Народно събрание

Джейхан Ибрямов: Трябва да е ясно кой, кога и колко финансови средства харчи за модернизацията на българската армия

Разглеждаме проект на решение, което възглага на Министерски съвет да изготви всеобхватна и финансово обоснована програма за инвестиции в отбраната до 2032 година. Това заяви зам.-председателят на комисията по отбрана Джейхан Ибрямов по време на дебатите по темата в парламента. Той е един от вносителите на проекторешението.

Ибрямов припомни, че в периода 2019-2020 година беше проведен стратегически преглед на въоръжените сили на българската армия и на тази основа беше разработената програмата за развитието на въоръжените сили до 2032 година.

Тогава Движение за права и свободи със своята експертиза и със своите предложения и виждания по тази програма имаше видно място и участие при разработването й. Тя беше обнародвана, както е посочено в мотивите през 2021 година, като бяха дефинирани основните критично важни за българската отбрана способности, които следва да бъдат реализирани до 2032 година. Но средата за сигурност през последните години особено след войната в Украйна, може би налага отново да се направи преглед на тези критично важни за българската армия способности, за да не се допускат рискове, каза Джейхан Ибрямов.

Колеги от различните парламентарни групи сме предложили проект на решение, което изисква от Министерски съвет да представи в Народното събрание тази финансово обоснована програма за инвестиции в отбраната до 2032 година. Предложеният проект изисква по детайлен подход в изработването на цялостна реалистична програма със съответните конкретни препоръки, каза народният представител от ДПС.

Той подчерта, че с решението на НС ще е ясно кой, кога и колко финансови средства би изхарчил за модернизацията на българската армия. Това са пари на българския данъкоплатец и трябва да е ясно кой за какво ще оползотворява тези финансови средства, подчерта депутатът.

С този проект на решение ние не целим да спрем който да е проект за модернизация на българската армия, а тяхното приоритизиране. Щом служебното правителство успя в рамките на 2 месеца миналата година да внесе тази програма, значи има в рамките на 3 месеца да внесе още по детайлна програма без това да накърнява и спира превъоръжаването на българската армия, категоричен бе Ибрямов.

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност