Народно събрание

Доц. Петър Чобанов: За да има икономически растеж, инвестиционната програма трябва да се реализира

Въпрос, свързан с перспективите за икономически растеж, зададе председателят на Бюджетната комисия в НС доц. Петър Чобанов на ресорния вицепремиер Христо Алексиев, който е и транспортен министър.

Намиране се в началото на годината, обикновено това е времето, в което очертаваме подобни перспективи. По мои оценки предната година растежът ще бъде в рамките на 3,1-3,2% на брутния вътрешен продукт, каза Чобанов. И допълни: „Можеше да е по-висок, ако го нямаше провалът на предходното правителство по отношение на планирането и изпълнението на капиталовата програма. То наистина се провали, имаше гръмки обещания, които не се случиха. За съжаление това се отрази на икономическия растеж и на бюджетните показатели.”.

Знаете, че в частта на европейските средства имаме 3,6 млрд. лева неусвоени средства. И самият план за помощите, които трябваше да дойдат по линия на европейските фондове, също не се изпълни, продължи доц. Чобанов. И подчерта, че това също е „заслуга” на предходното правителство.

Ваша заслуга като правителство беше, че за последните 9 дни на годината не изхарчихте 9 млрд., с което помогнахте и дефицитът да бъде такъв, какъвто го наблюдаваме. И тъй като се намираме в края на програмния период и тази година трябва да бъдат извършвани сериозни разплащания, моят въпрос е в ресора, за който отговаряте, в транспорта. Има ли рискове от забавяне на големи проекти, как ще ги преодолеете, какви мерки ще предприемете, така че тези средства да бъдат усвоени и да не остават за сметка на държавния бюджет, попита Чобанов.

Да, в бюджета имаше за мен твърде висока сума капиталови разходи, отговори Алексиев.

От друга страна държавата нямаше готовност да усвои тези капиталови разходи, защото, за да бъдат усвоени, трябва да бъдат проведени процедури и да бъдат избрани изпълнители, което отнема доста дълго време, допълни вицепремиерът.

Сериозен въпрос по отношение на капиталовите разходи на строителството беше инфлацията и всички договори, които бяха сключени преди да се появи тази инфлация. И с решението, което взехме на Министерски съвет за ескалацията на тези цени, един вид ние помогнахме да отпушим строителството, защото повечето строителни договори не се изпълняваха, поради това, че те са контактувани при едни бюджети, след това сериозната инфлация реално е направила така, че тези договори, ако бяха изпълнявани по този начин, щяха да се изпълняват на загуба. Повечето строители не са готови да поемат този риск и да работят на загуба. Това, което направихме, разбира се, спомогна процесът да стартира отново, обясни Христо Алексиев. Той съобщи, че когато е поел Министерство на транспорта, усвояването на евросредствата е било 0,5% за 8 месеца. Сега вече се работи с по-добри темпове, увери министърът.

Наистина е много важно тази година добре да се планира дейността, включително и да се проследи не само по отношение на транспорта, а и за останалите оперативни програми, докъде е стигнало усвояването и за големите проекти да се предприемат необходимите мерки, така че, ако има рискове, те да не бъдат изпълнени, тези рискове да бъдат преодолени, коментира Петър Чобанов. И се върна отново към перспективите за растежа. Прогнозата на ЕК за икономическия растеж за 2023 г. е 1,1%.

Тя е една от най-добрите в целия ЕС, на трето място, третата най-висока прогноза за растеж, което показва, че ЕС го чакат много трудни времена, които неминуемо ще се отразят и на нас, каза Чобанов.

Но тази прогноза за растежа е базирана на допускането, че всички тези капиталови разходи ще бъдат извършени. Тоест това още повече засилва важността на инвестиционната програма на правителството в една такава година, в която се намираме, на неминуеми икономически трудности. И аз се надявам, че наистина ще бъдат положени всички усилия инвестиционната програма да бъде реализирана, обобщи той.

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност