Интервюта

Участие на Рамадан Аталай в "Плюс-минус" по Нова ТВ

„Никога в мое присъствие с г-н Цветанов не е говорено за преференции. ГЕРБ явно имат вътрешни недоразумения между Цветанов и Борисов”.

Това заяви депутатът от ДПС Рамадан Аталай в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините” по Нова тв.

По думите му, когато зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов е бил в стаята на ДПС в деня на гласуването на Изборния кодекс, с молба да се регистрират за кворума, разговорът е бил за машинното гласуване и за ЦИК, а не за преференциите.

За ДПС този въпрос не е бил проблемен, тъй като вдигането на прага на преференциите е било предложение на НФСБ, подкрепено от ГЕРБ и в този смисъл депутатите от Движението са били убедени, че то ще мине в зала. Те са настоявали за машинното гласуване.

"Цветанов не намери доблест да признае, че разговорът в стаята на ДПС беше за машинното гласуване и за ЦИК, а не за преференциите", подчерта Аталай.

Депутатът от ДПС се учуди защо тази сутрин в тв интервю Цветанов е декларирал, че Борисов е лидерът на ГЕРБ. "Някой да има съмнения за това", попита Аталай. На политически език обаче, тази декларация на Цветанов означава, че "явно има проблем между Цветанов и Борисов".

,,Манипулациите, че сме в коалиция с ГЕРБ вървят доста сериозно. Освен това с г-н Цветанов никога не сме обсъждани преференциите.

В Изборния кодекс има по-важни промени от преференциите. Преференциите са важни. Но много по-важно е да демократизираме изборния процес – да дадем възможност на тези 2 млн. души, които по една или друга причина напуснаха България, да им дадем възможност да гласуват. ДПС имаме предложение в тази насока. Защо преференциите са по-важни от това, че не може да се агитира на майчин език?”, попита Аталай.

„Преференциите в този Изборен кодекс са въведени от 2007 г. Първата година са участвали 24% , на следващите – 51%, на последните – 34%. Онова очакване на обществото да участва активно в преференциалния вот е минало пика си и се е разбрало, че в този си вид преференциите не са друго освен изкривяване на изборите”, заяви Аталай.

Депутатът от ДПС отхвърли обвиненията, че партията е пряко замесена във формирането на циганската престъпност през годините.

,,Кога ДПС е образувало гета? Кога сме казвали, че поддържаме гетата? Вижте, ако не въведем образование в тях и не ги социализираме навреме, не ни чака добро бъдеще'', посочи Аталай.

Относно кворума в Народното събрание, Аталай подчерта: „Задължението за кворума е на управляващите, дневният ред е на управляващите. От нас не могат да чакат за кворум”.
,,Нашата парламентарна група ще поддържа кворума тогава, когато преценим, че той е в интерес на националната сигурност на държавата'', заключи Рамадан Аталай.

 

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност