Интервюта

Халил Летифов: След 3 месеца ще се направи ревизия на приходите и данните от тол системата

Халил Летифов, ДПС, председател на парламентарната Комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“

Водещ: Как ще работи тол системата?

Халил Летифов: Тол системата, както споменахте, трябва да заработи от 1 март. Видяхме в последната седмица, две, че има интензивни разговори между транспортния бранш и изпълнителната власт, като там основно се получава едно отлагане до 27 март. Но така или иначе на 1 март тол системата за тежкотоварни автомобили започва да работи. Отлагането, последно което видяхме от разговорите, ще бъде относно въвеждането на GPS тракерите и така наречените бордови устройства или тол-пас. Шофьорите могат да закупят своите маршрутни карти и с тях съвсем безплатно да заявят разстоянието, което ще изминат по тази маршрутна карта. Обхватът, който ще бъде включен, наистина е поне по данни на МРРБ е малко над 3000 км, което според нас е един щадящ вариант и нашата заявка в началото беше въвеждането на тол системата да бъде във възможно най-облекчения и най-щадящ вариант, поне докато тя заработи, докато транспортният бранш и бизнесът успее да адаптира своята работа спрямо новите налози, включително и тези налози, които са между една стотинка и двадесет стотинки, в зависимост от три показателя – товароносимост на автомобилите, тяхната екологична норма и вида път, който ще изминават – дали е първи клас или магистрала. Към този момент обхватът е само за двата вида мрежи – автомагистралите и първокласните пътища. Да припомним обаче, че това се случи след разговор отново на превозвачите с изпълнителната власт и премиера. Като там има един срок, в който данните на превозвачите ще се проверява дали те са достоверни. Този срок е 3 месеца. Което ще рече, че някъде към лятото ще се направи нова ревизия за постъпилите приходи и отчетените данни.


Водещ: Можете ли да ни обясните какво точно ще представляват въпросните GPS тракери?

Халил Летифов: Това ще са устройства, които ще засичат изминалото разстояние и ще изпращат данните на провайдърите, както се казва и оттам ще се засича и изминатото разстояние, и сумата, която трябва да се заплати, от една страна. Същата работа вършат и тол-пас бордовите устройства, които от вчерашните разговори разбрахме, че ще бъдат безплатни за превозвачите. И заложената такса ще бъде ревизирана, която беше предложена на превозвачите от доставчиците на услугата.

Водещ: Предполагам, ако има проблеми с бордовите устройства, шофьорите ще имат възможност да платят чрез другите два начини – маршрутни карти и GPS тракери?

Халил Летифов: Разбира се. Очаквам, вижте тук трябва да припомним, че въвеждането, предвид това започва с промяната в законодателството, беше от края на 2018 г. Основният проблем тогава беше, че в последните дни на изминаващата година бяха внесени едни предложения за промяна, които бяха от народни представители в „12 без 5“ както се казва. Тогава предупредихме, че тази тема трябва да се направи изключително отговорно. Вносител да е Министерски съвет, да се огледат всичките евентуално проблеми, които биха възникнали, да се проведат съответните разговори и да се направи една пътна карта за сроковете във времето кога какво се въвежда. В началото беше електронна винетка. Спомняме си, че там също имаше сериозен проблем, който изнерви българските граждани. Затова това бързане за внедряване без да са отчетени съответните рискове, остава поставя под съмнение както електронната винетка, така и тол системата. Ако бяха планирани по-добре сроковете, щеше да се избегне именно това напрежение и тази неяснота, която витае. Но това, което виждаме, че съгласие по отношение на тол системата и тол таксата, че тя трябва да бъде въведена като една по-справедливо средство – тези, които товарят и рушат повече, да заплащат повече. Има. Въпросът е методът и начинът, по това което се направи, защо беше необходимо да се изнервя допълнително обстановката? Така или иначе тя ще бъде въведена. Но това, което очакваме, предвид опита ни от електронната винетка, възможно е да има и други проблеми при внедряването на тол системата, която ще заработи от другата седмица. Но там ще видим. Надявам се в гратисния период, и това което беше заявено и от Агенция „Пътна инфраструктура“, че има хакерски атаки, ще успеят да се справят с всички тези неблагоприятни условия и системата ще заработи нормално. Но предвид опита, който има в последната година и половина, не е изключено отново да има различни изпитания пред самата система.

Водещ: Какви ще бъдат санкциите за шофьорите, които пренебрегнат правилата и карат без платени такси от 1 март?

Халил Летифов: Те ще се наложи да заплащат компенсаторна такса плюс съответната сума, която трябва да заплатят за изминатото разстояние. Така че по-добре предварително съответната сума да бъде заявена и платена.

Водещ: Превозвачите смятат, че тол системата е „частен монопол с държавни протекции“. Как ще коментирате това изказване?

Халил Летифов: Вижте, всеки е свободен да изразява своето мнение и да тълкува, но в крайна сметка тази система работи по определено законодателство, което е определило и Народното събрание и постановленията на Министерски съвет. Трябва да кажем, че всъщност актът, който определя обхвата и цените за изминато разстояние е постановление на МС на база чл. 3 и чл. 10 от Закона за пътищата. Така че това е изцяло държавно регулирана дейност. А дали тук има пропуски при избирането на съответните оператори - аз не мога да кажа. Но вярвам че този детайл ще се изчисти, ще има една конкурентна среда, при която превозвачите ще могат да избират всъщност своя оператор при едни пазарни условия. Това разбира се е важно, вярвам че ще се случи. Тази дейност е изключително държавна дейност от гледна точка на приходите, като знаем, че тези средства ще се инвестират отново в изграждането на нови и поддръжката на вече съществуващи пътища.

Водещ: Според вас протестите ще спрат ли, след като вече превозвачите видят тол системата в експлоатация от 1 март или недоволството ще продължи?

Халил Летифов: Аз смятам че тол системата е само една от точките, по които превозвачите протестират, защото проблемите на бранша са многопластови и доста, за съжаление. И това ги изкарва на улицата. Но това, което беше направено като заявка вчера от основните браншови организации, те оценяват разговорите и диалога, който се води. И в някаква степен, по-скоро, приемат положително развитието от последните дни. Но там трябва да отбележим, че има и ред други проблеми пред транспортния бранш, които утежняват тяхната дейност – нерегламентираните превози, различните административни тежести, които има от страна на Държавната агенция „Автомобилна администрация“ и т.н. Там са много проблемите и това допълнително изнервя транспортния бранш, въвеждането на тол системата с все още неясните правила. Затова казваме, че трябваше да има един срок, в който да се проведат съответните разговори, да има достатъчно време да се адаптират колегите от транспортния бранш. И тези разговори, провеждайки се, те да възприемат начина, тарифите, подхода и т.н.

(focus-news.net, 28.02.2020)

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност