Народно събрание

Доц. Петър Чобанов към "Промяната": Защо бягате от законопроекта на ДПС, който спира модела "джипка"?

Бюджетът трябва да се изпълнява прозрачно, като се спазват всички правила и законови норми. Това заяви народният представител от ДПС доц. Петър Чобанов по време на дебатите в парламента за промените в Закона за здравно осигуряване. С тях бежанците със статут на временна закрила няма да плащат здравни услуги. Те ще се покриват с публични средства. Проектът на управляващите предизвика бурна дискусия, а многократно поставените от ДПС въпроси откъде ще дойдат средствата за това останаха без отговор.

Тук чухме, че ще има последващо решение на Народното събрание. Най-вероятно то ще позволи на Министерски съвет да посочи най-накрая източника на средства и те да бъдат изразходени, каза Чобанов.

Вече няколко месеца се бави разглеждането на нашия законопроект за промени в Закона за публичните финанси. Погледнете го, прочетете го, опитайте се да го разберете. С него предлагаме точно тези решения, точно тези постановления на Министерски съвет, които изглеждат безразборни и които са според модела на „джипката“, да изчезнат, заяви народният представител от ДПС.

Предлагаме на тяхно място да предвидим ред, в който Народното събрание бързо да може да разглежда подобна промяна в разходите, подобно надхвърляне на разходните тавани, подобни допълнителни трансфери по самостоятелни бюджети. Вътре всичко е подробно разписано така, че да водим тази дискусия. Дайте да разгледаме Закон за публичните финанси, да приемем нашите предложения и тогава ще видите, че те не ограничават ничия свобода, ничия гъвкавост, категоричен бе финансовият експерт на ДПС.

Напротив намират законовото решение точно в ситуация като тази, за която напълно нормално и адекватно водим дискусия в момента, каза доц. Чобанов.

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност