Народно събрание

ДПС: Да отдадем почит към жертвите на комунистическия режим и към героите на съпротивата

Днешната дата - 1 февруари, ни дава повод за много размисли. Това заяви зам.-председателят на ДПС Станислав Анастасов в декларация на Парламентарната група на Движението по повод Деня за признателност и почит към жертвите на комунистическия режим.

На тази дата през 1945 година са изпълнени смъртните присъди, издадени от т.нар. народен съд, на трима регенти, 67 народни представители, 8 царски съветници, 40 генерали и полковници. За целия период на действие на т.нар. народен съд са издадени 2730 смъртни присъди, 1920 души са получили доживотни тъмнични присъди, а още хиляди - 20, 15 и 10-годишни присъди, припомни Анастасов.

Специално за този ден през 1945 година има няколко мита, които трябва да бъдат развенчани днес, за да бъде ясно. И тогава управляващата върхушка твърди, че изпълнява волята на съюзниците, които са победители във войната, нещо, което дълбоко не е вярно, каза Станислав Анастасов. И припомни, че смъртните присъди, изпълнени на 1 февруари 1945 г., с много предшестват Парижкия мирен договор, който е подписан чак на 10 февруари 1947 г. Тези присъди са изпълнени по т.нар. Московско примирие от 28 октомври 1944 г. Няма никакво съмнение, че българската върхушка се престарава в това да се отърве от политическите си опоненти, каза Анастасов.

Ето цялата декларация на ПГ на ДПС:

Уважаеми г-н председател,

Уважаеми госпожи и господа народни представители,

Скъпи български граждани,

Днешната дата - 1 февруари, Денят за признателност и почит към жертвите на комунистическия режим, ни дава повод за много размисли. Както всички знаете, на тази дата през 1945 година са изпълнени смъртните присъди от т.нар. народен съд на трима регенти, 67 народни представители, 8 царски съветници, 40 генерали и полковници. За целия период на действие на т.нар. народен съд са издадени 2730 смъртни присъди, 1920 души са получили доживотни тъмнични присъди, а още хиляди - 20, 15 и 10-годишни присъди

Специално за този ден през 1945 година има няколко мита, които трябва да бъдат развенчани днес, за да бъде ясно. И тогава управляващата върхушка твърди, че изпълнява волята на съюзниците, които са победители във войната, нещо, което дълбоко не е вярно.

Смъртни присъди, изпълнени на първи февруари 1945 година, много предшестват Парижкия мирен договор, който е подписан на 10 февруари 1947 година, повече от 2 години по-късно. Тези присъди са изпълнени по т. нар. Московско примирие от 28 октомври 1944 година и няма никакво съмнение, че българската върхушка се престарава в това да се отърве от политическите си опоненти.

Много са престъпленията на комунистическия режим, който това Народно събрание е осъдило със закон и го обявява за престъпен. Има и решение на Министерски съвет. Но по инициатива и на български депутати можем да се гордеем и с резолюция 1480 на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа от януари месец 2006 година. С нея българският комунистически режим като пристъпен си намира мястото сред всички онези режими, които отнемат правата на собствените си граждани, както прави в края на своя период този комунистически режим и с над 360 000 български граждани мюсюлмани, които са изселени принудително. А почти 1 милион са подложени на безпрецедентна асимилация, която цели да им смени вярата, името и рождените права.

Казвам това не за да обвиняваме някоя партия в тази зала, не това е целта на такива дни. Целта е тук независимо под какво име е замаскирано, да разобличим всеки режим, който се опитва в името на саморазправата с политически опоненти, с неудобните, с онези които защитават човешките и гражданските права и демокрация, да търси механизми да ги отстрани - било то физически, чрез смъртни присъди, било то изселвайки ги от собствената им родина, било то опитвайки се да ги принуди да мълчат, защото разчита на някой друг.

Но ние в никакъв случай няма да позволим, нито да се поругава паметта на тези хора, нито да се забравя, нито някои хора да се опитват да използват същите прийоми в днешни дни, за да си налагат собствените си идеологии и да въвличат българската нация в престъпления които не й отиват.

Аз ще се присъединя към призива на г-н Христов и също ще ви поканя, да отдадем почит към жертвите на комунистическия режим, към героите от съпротивата тогава, към героите които са се борили за демокрация, чрез нелегални организации, като д-р Ахмед Доган, които в крайна сметка довеждат и до края на комунистическия режим.

Колеги,

Каня Ви, на днешния ден да отдадем почит пред паметника на жертвите на комунизма пред НДК, да си спомним, да не забравяме и да не повтаряме грешките си.

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност