънта на даденото лечебно заведение, но и за кадрите, както и за финансирането“.

ДПС има „много сериозни възражения“ срещу програмата по отношение на здравеопазване във Визията на БСП:.

„Не разбираме как лечебните заведения трябва да стават социални предприятия. Винаги сме твърдяли, че сме за демонополизация на Здравната каса, защото повече конкуренция ще даде възможност за по-добър избор на пациентите, за контрол и прозрачност. По-интерсна е идеята на министър Ананиев - на 15 юли той представя нов здравноосигурителен модел.

Цялото интервю може да чуете от ТУК.

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност