Народно събрание

Джейхан Ибрямов към Бойко Рашков: Следвате модела на Цветан Цветанов. Смени се министърът, но подходът - не!

Въпрос за полицейския тормоз по време на изборите миналата година зададе народният представител от ДПС Джейхан Ибрямов на вътрешния министър Бойко Рашков.

Въпросът ми е по чл. 90, ал. 1 от Конституцията и чл. 91, ал. 1 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание за относно действия за оказан натиск и тормоз от страна на МВР по време на предизборната кампания и в изборния ден, каза Ибрямов. И изложи фактологията по един от 20 000-те случая, за които ДПС се ангажира да зададе конкретни въпроси.

В град Ябланица, община Ябланица, област Ловеч, по време на предизборната кампания за парламентарни избори на 11 юли 2021 г. господин Любен Василев – забележете, той е кандидат за народен представител и в същото време е и общински съветник в общината, е посетен. При него идват служители, изпратени от Областна дирекция на МВР – Ловеч, и то отговарящи за тежки престъпления – за тежки престъпления, по думите на двамата служители, каза Джейхан Ибрямов.

Когато разбират, че той е кандидат за народен представител, смекчават тона. Това е по разказ на самия потърпевш. Дори нещо повече са му казали, колеги: „Това не е наша работа, но тъй като имаме заповед от директора на Областна дирекция на МВР – Ловеч, ние трябва да дойдем и да те накараме да подпишеш предупредителния протокол“, защото ставало дума за извършени престъпления и той да се бил благодарил, че не са дошли рано сутринта, продължи народният представител от ДПС.

На какво законово основание е посетен кандидат за народен представител и в какво се изразява наличието на „достатъчно данни“, а не сведения, за да му се състави предупредителен протокол, попита Ибрямов. Уведомена ли е Прокуратурата и какви са по-нататъшните действия по описания случай, настоя да знае той.

Акцентирате „какви данни“ е имало и защо не „сведения“? Защото Законът казва „данни“, а не казва „сведения“, отговори Рашков. И допълни, че служителите на МВР не били длъжни да знаят във всеки един момент от десетките кандидати за народни представители кой е кандидат и кой не е кандидат.

Рашков каза, че е направена проверка и кандидатът за депутат не е бил предупреждаван с протокол по чл. 65 от Закона за МВР.

Ако няма протокол, много чудно какво е подписал колегата – кандидат за народен представител, репликира го Ибрямов.

Знаете ли, това е моделът, въведен от Цветан Цветанов, докато той беше министър на вътрешните работи. А тук е негов наследник. С този модел трябваше да се скъса, защото това беше промяната, с която дойдохте на власт, коментира народният представител от ДПС.

Смени се системата, но какво виждаме? Остава подходът! Смени се министърът, но подходът – не! А искахме промяна! Но явно, докато Вие сте министър, уважаеми господин Рашков, няма да има промяна на модела! И в това, което казвам, е именно принудата и репресията, за която ние говорим, категоричен бе Ибрямов.

 

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност