Народно събрание

ДПС поправи със закон голяма несправедливост с трудовия стаж на репресираните

ДПС поправи със закон голяма несправедливост с трудовия стаж на репресираните.

48-ото Народно събрание прие на второ четене изготвените и внесени от Парламентарната група на ДПС поправки в Кодекса за социално осигуряване.

С тях времето, през което репресираните от тоталитарния режим са прекарали в затвори и трудови лагери, ще се смята за трудов стаж.
Това е морална реабилитация на тези герои, които са допринесли за установяване на демокрацията в България, заяви зам.-председателят на социалната комисия в парламента Севим Али

Отделно, наборната военна служба ще се зачита за "действителен осигурителен стаж" при пенсиониране на лица навършили 67 години, на които не им достига 2 години осигурителен стаж.

Справедливостта възтържествува! - написа във Фейсбук Севим Али. И специално благодари на най-големия социален експерт в България и дългогодишен депутат от ДПС д-р Хасан Адемов за изготвянето на закона.

Ето целия пост на народния представител Севим Али:

Справедливостта възтържествува!
Току що на заседание в Народното събрание, по предложение на ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА НА ДПС в Закон за изменение и допълнение в Кодекса за социално осигуряване ОКОНЧАТЕЛНО на второ гласуване беше прието:

1. Наборната военна служба да се зачита за - "Действителен осигурителен стаж" при пенсиониране на лица навършили 67 години, на които не им достига 2 години осигурителен стаж за да се възползват от правата си произтичащи от чл.68, ал. 3 от КСО, а именно да са навършили 67 години и да имат 15 години действителен осигурителен стаж!

2. На лицата по чл.7 от Закона за политическата и гражданска реабилитация на репресирани лица ,които без съд и присъда са лежали в затвори, лагери и трудововъзпитателни общежития до момента това време се признава за трудов стаж. След приемането на Закона тези лица при пенсиониране ще могат да се възползват от този период като осигурителен стаж, нещо което досега не беше възможно!Преди всичко останало става въпрос за морална реабилитация на тези герои, които са допринесли за установяване на Демокрацията в България!

Благодарност към д-р Хасан Адемов за експертизата и съдействието при изготвянето на законопроекта!

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност