Народно събрание

В отговор на въпрос на Станислав Анастасов министър Генчовска обяви: Новото решение на кабинета за Северна Македония не е съгласувано с Външно министерство

Въпрос във връзка с неочакваното решение на правителството на Кирил Петков за българската позиция към Северна Македония зададе зам.-председателят на ДПС Станислав Анастасов на външния министър Теодора Генчовска по време на изслушването й в парламента.

Днес, без да е предварително обявено като точка в дневния ред на МС, кабинетът реши
всяко предложение от страна на френското председателство на Европейския съюз, от държава членка или от Европейската комисия, свързано с одобряване на преговорите за членството в Европейския съюз на Република Северна Македония и Република Албания, което се отклонява от рамковата позиция на България да се изпраща веднага от Постоянното представителство на България към ЕС в Комисията по външна политика на Народното събрание.

Видно от медиите в момента е започнало заседание на Министерски съвет, на което вие не присъствате, но съм сигурен макар в оставка, че имате абсолютно всички правомощия. Виждаме в момента, че се обсъжда точка свързана със Северна Македония. Запозната ли сте с тази точка, попита Станислав Анастасов. И допълни: "Присъстваше ли тази точка в предварителния дневен ред на заседанието на МС, който на Вас вчера ви е станал известен, предвид практиката или това е импровизация на момента на Кирил Петков? И моля, ако имате повече информация да я предоставите на залата, съгласно законите на страната.".

Имах готовност да взема участие в заседанието на Министерски съвет с подготвена папка с дневен ред. Идвайки на изслушването, ми беше предоставена в последния момент нова, която аз върнах. Няма как да присъствам и на двете заседания, не успях да се запозная. Предполагам, че в допълнителната папка е включена и точката, която цитирате, отговори министър Генчовска.

Не съм запозната и нямам информация да е предварително съгласувано това предложение, даже не знам кой е вносител. Не е минало на съгласуване с външно министерство, каза още дипломат № 1 в оставка.

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност