Народно събрание

Доц. Петър Чобанов: Мерките не се вземат навреме и не стигат до гражданите

Една грешка започна от Бюджетна комисия, но ако тя не се поправи може да се превърне в недостоверност, лъжа и ако се повтори сто пъти пак няма да стане истина. Това заяви депутатът от ДПС доц. Петър Чобанов от трибуната на ДПС. Той подчерта, че става въпрос за изнесените от вицепремиера и финансов министър Асен Василев числа за дълга.

"Господин вицепремиер, тогава когато направихте тази сметка, волю или неволю, вие казахте - 30,3 милиарда дълг плюс 1,9 милиарда - 31,2 млрд. И от нататък правите извода, че разликата е 2 милиарда дълг надолу" подчерта депутатът, който е член на Комисията по бюджет и финанси в НС.

Посочи тази разлика е един милиард и не че това има голямо значение, тъй като то е моментно състояние и абсолютно нищо не показва. Важното е да видим колко ще е тя в края на годината, обясни депутатът от ДПС.

Ако искаме обаче да сме фактически изрядни, мисля, че трябва да обърнете внимание и на това, обърна се Чобанов към Василев. Той заяви, че по отношение на дълга може да си говорим много, можем да направим и специална дискусия, къде се движим, как се движим, към по-високи лихвени нива, към разширяване на спредовете с немски държавни ценни книжа, към увеличаване на рисковите характеристики на дълга, съкращаване на матуритета и концентрация на дълг в близките няколко години. Това обаче е въпрос на друга дискусия, подчерта доц. Чобанов.

Той засегна в изказването си и темата за пенсиите. "По отношение на пенсиите не виждам как това Народно събрание до момента е повишило пенсиите, честно казано", подчерта депутатът.

Обясни, че по негово мнение 46-ото Народно събрание е свършило далеч повече работа в това отношение, включително и с тогава приетото предложение на ДПС за 120 лева добавки за пенсионерите. "То постави наистина една по-социална основа на пенсиите, въпреки че там има какво още да се желае", заяви Чобанов.

По отношение на пенсиите разказа и личен казус със своя баща, който поради проблеми с костите в момента няма как да си получи пенсията.

Чобанов разгледа и данните по търговското салдо. Той поясни, че износът е висок, но вносът е още по-висок. Депутатът заяви, че търговското салдо е на дефицит от 3,3 милиарда и това трябва да предизвика някакво внимание по отношение на тези рискове.
Освен това потребителското доверие е на своето дъно за последните двадесет години, както оценката за последната година за икономическата ситуация така и очакванията на хората и за икономическата ситуация, и за финансовата ситуация занапред, подчерта депутатът.

Той заяви, че цените на производител са с 46% по-високи. Средната работна заплата намалява спрямо последното тримесечие с 1,2%. Това също е факт, който заслужава внимание, заяви Чобанов.

Така че, нито преди една година, нито сега икономическата ситуация е цветуща. Трябва да се отнасяме с внимание, трябва да се съобразяваме с рисковете. И най-важното и тогава и сега, има един основен проблем, че мерките не се вземат навреме и не стигат до българските граждани" заяви в заключение депутатът от ДПС.

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност