Народно събрание

Джейхан Ибрямов: Сделката за F-16 ни гарантира сигурност, стабилност и пълноправно участие в НАТО. Противниците й поставят под съмнение геополитическия избор на България

Противниците на сделката за F-16 поставят под съмнение геополитическия избор на България. Това заяви народният представител от ДПС Джейхан Ибрямов, член на Комисията по национална сигурност, по време на дебатите за ратификацията на допълненията към договора за купуване на новите изтребители F-16 Block 70. Ибрямов подробно разясни какво представлява ратификацията.

Това не е нов договор. Гласували сме договора през 2019 г., когато сме оферирали самолетите F-16 Block 70. С тази ратификация ние правим изменение в боеприпасите, в ракетите, които ще получим, материалите и услугите, които ще ползваме по тази доставка, както и по многофункционалната система за разпределение на информация или т.нар. съвместна тактическа радиосистема и свързаната с нея поддръжка и оборудване, разясни Ибрямов.

Това се прави с цел подобряване на изпълнението на договора. Самият подписан договор за изменение и допълнение № 1 не увеличава стойността на основния контракт от 2019 г. и не изисква допълнителни вноски към вече авансовото заплатената от страната ни. Основните промени в договора за изменение и допълнение са в три групи:
- Актуализиране на конфигурацията на самолетите и тяхното оборудване.
- Коригиране в различна степен на сроковете за осигуряване на съответните компоненти и продукти.
- Промяна на някои от основните доставчици на отбранителните продукти и услуги, поради технологични или пазарни промени.

Добавени са допълнителни линии, които отразяват възникнали специфични изисквания на самата програма по доставка. Подписаният международен договор за изменение и допълнение не намалява и не стеснява заявените от българската страна изисквания за способности на оръжейната система F-16 Block 70.

Смущаващ в самият законопроект беше чл.6, доколкото трябваше да се създаде той с цел оперативно-ефективно управление на средствата по сключените договори за придобиване на нови целеви изтребители. Искаше се министърът да разполага и да бъде оправомощен да сключва допълнение и изменение без последваща ратификация, каза Ибрямов. И допълни: "Именно в тази част, щяхме да нарушим основния закон и най-вече демократичните принципи, залегнали в Конституцията. В условия на липса на Народно събрание, както се очаква скоро да стане, министърът можеше да вземе каквито да си иска решения и то напълно законно, например - да промени в параметрите в самия самолет, ако го бяхме позволили. Но този текст бе оттеглен.".

Близо две години беше подготвяна сделката по закупуването на изтребителите за България. Участваха четири министерства, Военното разузнаване, ДАНС и най-вече експертите от военно-въздушните сили на страната, припомни Джейхан Ибрямов.

Прави впечатление обаче че колеги от левицата, днес се изказват в посока, че това не е бил добър сключен договор за страната. Същото изказване правиха и 2019 г. - със същите аргументи. Не толкова недоволни, че закупуваме нови бойни изтребители, колкото, че уж цената не била добра. Аз лично съм се запознавал с офертите, които България тогава получи. F-16 Block 70 е най-добрият, с най-добрите способности и с най-добра цена, категоричен бе народният представител от ДПС.

Със сделката за F-16 Block 70 България купува сигурност и заздравява връзките си с водещата държава в НАТО - САЩ. Противниците на самата сделка поставят под съмнение геополитическия избор на България, заяви Ибрямов.

Буди тревога упорството на определени политически системни партии да говорят в една натовска държава срещу бойните способности на България, която чрез тази сделка става пълноправен член на атлантическия пакт, заяви още народният представител от ДПС. Той бе категоричен, че ДПС подкрепя ратификацията, защото чрез нея страната ни си гарантира сигурност, стабилност и пълноправно участие в НАТО.

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност