Народно събрание

ДПС очаква консенсус за реформа в здравеопазването

Реформата в здравеопазването трябва да започне и да има воля за нея от всички политически сили. ДПС ще подкрепят на първо четене законопроекта, с условието, че преди второто четене ще внесат свои предложения. Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от ДПС доц. д-р Джевдет Чакъров в свое изказване по повод приетите на първо четене промени в Закона за здравното осигуряване, свързани с възнагражденията на медицинския персонал. Законопроектът е внесен от Васил Пандов от "Продължаваме Промяната" и група народни представители.

С промените се поставя за цел да бъдат уредени отношенията с оглед на осигуряване на медицинския персонал и съответно обслужване в по-отдалечените, труднодостъпни райони. Това е теза, по която ние винаги сме защитавали позиция, и тя наистина трябва да бъде уредена, каза Чакъров.

Ние изразихме пред колегите нашите резерви и бележки, с вносителя, доц. Пандов, говорихме - той е съгласен с тях. Ще направим корекции между първо и второ четене. Трябва да бъдат допълнително дефинирани целите така, че да бъдат постигнати и да дават възможности за по-широко тълкуване, подчерта Джевдет Чакъров.

Той напомни позицията на ДПС, като каза, че нееднократно, пред няколко министри и ръководства на министерството на здравеопазването, както и в здравна комисия, Движението е предлагало да се направи генерален стратегически анализ на състоянието на целия медицинския персонал.

„До голяма степен е дадена такава информация, но тя е много притеснителна“, призна Чакъров и добави, че всички съответни органи трябва да си вземат мерките така, че кадрите да остават в България.

Трябва да се подобри медицинската грижа не само в труднодостъпните и отдалечените райони, където безусловно това е необходимо да стане незабавно. Също така е нужно да се направи цялостен преглед, с оглед на политиките които трябва да се водят в страната в областта на здравеопазването.

Нашата позиция е, че действително трябва да започне реформата, трябва да има политическа воля от всички политически сили, обясни Джевдет Чакъров. Напомни и, че наскоро са предложили да се създаде временна анкетна комисия, която да обсъди реформата в здравеопазването, да се набележат целите цялостно, „да се подходи консенсусно с оглед на това което дължим на нашето общество“.

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност