Народно събрание

Джейхан Ибрямов: Новият председател на КПКОНПИ трябва да е изявен демократ без тъмно минало

Днес трябва да изберем правила, а в последствие и председател на КПКОНПИ. Този човек трябва да бъде чист, без тъмно, мътно или мръсно минало. Трябва да е човек, възпитан в нормите на демокрацията. Това заяви народният представител от ДПС Джейхан Ибрямов по време на дебатите в пленарна зала за процедурните правила, по които ще се избора новият шеф на КПКОНПИ. Мнозинството около "Продължаваме промяната" иска новият председател да бъде вътрешният министър Бойко Рашков.

Задавам си въпроса: може ли да изберем (или дори да е само кандидат, без да бъде избран) човек, срещу когото се води някакво следствие или преследван от закона? Може ли да бъде кандидат човек, който се отличава с голямо имотно състояние, попита Ибрямов.

Ако нямаме такива хора, имаме достатъчно примери. Може да ги поканим най-доброволно, прокуратурата да ги покани, да дойдат и да оглавят тази агенция, каза народният представител от ДПС.

Джейхан Ибрямов предложи в критериите за избор на председател на КПКОНПИ да се добави точка със следното съдържание:

2. Кандидатът или кандидатите да не са били щатни служители на военизираните структури - прокуратура, следствие на комунистическата държава.

2.1. Да не са имали или да нямат провали в съществени, следствени дела в страната.

2.2. Да не са водили или да не е водил тенденциозно следствие спрямо изявени демократи в Р България.

Ще наблюдавам с голямо внимание как ще гласуват тези редакционни поправки колегите от лявата страна на залата, почтените и непочтени или както се изразяваше премиерът, мафията и немафията, особено как ще гласуват колегите от „Демократична България“, каза Джайхан Ибрямов. Той бе категоричен, че се надява кандидатите за поста да са изявени демократи.

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност