Народно събрание

Доц. д-р Джевдет Чакъров към председателя на НС: Три месеца на се провежда поисканото от ДПС изслушване на Кирил Петков за антикризисните мерки. Ваш ангажимент е да отстоявате водещата роля на парламента!

На 17 март Парламентарната група на ДПС внесе искане за изслушване в пленарна зала на премиера Кирил Петков за антикризисните мерки. Това искане така и не беше включено в дневния ред на заседанията досега - т.е. почти три месеца. Това заяви народният представител от ДПС доц. д-р Джевдет Чакъров в процедура по начина на водене. Темата на поисканото от ДПС изслушване на Петков бе мерките за преодоляване на негативните последици в България от кризата, породена от войната в Украйна.

Правителството представи някакви мерки едва преди три седмици и днес сме свидетели на това по какъв начин бяха оценени те: вчера парламентарната комисия по бюджет и финанси не прие предложената от правителството актуализация на бюджета, подчерта Чакъров. И припомни, че предложеният от кабинета пакет от мерки не беше одобрен от Националния съвет за тристранно сътрудничество, не получи одобрение и от експертния съвет на коалицията.

Ето цялото изказване на доц. д-р Джевдет Чакъров:

УВАЖАЕМИ Г-Н ПРЕДСЕДАТЕЛ,

Вземам думата по процедурата по начина на водене във връзка с това, че внесеното на 17 март от парламентарната група на ДПС искане за изслушване в парламента на премиера Кирил Петков за антикризисните мерки така и не беше включено в дневния ред на заседанията досега - т.е. почти три месеца.

Тогава, когато внесохме това искане за изслушване, от страна на управляващите изобщо не се и говореше за антикризисни мерки, докато в останалите страни-членки на ЕС вече се прилагаха първите такива. Правителството представи някакви мерки едва преди три седмици и днес сме свидетели на това по какъв начин бяха оценени те: вчера парламентарната комисия по бюджет и финанси не прие предложената от правителството актуализация на бюджета.

Преди това предложеният пакет от мерки не беше одобрен от Националния съвет за тристранно сътрудничество - дори работодателските организации бяха обявили организиране на национални протести на 22 и 29 юни. Той не получи одобрение и от експертния съвет на коалицията и видяхме какво последва в политически аспект. Ние от ДПС също ясно изразихме неодобрението си за тези мерки заради тяхната неадекватност.

Сега взех думата по този въпрос не за да назидавам, че ако се беше състояло поисканото от ДПС изслушване на Кирил Петков, може би нямаше да сме в тази ситуация, първо, за да защитя основния принцип в Конституцията, а именно - че България е парламентарна република. Ясни са правомощията на парламента и задълженията на членовете на Министерския съвет - да се отчитат пред парламента.

И второ - за да подчертая, че в тази сериозна криза, в която се намира България, всички трябваше да сме на висотата на своите отговорности и да отговорим на очакванията на обществото за подкрепа от държавата.

Ваш основен ангажимент като председател на Народното събрание е да отстоявате принципа за водещата на роля на парламента в държавното управление, г-н Минчев. Казвам това с цялото ни уважение към председателя на институцията Народно събрание. Отстояването на този принцип е основополагащо за демокрацията.

Затова обръщаме внимание на несъстоялото се изслушване на премиера Кирил Петков в парламента, поискано от парламентарната група на ДПС. За да отстоим принципа за водещата роля на парламента в държавното управление, за да отстояваме демокрацията. С такива заявки "Продължаваме промяната" пое управлението и те трябваше да се реализират на практика, което, за съжаление, не се случи.

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност