Народно събрание

В отговор на питане от Карадайъ ЦИК съобщи: Засечено е разминаване между електронното гласуване и данните от физическите носители

Установени са случаи, в които има разминаване между записаните гласове от вота с машини и наличните в документацията контролни разписки. Това съобщи председателят на ЦИК Камелия Нейкова в отговор на питане от лидера на ДПС Мустафа Карадайъ. Нейкова бе на изслушване в парламента.

"Има една максима - избори ще има, въпреки ЦИК. Колкото по-малко с ЦИК - толкова по-добре за изборите. От опит го казвам", започна изказването си Карадайъ.

Направен ли е анализ на различията от машинното гласуване на 2 октомври 2022 г. или на 14 ноември 2021 г., попита Карадайъ. И уточни - брой подписи в избирателни списъци, брой разписки и брой гласове от електронното гласуване.

И ако има такива данни, ние, народните представители, как можем да се запознаем с тази информация, за да бъдем коректни, попита още лидерът на ДПС. И допълни, че самият той е цитирал от парламентарната трибуна данни от сайта на Централната избирателна комисия, които показват как физическите носители - броят подписи и разписки, не съвпадат с електронните гласове.

Ползвах само два примера - единият, когато електроните гласове са повече и другият, когато са по-малко. Но би трябвало според нас Централната избирателна комисия в цялост да е правила анализ, каза Карадайъ.

Аз самият не съм правил анализ в цялост, защото софтуерът би трябвало да работи по един и същи начин на всички машини и във всички секции резултатът би трябвало да бъде такъв, че да няма разминавания между физическите носители и електронния вот. Когато има, това буди съмнение, подчерта лидерът на ДПС.

Той зададе и още един въпрос: "На база опита на членовете на Централната избирателна комисия успяхте ли вътре в самата ЦИК да създадете онази достатъчна организация на работа, за да може да бъдат отчетени гласовете на всички български граждани?".

Има случаи, когато държавата е създала организация за провеждане на избори, партиите са направили кампания, българските граждани са отишли и са гласували, членовете на секционните избирателни комисии са си свършили работатата, цялата администрация, която е ангажирана с отчитането на изборните резултати, си е свършила работа, но заради Централната избирателна комисия подадени действителни гласове, които са стигнали до Централната избирателна комисия, не са част от изборните резултати, каза Карадайъ.

Цялостен анализ на всички гласувания с машинно гласуване и преброяване на контролни разписки във всички избирателни секции в страната и извън страната не е направен от Централната избирателна комисия, отговори Камелия Нейкова. Първо, това не е предвидено в разпоредбите на Изборния кодекс. Въпреки това назад във времето, откакто се въведе преброяване на контролните разписки от секционните избирателни комисии, в ЦИК е имало предложение това преброяване да става в Централната избирателна комисия, но то не беше подкрепено с мнозинство от две трети, каквото е необходимо за вземане на нашите решения, обясни Нейкова.

"По отношение на това дали сме направили сравнение от изборите на 2 октомври 2022 г. и тези на 14 ноември 2021 г. - брой подписи, брой разписки, брой потвърдени гласове, в ЦИК бяха получени сигнали за такива разминавания. И от трибуната на Народното събрание бяха посочени такива примери, а и някои членове на ЦИК бяха получили такава информация по места от районните избирателни комисии. ЦИК изиска от общинските администрации всички физически носители - протоколи на секционната избирателна комисия, контролните разписки, които са преброявани в секционните избирателни комисии, за да направи физическа проверка на всички тези документи. И за няколко от тях се установи разминаване между записаните гласове и наличните в документацията контролни разписки", съобщи Камелия Нейкова.

В тази връзка са съставени констативни протоколи от извършените проверки в тези избирателни секции и мисля, че те, ако не са публикувани, предстои да се публикуват на интернет страницата на Централната избирателна комисия, каза още председателката на ЦИК.

И тъй като е необходимо да се провери какво се съдържа в паметта на всяка една от тези машини, в които е установено разминаване, на 5 януари тази година сме изпратили писма до Министерство на електронното управление, до Информационно обслужване, Държавна агенция Национална сигурност, Министерство на вътрешните работи и Българска академия на науките да ни подпомогнат с експерти, които имат необходимата квалификация, за да може да се извърши тази проверка и да се установят причините за това разминаване - дали е грешка на секционните избирателни комисии или е грешка в софтуера за гласуване, заяви Нейкова.

Но до момента имаме отговор, положителен, с предоставяне на имена на експерти единствено на един представител на Българска академия на науките и на двама от Държавна агенция Национална сигурност. Министерство на електронното управление изразиха становище. че не смятат, че трябва да участват в този процес. А от останалите институции все още очакваме отговор. Така че в момента, в който се формира екип, тази проверка ще бъде извършена, ще бъде съставен необходимият протокол и той ще бъде публикуван на страницата на Централната избирателна комисия, обеща Нейкова.

 

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност