Народно събрание

Александър Несторов с въпрос към Гроздан Караджов за трафика София - Перник

Диспропорционалността в икономическите стандарти и регионалното развитие в по-малките населени, места какъвто е случаят и с област Перник, налагат много от жителите й да търсят препитание на пазара на труда в София. Придвижването на десетки хиляди граждани на област Перник в посока София е изключително затруднено заради прекомерно натоварения трафик. Това заяви народният представител от ДПС Александър Несторов в парламентарното си питане към вицепремиера и регионален министър Гроздан Караджов.

Придвижването в часовете преди и след работа понякога отнема значителна част от времето на пътуващите, а по време на летния сезон проблемът се превръща в целодневен. Въпреки прилагането на реверсивно движение по пътна артерия София-Перник и наличието на алтернативна връзка чрез АМ „Струма“, която е също обект на интензивен трафик, гражданите губят сериозна час от времето си в пътуване до и обратно от работното място, допълни Несторов.И попита: „Какви мерки възнамерявате вие и подопечната ви Агенция „Пътна инфраструктура“ да предприемете за облекчаване на трафика между Перник и София.”.

Действително с построяването на АМ „Люлин“, сега част от АМ „Струма“, голям брой от пътните превозни средства, движещи се по направлението Перник-София, се пренасочи към автомагистралното трасе. Тежкотоварното движение над 12 тона изцяло се осъществява по магистралата, с което се облекчи трафикът по път 1.1. Участъкът от републиканския път 1.1. от Околовръстен път София-Даскалово до границата с област Перник продължава да е предпочитаният маршрут от жителите на област Перник, тъй като осъществява най-пряката връзка със столицата, отговори Гроздан Караджов.

По данни от автоматичните устройства за записване на пътния трафик средноденонощната интензивност на автомобилно движение през последните пет години няма констатирано увеличаване на автомобилния трафик в участъка квартал „Княжево“ до пътен възел Даскалово. Делът на леките автомобили е около 90% от общата бройка на преминаващия трафик, допълни минисътърът.

Той съобщи, че за облекчаване на движението в пиковите часове и празничните дни се въвежда така нареченото реверсивно движение. „То се осъществява по следния начин: участък 1, обособяват се две ленти за движение в посока София всеки работен ден от 6 до 10 часа, последен празничен ден и всяка неделя от 10 до 19 часа. В участък 2 от километър 278 до километър 282 се обособяват две ленти за движение в посока София, последният празничен ден и всяка неделя от 10 до 19 часа. Реверсивното движение подобрява пропускателната способност и спомага да не се образуват задръствания в периодите със засилен трафик”, съобщи министър Караджов.

Предвид това АПИ работи и върху проект за въвеждане на електронно управлявано реверсивно движение, като чрез него ще се контролира и регулира трафикът по направленията Перник-София и София-Перник. Проектът се разработва и след окончателното му завършване, приемане и съгласуване той ще бъде претендиран за изпълнение, каза Гроздан Караджов.

С представителите на гражданските неправителствени организации в Княжево лично съм разговарял два пъти. Наложи се да ги убеждаваме, че това реверсивно движение и тези мерки са временни, само до построяване на последната липсваща част от Южната дъга на софийския Околовръстен път. Тя ще е с магистрален габарит, който се надяваме, че ще може да поеме изцяло трафика от Перник, така че да се облекчи и натоварването, което сега се налага княежевци да търпят, допълни Караджов

Много често се случва задръстването да е едновременно по пътя София-Владая, по автомагистрала „Люлин“, която вече част от АМ „Струма“, включително и през обходния път, който е през село Мало Бучино, коментира Александър Несторов. Случва се така, че тези задръствания първо повишават много нивата на замърсяване, също така лишават гражданите, които пътуват по този път от времето, в което те могат да създават допълнителен продукт за нашата Родина. Затова моята молба към вас е да придвижим проектите, които сте стартирали в тази посока, също така да помислим и за разширяване на пътя 1.1. София-Владая, апелира народният представител от ДПС.

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност