Интервюта

Халил Летифов: Ще подходим с цялата отговорност към транспортния бранш, разговорите на политическо и дипломатическо ниво не трябва да се жалят

Халил Летифов, председател на Транспортната комисия към Народното събрание и зам.-председател на ПГ на ДПС, в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“.

Водещ: Как държавата ще подкрепи българските превозвачи преди пленарното заседание на Европейския парламент, което ще се проведе от днес до 28 март? Какви действия и договорки ще се предприемат за оказване на нужната подкрепа за отстояване на националния интерес. Гост в ефира е Халил Летифов – председател на Транспортната комисия към НС и депутат от ДПС. Януари месец разговаряхме с вас, когато вие казахте, че индикациите са негативни, но предстои сериозна работа и надеждите са за положителен изход. Какво предприехте от тогава до днес, за да не се окаже успешна амбицията на големите страни в Европа до месец май 2019 поправките да бъдат гласувани?

Халил Летифов: Ако ми позволите първо да кажа, че тази негативна тенденция, за съжаление виждам, че все още съществува и то с доста по-голяма тежест. Имайки предвид последните сесии на този парламент в Европа, се оказва, че тази точка всъщност е най-приоритетната за ЕП, в кавички го казвам разбира се.
Но всички фракции, в случая по-важното е големите страни, продължават да настояват тази точка да бъде част от дневния ред и тя да бъде приключена до края на това издание на парламента.

Водещ: Защо, каква е целта на тази приоритетна точка да се извежда на преден план? Защо се прави това?

Халил Летифов: Ако ми позволите да дам едно определение, в този си вид т.нар. пакет „Мобилност“ или по-известен като пакет „Макрон“ е в тежък конфликт с европейските ценности, разбирайте свободата на движение на хора, капитали и стоки и основите и ценностите на създаването на ЕС.

Водещ: Той не противоречи ли, г-н Летифов, на цялата идея големия европейски проект, какъвто е ЕС?

Халил Летифов: Да, да точно това казах. Затова в този му вид пакетът „Мобилност“ е в тежък конфликт с европейските ценности. Затова и ние не разбираме защо е този натиск, ако трябва да си отговорим за нас, а то не е тайна, то е опит да бъде премахната тази конкуренция, която са създали превозвачите от периферията, както ги определят на Запад. Но трябва да отбележим, че това развитие е на база на тяхната конкурентост, на едно много активно включване на пазара в Европа, в един момент виждаме едни рестриктивни мерки, които си противоречат. И ефектът е тези превозвачи да бъдат спрени, а шофьорите да отидат в големите страни, защото те няма да имат избор, те трябва да хранят своите семейства, да избягат и те от България, разбирайте говорим за над 100 хиляди семейства. От една страна държавата се обезлюдява, от друга страна транспортния бранш съставлява 17% от БВП, което разбирахте ще остави пред голямо изпитание нашата страна, ако това се случи в този му вид и то рамките на година-две ще има масови фалити.

Водещ: Г-н Летифов, тези неща сме ги говорили и друг път с вас, те не са нещо ново, което ние не знаем. Как България обаче ще подкрепи българските превозвачи преди именно това пленарно заседание на ЕП? Какво направи държавата ни до момента ?

Халил Летифов: Държавата има все още какво да направи.

Водещ: А защо не е направено до момента?

Халил Летифов: Разговорите на политическо и дипломатическо ниво не трябва да се жалят. Усещането, което остана след срещата на премиера с председателя Таяни в Брюксел, като че ли оправдаваме последствията от решението. Не мисля, че трябва да даваме сигнал, че сме се предали, напротив. Този политически инструмент на натиск, доколкото България има тези възможности, имайте предвид, че ние сме една от 28-те и сме малка страна, както ни определят вече „втора категория“, а след този пакет може да станем и „трета категория“, трябва да продължи натиска. Ако днес в понеделник, вярвам, че всички наши евродепутати ще подкрепят отпадането на точката в ЕП от дневния ред, а самото гледане на самата точка, ако не отпадне днес, ще бъде в сряда. До тогава да се води на този терен тази битка политическия , но след това, ако има негативен за нас развой да се продължи тази битка, защото ще следват преговорите или т.нар. триалози. България трябва да бъде активна страна и тук на ход е и правителството и дипломатическият корпус да направим всичко възможно изходът за нас да не е толкова негативен. Притеснително е, че в последните няколко сесии на този парламент тази точка, въпреки че тя е в тежък конфликт, въпреки че няколко пъти отпада от Транспорта комисия, ясно е, че разделя страните в европейската общност, въпреки това настояване е извън всякакви ценности. То е против интересите на
нашата страна и не само, разбира се на всички страни от периферията. И от друга страна това да се противопоставят социалните права на шофьорите, на националния интерес на тези страни е другата грубост, която не бива да се прави. Никой не е против пакета „Мобилност“, никой не е против по-добри условия за шофьорите, знаем, че така или иначе това е една изключително тежка професия, но за това да се краде бизнес и да се противопоставят едни страни на ЕС на други не трябва да се случва. Така че според мен все още има какво да се направи и при разговорите с триалозите и след това от законово-нормативните документи, които ще определят как ще функционира тази законодателна рамка. Но така или иначе тя си остава груба и тя си остава заплаха за българския бизнес и за българския национален интерес.

Водещ: Изразихте недоволство от срещата на премиера Борисов от срещата с Антонио Таяни ми се струва. А вие проведохте ли разговор с министър-председателя или с президента във връзка с този въпрос?

Халил Летифов: Ние имаме решение, да припомня, на НС. Там всички парламентарни групи изразиха единодушно и категорично своята оценка, че пътят, по койтo страната ни трябва да върви е в защита на националния интерес и на превозвачите. Не мисля, че там има две мнение по този въпрос. Президентът също изрази своето мнение в защита на превозвачите, премиерът също го изрази. Но оттук нататък при условие, че има този негативен развой да се прехвърля топката на една или друга политическа фракция. Добре знаем, че всички фракции в ЕП са разделени малко или много и трябва да припомни, че ЕНП е най-голямата политическа фракция, знаем, че там също са разделени страните по същата ос – западни и централни и на тези по периферията, поне по този т.нар. пакет „Мобилност“. Така че тук гласуването, според нас, ще бъде на принципа на отделните държави, а не на политическите фракции. Разделение има на всички фракции, но нашите народни представители така или иначе не са достатъчно, но по този въпрос и по този казус винаги са били на едно мнение.

Водещ: Организират се протести, вие ще протестирате ли?

Халил Летифов: Протестирахме и предния път, когато протеста беше в Брюксел, когато беше и в България. Подкрепили сме справедливите искания на превозвачите, подкрепяме ги и сега.

Водещ: Къде ще протестирате в София или в Страсбург?

Халил Летифов: Според изхода от гледането на точката днес ще определя и къде ще протестирам. Все още се надявам, че ще има разум. Ясно е, че нашите гласове са недостатъчни, въпреки работа на евродепутатите, които са излъчени от нашата страна. Но все пак вярвам, че днес точката ще отпадне, тъй като тя не е безспорна, напротив тя поражда силен конфликт. И на инат да се прави, въпреки ценностите в европейската идея, за пореден път казвам не ми се струва редно. Надявам се да отпадне точката от дневния ред, този казус поне в този парламент да приключи.

Водещ: Надявате се да отпадне, да ви разбираме ли, че вече няма да се организират други срещи или разговори на високо ниво?

Халил Летифов: Не, срещи се организират, аз персонално имам две ходения до Брюксел – за срещи и с вносителите на отделните досиета, които бяха, и с евродепутати от големите страни Холандия, Франция, Германия, които са основаният двигател на това. Водили сме много разговори, разбира се, голяма част от тях разбират нашите аргументи, разбират всичко, което ние говорим и предлагаме, но все пак те си остават на тяхната национална позиция, въпреки че разбират, че не е толкова справедливо. Срещите ще продължат, но толкова много срещи сме направили до момента, че не виждам как по този начин продължават да се движат нещата.

Водещ: Т.е. българската държава няма какво да направи повече за отстояване на националния интерес?

Халил Летифов: Не, не българската държава има още много какво да направи. Тепърва предстоят триалозите. Напротив работата продължава. Смятам, че колкото и да е малък инструментариумът пред българската държава все още го има, за да се полза за разговори и да се търси положителен изход от тези текстове. Разбира се, че има няма място за предаване.

Водещ: Каква е вероятността пакетът да не бъде приет, г-н Летифов?

Халил Летифов: За нас нещата са негативни, ще повторя това, с което започнах – последни сесии на този парламент, ние вкарваме досиета и законопроекти, което са изключително разделящи общността. Въпреки, че са спорни, въпреки че се водят сериозни дебати, въпреки че се надушва правната практика в ЕП за гледане на досиета и на законопроекти, това продължава да стои в дневния ред и да се настоява да бъде приключено. Негативни са нещата и това е по притеснително.

Водещ: Ние ви пожелаваме успех и продължаваме да следим случая.

Халил Летифов: Пожелавам успех и на българската държава, и на всички нас. Това не е проблем само на превозвачите, проблем е и за държавата, заради това, което те заедно с българските шофьори правят за държавата с данъчни осигуровки и с голямата политическа помощ, която те успяват да генерират. Въпросът е сериозен и той не е само въпрос, тема и проблем превозвачите. Проблем е на цялата ни страна. Така че ще подходим с цялата отговорност и не смятам, че всичко е приключило въпреки този натиск, напротив.

Водещ: Да, предстои да видим какво ще се случи и как държавата ни ще защити националния интерес. Вие знаете, че пакетът „Мобилност“ предвижда, драги слушатели, въвеждане на нови правила и изисквания за международните превози, които според официалната българска позиция са непропорционални и дискриминационни и ще доведат до множество фалити в бранша. Продължаваме да следим темата.

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност