Народно събрание

Анджей Джандев: ДПС последователно защитава енергийната сигурност на България

Въпрос за Плана за възстановяване и устойчивост и комплекса „Марица-изток” зададе народният представител от ДПС Анджей Джандев на вицепремиера Атанас Пеканов по време на изслушването му в парламента относно предоговарянето на ПВУ. Предишното Народно събрание взе специално решение за това, но то още не е приведено в действие.

Ние от Движение за права и свободи винаги сме били последователни в нашата политика за енергийната и респективно за националната сигурност на страната, подчерта Джандев.

Проектите за нисковъглеродна икономика са групирани в различни компоненти. По компонент №4 се предвижда изпълнението на 9 проекта по Плана, които са с цел устойчиво икономическо развитие на региона. Започнало ли е изпълнението на някои от проектите, попита Джандев и поиска да знае кои. Как виждате изпълнението на останалите, бе уточняващият въпрос на Анджей Джандев.

Изпълнението на проектите се движи в график. Имаше някои забавяния, които произхождаха от нуждата да се доизчистят определени въпроси, например с международните институции, които съветват България по това как да се реализират най-добре тези проекти, отговори Атанас Пеканов.

Меморандумите и с Европейската банка за възстановяване и развитие, и със Световната банка бяха сключени. Това значи, че те вече съветват българското правителство как това да се случи по най-добрия начин. Едно забавяне, което се получава, е гледната точка на Закона за възобновяемите енергийни източници. Ние го разработихме, съгласувахме го с Европейската комисия, то беше внесено в миналия парламент, каза Пеканов. Той смята, че законът може да бъде приет възможно най-бързо.

Нашето желание е да започнем изпълнението на програмите чак когато сме подобрили законовата рамка, така че те да се случват по най-добрия възможен начин, подчерта вицепремиерът.

Пеканов посочи, че миналата година доста от европейските регламенти бяха променени – как да се изграждат ВЕИ-та, колко време трябва за позволение. Всичко това вече е записано в новия закон за ВЕИ-та, каза вицепремиерът.

Той е внесен в парламента, моят апел е следващите седмици буквално да бъде приет. Тогава ще можем да започнем да реализираме тези инвестиции с новите европейски регламенти. Ако това не се случи, ще трябва да го правим по старите, което не е най-ефективният начин да изразходваме средства и в крайна сметка ще бъде загуба и за българските граждани и икономика, смята Пеканов.

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност