Народно събрание

Ализан Яхова: Осигурихме равнопоставеност и справедливост при подкрепата за тютюнопроизводителите

ДПС осигури равнопоставеност и справедливост при получаване на подпомагане по интервенцията за преходна национална помощ за тютюн, необвързана с производството, в съответствие с изискванията на националното и европейското законодателство. Това заяви народният представител от ДПС Ализан Яхова, член на Земеделската комисия в парламента, след като депутатите приеха на първо четене внесения от Движението Закон за изменение и допълнение на Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия.

С поправките тютюнопроизводителите, вписани в регистъра чл. 4, ал. 2, могат да заявят до 15 юни 2023 г. писмено, включително по електронен път промяна на данни за изкупения тютюн за периода 2016-2018 г. Предвижда се промяната на данните в регистъра за количествата изкупен тютюн за съответната година да може да се докаже с протоколи, издадени от лица по чл. 16 от ЗТТСТИ.

Ето мотивите на ДПС за поправката в закона:

От 1 януари 2023 г. България прилага Стратегически план за развитие на земеделието и селските райони. Страната ни се е възползвала от възможността през новия програмен период до 2027 г., да продължи прилагането на преходна национална помощ на земеделските производители в определени сектори, с което се цели да се избегне внезапното и значително намаляване на финансовата подкрепа.

В съответствие с Регламент (ЕС) 2021/2115, референтният период за предоставяне на преходна национална помощ може да бъде променен до не по-късно от 2018 г.

Във връзка с изпълнението на Схемата за преходна национална помощ за тютюн, е избран нов референтен период 2016-2018 г.

Съгласно Стратегическия план, всеки земеделски стопанин посочва (еднократно при заявяването на схемата) предпочитана година от този референтен период, за която ще бъдат взети предвид изкупените количества за определяне на подпомагането, съгласно данни за изкупения тютюн в регистъра по чл. 4, ал. 2 от Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия (ЗТТСТИ).

Регистърът по чл. 4, ал. 2 от ЗТТСТИ е създаден с изменение на закона от м. март 2016 г., като цитираният регистър реално функционира от втората година на референтния период – 2017 г.

През следващите две години на референтния период - 2017 и 2018 г., голяма част от производителите на тютюн не са били добре запознати с процедурите за вписване на продадените от тях количества тютюн в регистъра. Освен това, част от тях произвеждат и други земеделски продукти и като такива са били регистрирани в регистъра на земеделските производители по чл. 7 от Закона за подпомагане на земеделските производители, което допълнително е създало объркване какво трябва да заявяват при едната и при другата регистрация. В резултат на това част от изкупените количества тютюн през годините на референтния период не са отразени в регистъра по чл. 4, ал. 2 от ЗТТСТИ.

Трябва да се отбележи, че в одобрения от Европейската комисия Стратегически план е посочено: „Поради национални специфики (социално-икономически или други причини), свързани с изкупуването на тютюн в България, има голям брой земеделски стопани, които не са предали своите произведени количества тютюн през една или две години от избрания референтен период 2016-2018 год.“

За да се осигури точно прилагане на условията за подпомагане по интервенцията за преходна национална помощ за тютюн, необвързана с производството, с внесеният проект на Закон за допълнение на Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия се създава възможност тютюнопроизводителите, вписани в регистъра чл. 4, ал. 2, да заявят до 15 юни 2023 г. писмено, включително по електронен път промяна на данни за изкупения тютюн за периода 2016-2018 г. Предвижда се промяната на данните в регистъра за количествата изкупен тютюн за съответната година да може да се докаже с протоколи, издадени от лица по чл. 16 от ЗТТСТИ.

Уредено е и правомощие на оправомощените лица от общинските служби по земеделие да отразят промените в регистъра.

Промяната на данните в регистъра за количествата изкупен тютюн може да се извърши и въз основа на документи, които са подадени по § 34 от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за подпомагане на земеделските производители, без да е необходимо да се подават отново.

С предложеното допълнение на Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия се осигурява равнопоставеност и справедливост при получаване на подпомагане по интервенцията за преходна национална помощ за тютюн, необвързана с производството, в съответствие с изискванията на националното и европейското законодателство.

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност