Народно събрание

Доц. Петър Чобанов към Росица Велкова: Спешни мерки за стабилност на публичните финанси

Ситуацията в бюджета наистина е сложна. Дефицитът, който се очертава, прилагайки политиките досега, надхвърля 11 милиарда лева, 6,4% от БВП. Това наистина е изключително влошаващо дългосрочната и краткосрочната стабилност на публичните финанси и трябва да се вземат мерки. Това заяви народният представител от ДПС доц. Петър Чобанов, бивш финансов министър, по време на изслушването на финансовия министър Росица Велкова в парламента.

Чобанов зададе въпрос, съсредоточен върху разходите за развитие. Знаем, че се намираме в края на програмния период и е много важно да усвоим тези средства и то по начин, по който наистина да стигнат при тези, за които са предназначени. Те са един от малкото инструменти и фактори, които тази година могат да допринесат за малко по-висок икономически растеж с оглед и влошаващата се икономическа ситуация в най-големите икономически блокове, с които имаме някакви сериозни икономически отношения, а именно САЩ и Европейския съюз, каза доц. Чобанов.

Знаем, че имаме доста голямо забавяне по отношение на Плана за възстановяване и устойчивост, по отношение на неговото написване, защитаване. Имаме и много въпросителни по начина, по който той беше съставен и така наречените реформи, които трябва да бъдат изпълнени. Но въпреки това той си остава също един много важен инструмент за икономически растеж и развитие, допълни той.

С данните, с които разполагате до момента по отношение на европейските средства от стария програмен период, новия програмен период и Плана за възстановяване и устойчивост, колко от тези средства са усвоени до момента, попита доц. Петър Чобанов. Той настоя Росица Велкова да направи съпоставка със същия период на предходната година.

Най-големият натиск върху капиталовите разходи през 2023 година произтича от това, че 2023 г. е последната, в която ще има разплащания по стария програмен период 2014-2020 г. Паралелно стартира и новият програмен период - 2021-2027 г. Той вече е започнал и изпълняваме и Плана за възстановяване и устойчивост, отговори Велкова.

За да можем да усвоим всички средства по стария програмен период, оставащите средства за разплащане до пълно усвояване са около 4 милиарда и 100 милиона. Правителството прави всичко възможно за преструктуриране по програми, което се е правило винаги, когато приключва програмен период, за да може тези средства да бъдат усвоени на сто процента, подчерта финансовият министър.

В началото на годината за първите четири месеца върви относително слабо разплащането на европейските средства, но вече се забелязва, че започва разплащане по новия програмен период и по Плана за възстановяване и устойчивост, което е било нормално за предходния период на 2022 година това да не е имало касови разходи, съобщи Велкова.

Към момента по новия програмен период са разплатени около 121 милиона, по ПВУ около 42 милиона за първите четири месеца и около 280 милиона са разплатени по стария програмен период.

Изключително много разходи в момента по различни проекти са на предварителен контрол подадени в Министерство на финансите. Направили сме и вътрешна реорганизация, за да може да се осъществява по-ускорено предварителния контрол на разходите по ПВУ, за да може да се разплащат по-бързо тези разходи, каза още тя.

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност