Народно събрание

Джейхан Ибрямов с въпрос към министъра на отбраната за мисиите в ЕС за подпомагане на Украйна

Каква помощ предоставя Министерството на отбраната на Република България към различните мисии, създадени в ЕС за подпомагане на Украйна? Този въпрос зададе народният представител от ДПС Джейхан Ибрямов на военния министър Димитър Стоянов.

Ибрямов припомни, че страната ни е достоен и надежден член на НАТО от 2004 г., както и на общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз от 2007 г. В двата съюза има документи и установени процедури, които са регламентиращи, както за взимане на решения, така и за стартиране и провеждане на мисии и операции, така и за процеса на генериране на сили за тях.

Тази нормативна база в страната ни е изцяло синхронизирана с документите и процедурите на НАТО и ЕС. Разбира се, тази нормативна база гарантира и стриктен контрол в лицето на Народното събрание и на Министерски съвет, каза Джейхан Ибрямов. И зададе въпрос за Мисия Уман - мисия на ЕС за подпомагане на Украйна. Тя е създадена през октомври 2022 г.

Мисията има мандат без изпълнителни правомощия да предоставя индивидуално, колективно или специализирано положение на военнослужещи, на украинските въоръжени сили на различни места на територията на държавите – членки на ЕС, каза експертът по национална сигурност на ДПС. Той съобщи, че през ноември 2022 г. е стартирана мисията за предоставяне на такава помощ в подкрепа на Украйна. За тази цел обучението и комплектоването на военнослужещи се осъществява в многонационалното командване за обучение в Полша и в Германия.

Има две решения на Народното събрание. Едното е от ноември 2022, другото - от 9 декември 2022 г. В тях ясно е записано, че се разрешава вземане на участие на въздушните въоръжени сили на Република България в тренировъчната мисия на ЕС и Уман, Украйна. В тази връзка, на 16 февруари 2023 г., с решение на МС беше взето решение съответно за определяне на командировките, командировъчни средства на участващите от българска страна военнослужещи, съобщи министър Димитър Стоянов.

Към момента сме участвали в тренировъчната мисия в Полша с 14 души – това са екипажи за обучение по отношение на управлението на танк Т-72. Това е нашето участие, допълни той.

В изпълнение на решението на НС от 9 декември относно предоставянето на имущество, което по приложение 2 е класифицирано, няма как да коментирам приложението, но към момента няма постъпила заявка от страна на украинската страна това въоръжение да бъде предоставено към тренировъчната операция, информира още министър Стоянов.

Трето, което е свързано с обучение на украински военнослужещи и е част от тренировъчната мисия на ЕС и Уман за Украйна, е съответно обучението до 60 медицински санитари на територията на България. България има готовност, ВМА има подготовка за обучение на такива медицински санитари. Нямаме заявка от украинската страна. При постъпване на такава заявка такова обучение ще бъде организирано, обясни Димитър Стоянов.

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност