Народно събрание

Доц. Петър Чобанов: Наука ли е да плащаш за публикация в специализирани издания?

Наука ли е да си плащаш за публикация в специализирани издания? Този въпрос постави народния представител доц. Петър Чобанов, бивш финансов министър, по време на дебатите за внесената от ИТН поправка в Закона за бюджета. Тя е свързана с методиката за атестация на преподавателите в университетите. Изменението цели да се усвоят отпуснатите през февруари 20 млн. лв. за повишаване на заплатите на университетските преподаватели. Според вносителите това не може да стане заради методиката на МОН и с промяната препращат към критерии в Закона за висшето образование. След 3 часа дебати обаче текстът не бе приет поради липса на кворум.

Научните направления са важни, там се демонстрира съответното качество от университетите. Не може университетът да бъде добър във всичко, въпреки че ни се иска да е така, каза народният представител от ДПС. И припомни, че във връзка с Плана за възстановяване 7 университета бяха посочени като научноизследователски.

Какво се случи преди няколко дни? На същите университети бяха разпределени допълнителни средства с постановление на Министерски съвет, точно за научни постижения. Тоест, да могат да публикуват в база данни и списания, допълни доц. Чобанов и заяви, че част от тези издания са соросоидни. Преди дни държавата отпуска 3 млн. лева на висши училища и научни организации, за да повишат броя на научните си публикации в авторитетни международни издания.

"Има си списания, в които, за да се публикува, се плаща. Това наука ли е? И дори да е наука. Ние трябва ли да се включим точно в тази търговска част от науката? Не трябва ли да обърнем внимание, тук в нашата страна особено в областта на социалните, обществените науки, какво наистина е полезно, като научно постижение?", попита бившият финансов министър.

Трябва да се направи стратегия, която да се използва от институциите за провеждане на реформи. Ето това е приложна наука, ето това трябва да носи много повече точки в една подобна класация, а не това, което наблюдаваме в момента - комерсиализирано публикуване, категоричен бе доц. Петър Чобанов.

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност