Народно събрание

Доц. Петър Чобанов: Предлагаме с бюджета подкрепа за общините и хората

Допълнителните разходи от централния бюджет да се правят с решение на Народното събрание предложи ДПС по времена второто четене на закона за държавния бюджет за 2022 г. Иначе Министерски съвет може да прави тези разходи по непрозрачен начин, каза финансовият експерт на Движението доц. Петър Чобанов.

Народният представител на ДПС припомни, че Движението има същото предложение за промяна и в Закона за публичните финанси. Така ще се сложи край на т.нар. модел „джипка” за разпределяне на държавни пари от правителството без санкция на парламента.

Доц. Чобанов представи и останалите предложения на ДПС в закона за бюджета. Част от нашите предложения засягат общините и възможността заплатите в администрацията на общините да се повишат с малко по голям процент от предните незначителни 1,6%. Това се налага поради обезлюдяването и поради невъзможността, да се задържат квалифицирани кадри за чието обучение, за чието развитие са отделени времеви и финансови ресурси, обясни доц. Чобанов.

Когато тези хора не получават необходимата мотивация във вид на възнаграждение, няма как да разчитаме, че ще останат по родните си места. Те могат да мигрират в големите градове, но по лошото е, че напускат страната, каза още народният представител от ДПС.

150 хил. е намалението на заетостта на 2021 г. спрямо края на 2019 г. Това е стряскащо. При недостига на работна сила, на хора, на пазара на труда наистина това трябва да ни прозвучи като едно много сериозно предупреждение, коментира доц. Петър Чобанов.

Направили сме и предложения, които касаят сектор земеделие.  Предвидили сме допълнителни компенсации за хора, които се отопляват с дърва и пелети, както и една допълнителна сума от 30 млн., която засяга възможността за подобряване на оборудването в професионалните училища. Отново с фокус върху икономиката и пазара на труда и възможността те реално да заработят, каза депутатът. Той прогнозира, че инфлацията ще надскочи 10%, което ще  застраши икономическия растеж.

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност