Народно събрание

Мустафа Карадайъ: Чиновници своеволно тълкуват законите. ДПС поправя със законопроект несправедливост с осигурителния стаж на хората, които са били в трудови войски и по лагери

Въпрос относно незачитането за действителен осигурителен стаж за целите на чл. 68, ал. 3 от Кодекса за социално осигуряване за периода на Наборна военна служба, както и времето, през което незаконно са лишени от свобода в лагери и затвори репресираните лица по Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица зададоха лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и народните представители от ДПС д-р Хасан Адемов и Ахмед Ахмедов на социалния министър Георги Гьоков.

За 2022 г. условието за придобиване на пенсия по чл. 68, ал. 3 – това е пенсията с намален осигурителен стаж, е 15 години действителен осигурителен стаж, каза д-р Адемов. И допълни: "Обърнете внимание на ключовата дума „действителен”. Действително е служено време по трудово или служебно правоотношение, времето, през което лицето е работило по друго правоотношение и е било задължително осигурено за инвалидност, старост и смърт, както и времето, през което лицето е продължавано задължително осигуряване за своя сметка и е внесло дължимите осигурителни вноски.".

В чл. 68, ал. 1, визираните периоди на наборна военна служба и въдворени в лагери и затвори репресирани лица се зачита за осигурителен стаж. В същите периоди, когато сме в хипотезата на чл. 68, ал. 3, пенсия за осигурителен стаж и възраст с намален стаж, тези периоди не се зачитат с аргумента, че не са действителен стаж. В чл. 9, ал. 3, т. 3 от Кодекса за социално осигуряване е записано, че в случаите, в които наложеното наказание за лишаване от свобода е признато по съответния ред за неоснователно, за този период се внасят осигурителни вноски за сметка на държавния бюджет, заяви още д-р Хасан Адемов. И подчерта: "От тук следва изводът, че има неравнопоставеност на осигурените лица в двете различни хипотези".

Какви мерки предприема МТСП за отстраняване на тази несправедливост и неравнопоставеност на осигурените лица, представи въпроса Адемов

Според разпоредбите на Кодекса за социално осигуряване през 2022 г. право на пенсия за осигурителен стаж и възраст по общи условия на чл. 68, ал. 1 и 2, се придобива при навършване на 61 години и 10 месеца за жените, 64 и 5 месеца за мъжете, и осигурителен стаж съответно 36 години и 2 месеца за жените, 39 години и 2 месеца за мъжете, отговори Георги Гьоков.

Когато поради определени причини осигурените лица не са придобили този осигурителен стаж, но имат не по-малко от 15 години действителен осигурителен стаж, законодателят е допуснал възможността лицата да могат да се пенсионират при навършване на малко по-висока възраст, която до 2022 г. е 66 години и 10 месеца за жените и мъжете, каза социалният министър. И допълни: "Видно е, че докато при преценяване правото на пенсия по общи условия се изисква наличие на осигурителен стаж с определена продължителност, то при преценка правото на пенсия по чл. 68, ал. 3, е необходимо част от стажа да отговаря на специални изисквания – необходимо е той да е действителен.".

Дефиницията на понятието „действителен стаж” се съдържа в параграф 1, ал. 1, т. 12 от допълнителните разпоредби на Кодекса за социално осигуряване. Съгласно тази разпоредба действителен стаж е действително изслуженото време по трудово или служебно правоотношение, времето, през което лицето е работило по друго правоотношение и е било задължително осигурено за инвалидност, старост и смърт, тоест във Фонд „Пенсии”, както и времето, през което лицето е подлежало на задължително осигуряване за своя сметка и е внесло дължимите осигурителни вноски, обясни Гьоков.

"В тази връзка, за да бъде признат един период за действителен стаж, по време на него лицето следва реално да е полагало труд, и то по едно – от правоотношенията, предвидени в параграф 1, ал. 1, т. 12 от допълнителните разпоредби на Кодекса за социалното осигуряване. Това разграничаване е необходимо, тъй като от разпоредбата на чл. 9 от Кодекса за социално осигуряване, на основание на която се зачита осигурителният стаж, е видно, че понятието „осигурителен стаж” е изключително широко. В него се включват както периоди, през които лицето реално е полагало труд, така и периоди, в които по различни съображения, с оглед защита на лицата, се приемат за осигурителен стаж, без лицата да са упражнявали трудова дейност.", каза още социалният министър.

При разглеждане на периодите на наборната военна служба и на периодите, които се зачитат за стаж на основание чл. 7 от Закона за политическата и гражданската реабилитация на репресирани лица, е безспорно, че през тях лицата на са упражнявали трудова дейност по трудово или служебно правоотношение, или друго правоотношение, по което са били задължително осигурени за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт. През тези периоди лицата не са подлежали и на задължително осигуряване за своя сметка и не са внасяли осигурителни вноски. Поради това признатият на две основания осигурителен стаж не може да бъде зачетен за действителен осигурителен стаж при преценяване на правото на пенсия, но ще се зачете за общ осигурителен стаж, който участва при определяне размера на пенсията на лицата, които са придобили правото на такава – тоест на тези, които имат необходимия осигурителен принос, предвиден в законодателството, заяви министър Гьоков.

Този законодателен подход е съобразен със спецификата на държавното обществено осигуряване, като разходопокривна система, за ползването на права от която осигурените лица следва да имат реален осигурителен принос. Отчетено е и това, че предвид различните основания за зачитане на осигурителен стаж по чл. 9 от Кодекса за социално осигуряване и е възможна хипотеза, при която, ако не съществуваше изискването за действителен осигурителен стаж, едно лице би придобило право на пенсия за осигурителен стаж и възраст без никакъв или с минимален принос към осигурителната система, допълни той.

В тази връзка не считам, че е основателен направеният от вас извод за неравнопоставеност между осигурените лица в двете хипотези. Напротив – признаването на определени периоди за действителен осигурителен стаж на лица, които не са работили, би било несправедливо и би създало предпоставки за неравнопоставеност с лицата, които през същото това време са работили реално и са внасяли осигурителни вноски върху получените трудови възнаграждения. Поради това не намирам за необходимо да се предприемат мерки за промени в законодателството, заяви социалният министър.

Категорично не съм доволен от вашия бюрократичен административен отговор, контрира д-р Хасан Адемов. И продължи: "Ще ви кажа защо. Точно по тази причина стотици хиляди български граждани, които са служили в трудови войски, за които вие преди малко казахте, че не са работили, за тези, които са служили в редовете на Българската народна армия и са охранявали границите на Република България, вие заявихте, че нищо не са работили. За тези, които са били в лагери, които са били заточени – вижте какво пише в чл. 7 на Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица. На тези лица се признава времето, през което те са били в тези лагери, за трудов стаж.".

Вижте какво пише в преходните и заключителни разпоредби на Кодекса за социално осигуряване, параграф 9, ал. 1: Времето, което се зачита за трудов стаж – а това време преди малко ви казах, че е трудов стаж – при пенсиониране положени до 31 декември 1999 г. се признава за осигурителен стаж по този кодекс. Вижте какво пише в Кодекса за социално осигуряване, чл. 9, ал. 3, т.3: За осигурителен стаж се зачита времето, през което е наложено наказание – лишаване от свобода, впоследствие е признато по съответния ред за неоснователно. В тези случаи всички тези лица имат право както на трудов, така и на осигурителен стаж, категоричен бе зам.-председателят на социалната комисия в НС.

На следващо място – в наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, в чл. 44 е записано: За осигурителен стаж от трета категория се признава времето на наборна военна служба. Какви повече аргументи трябва да има в законодателството, за да бъде решен този въпрос, попита д-р Хасан Адемов. Той заяви на министър Гьоков, че ще му предостави и практиката на административния съд.

Ето ги съдебните решения, които са в ползва на лицата, които оспорват решенията на териториалните поделения на НОИ. Ние от парламентарната група на Движението за права и свободи сме подготвили законопроект. Очакваме подкрепа на този законопроект от страна на МТСП, защото в противен случай ние ще извървим цялата процедура, ще минем през върховните съдилища, ще стигнем и до Съда за правата на човека в Страсбург, за да може окончателно и дефинитивно да бъде решен този въпрос, обяви д-р Хасан Адемов.

 Г-н Адемов цитира съдебната практика. Решения на българските съдилища по незаконосъобразните тълкувания на чиновниците в социалното министерство. А не г-н министърът от трибуната да се оправдава, че назад във времето този въпрос, видите ли, би бил решим и би трябвало да бъде решен, коментира и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Не, назад във времето той е бил решен и на основата на законите в България съдът се е произнесъл в полза на българските граждани, а не в полза на чиновниците в министерството, категоричен бе Карадайъ.

Но тъй като чиновниците в министерството си позволяват различни тълкувания, както се случва и с ред други закони, ние пак ще си направим отново предложенията, за да нямат основание чиновниците да си правят своеволни тълкувания на законите, заключи Мустафа Карадайъ.

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност