Народно събрание

Александър Несторов зарадва хората от Рударци и Кладница с бърз ремонт за републиканския им път

Републиканският път III-1003 е в процедура по ремонт от началото на 2020 г., като същият още тече и не е приключил. Участъкът между селата Рударци и Кладница бе ремонтиран изцяло и пуснат в началото на 2021 г., като по-малко от месец след пускането му същият пропадна поради свлачище и е затворен от тогава. Ускореното застрояване в района води до интензивно заселване в селата и околностите, съответно и по-голям трафик. Към момента за стигане до село Кладница и хижа „Селимица” се използва общински път, който е в отчайващо състояние. Това заяви депутатът от ДПС Александър Несторов във въпрос към вицепремиера и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов.

Той разви питането си като поясни, че придвижването по пътя отдавна не може да бъде наречено нормално и безопасно, дори и при най-ниска скорост на движение. Това поражда недоволство у хората и тази връзка депутатът запита министъра в какъв срок се очаква да приключи ремонтът и ако отсечката бъде пусната по-скоро, то кога ще стане това.

Подготвителните дейности започнаха в края на месец март, а реалната работа стартира на 4 април тази година. До 1 април де факто е имало забрана за строително-монтажни работи по всички трасета на републиканската пътна мрежа, заради ниските температури по време на зимния период. Срокът при добра организация на работния процес може да завърши за около 4 месеца, при подходящи метеорологични условия, заяви министър Караджов.

Той обясни и плана на ремонта. След като бъде възстановено пътното тяло, ще се положат и двата асфалтови пласта, маркировката, пътните знаци и ограничителните системи. На 20 декември АПИ подписа допълнително споразумение към своя основен договор за ремонт на пътния участък. Стойността на предвидените строително-монтажни работи е в размер на 3,4 млн. лева, уточни министър Караджов.

След приключване на укрепителните дейности на свлачището предстои да се положи и износващият асфалтов пласт в отсечката от Драгичево до компрометирания от свлачището участък. След това ще бъде положена и хоризонталната маркировка по цялата дължина на отсечката в ремонт, както и ще се монтират пътни знаци.

Министърът очаква тези дейности да приключат в рамките на около месец след укрепването на свлачището.

Депутатът взе думата в правото си на реплика и благодари за изчерпателния отговор. Той подчерта, че въпросът му е зададен на 31 март, а на 4-ти вече се работи по темата и изтъкна, че по обходния път се получават много щети на автомобили, което вкарва община Перник в непредвидени разходи.

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност