Народно събрание

Ализан Яхова към Бойко Рашков: Масовото съставяне на предупредителни протоколи преди избори отказва гласоподаватели и насажда страх

Народният представител от ДПС Ализан Яхова зададе пореден въпрос за полицейски тормоз по време на изборите през юли миналата година, свързан с издаден предупредителен протокол на Надя Йорданова Петрова, член на Областния съвет на ДПС – Монтана, която е и общински съветник от община Лом, както и на Замфир Борисов – заместник-председател на Младежко ДПС в Монтана. На какво знаково основание и в какво се изразява наличието на достатъчно данни, за да им бъде съставен той, попита Яхова министъра в оставка Бойко Рашков.

Вие, г-н Рашков, многократно поставихте въпроса защо се използват думите тормоз и натиск. Ако погледнем в тълковния речник, основното за думата тормоз е наличието на характерна повторяемост, тоест това не са единични действия, както е видно от нашите въпроси и за област Монтана, и за община Лом, и за община Вълчедръм, и за община Руен, и за община Ардино, и за много други населени места в страната, заяви народният представител.

Въпросите, които ДПС поставя, са свързани с най‑динамичната част от изборите, а именно – предизборната кампания. Нормално е тогава представителите на политическите партии да стигнат до своите гласоподаватели. Затова и нашите притеснения относно тези предупредителни протоколи са свързани с въздействие от страна на органите на Министерството на вътрешните работи, което се оказва върху изборния процес. Защото това може да бъде насочено по посока някои от гласоподавателите да бъдат отказани да участват в изборите поради уплах или поради страх. Правото да се гласува на избори е основно право и нарушаването му нарушава и конституционните традиции във всяка държава. Затова и за ДПС  основна задача е да гарантира свободата и правата на българските граждани и те да участват по един достоен начин в изборния процес в нашата страна, заяви Ализан Яхова.

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност