Народно събрание

ДПС постави пред правителството дневния ред на обществото - повсеместна криза и липса на мерки. Отново настоя за изслушване на премиера Петков

Дневният ред на управляващите вече 6 месеца няма нищо общо с дневния ред на обществото. Това обяви ДПС в декларация по повод липсата на план с мерки срещу кризата в България. Тя бе процетена от парламентарната трибуна от доц. д-р Джевдет Чакъров.  С нея ДПС постави на вниманието на правителството и на парламента дневния ред на обществото - повсеместната криза, предизвикана от войната в Украйна и необходимостта от мерки за преодоляване на негативните последствия от нея във всички сфери.

От самото начало на управлението дневният ред на управляващите е изцяло свързан с частни бизнес и корпоративни интереси. Доказателствата за това са многобройни. Включително и националният План за възстановяване и устойчивост е корпоративен, каза доц. Чакъров.

И подчерта: „България е единствената страна в Европейския съюз, а и не само, в която правителството все още не прилага адекватни мерки срещу кризата. Защото е ангажирано с реализацията на мерки, свързани с частни бизнес и корпоративни интереси.”.

„Едва тази седмица управляващите заговориха за пакет от мерки срещу кризата, притиснати от обявения за 18 май национален протест на работодатели и синдикати. Но мерките тепърва ще бъдат обсъждани в коалицията, след това трябва да бъдат гласувани и евентуално през юли да започне прилагането им. Дали?” – каза още доц. Джевдет Чакъров.

От името на ДПС той за втори път настоя изслушване на премиера Кирил Петков в парламента. В дебата ще бъде полезно за управляващите да чуят нашите предложения, а и други, които ще бъдат направени от други парламентарни групи. Считаме, че това трябва да се случи час по-скоро, за да отговорим на потребностите на обществото и на предизвикателствата във връзка с кризата. Те изискват от всички нас да бъдем на висотата на нашите отговорности, заяви доц. Чакъров.   

Ето цялата декларация на ПГ на ДПС

Д Е К Л А Р А Ц И Я

от

парламентарната група на ДПС по повод липсата на план

с мерки срещу кризата в България

 

       Уважаеми г-н председател,

       Уважаеми колеги,

      Ние от парламентарната група на Движението за права и свободи правим настоящата декларация, за да поставим на вниманието на правителството и на парламента дневния ред на обществото. А именно - повсеместната криза, предизвикана от войната в Украйна и необходимостта от мерки за преодоляване на негативните последствия от нея във всички сфери.

       Необходимо е да направим това, защото дневният ред на управляващите вече 6 месеца няма нищо общо с дневния ред на обществото. От самото начало на управлението той е изцяло свързан с частни бизнес и корпоративни интереси. Доказателствата за това са многобройни. Включително и националният План за възстановяване и устойчивост е корпоративен.

       Доказателство също така е и фактът, че България е единствената страна в Европейския съюз, а и не само, в която правителството все още не прилага адекватни мерки срещу кризата. Защото е ангажирано с реализацията на мерки, свързани с частни бизнес и корпоративни интереси.

       Едва тази седмица управляващите заговориха за пакет от мерки срещу кризата, притиснати от обявения за 18 май национален протест на работодатели и синдикати. Но мерките тепърва ще бъдат обсъждани в коалицията, след това трябва да бъдат гласувани и евентуално през юли да започне прилагането им. Дали?

       Войната в Украйна започна на 24 февруари. Още през март във всички страни от Европейския съюз, а и извън него, вече се прилагаха първите мерки срещу кризата. А в момента в редица държави от Европейския съюз се прилага дори втори пакет от мерки и са набелязани такива в дългосрочен план.

       Самият вицепремиер и министър на финансите Асен Василев прогнозира наскоро публично, че конфликтът в Украйна ще продължи поне четири-пет години, което означава четири-пет години военна икономика. Но въпреки това, според него, нямало да има драматично обедняване. В България ли живее и е министър уважаемият Асен Василев?

       Защото за всички нас, за цялото общество реалността е съвсем различна. Неотдавнашно социологическо проучване на агенция "Алфа рисърч" показа, че според 89% от хората политиката на правителството за справяне с инфлацията, ценовата криза в енергетиката и намаляващите доходи е неуспешна. Т.е. почти цялото общество се чувства засегнато от кризата и от липсата на мерки и подкрепа от държавата.       Проучване на агенция "Тренд" отчете в понеделник тази седмица, че 70% оценяват отрицателно работата на кабинета, а проучване на "Маркет линкс" от вчера показа, че 80% от българите не одобряват посоката, в която се движи в момента България.

  1. Не е ли драматично, уважаеми г-н Василев и всички вие управляващи, че в условията на тази повсеместна криза, на високите цени на тока и неколкократно поскъпналите храни и лекарства към момента няма никакво подпомагане за социално слабите наши съграждани.
  2. Не е ли драматично, че няма никакво подпомагане за пенсионерите.

       А в редица държави от Европейския съюз беше приет и вече се прилага и втори разширен пакет от мерки. В съседна Гърция още от март месец се изплащат помощи за високите цени на горивата на семействата с ниски доходи, а на пенсионерите се дават по 200 евро на месец компенсация заради скъпите храни. Увеличени бяха семейните добавки за децата и се изплащат помощи за високите цени на тока. В Румъния правителството още през март въведе таван на цените на тока и газа за срок от една година както за битовите потребители, така и за бизнеса.

       Наскоро гръцкият премиер Мицотакис обяви и втори пакет от мерки, който предвижда гръцката държава да върне 60 процента от допълнителните разходи за електроенергия на всеки отделен битов консуматор, считано със задна дата от декември до май. Вече е увеличена минималната работна заплата и се предвижа "лятна" добавка от 200 евро за пенсионерите, подобно на Великденската, каквато им беше дадена.

       Втори пакет от мерки прие и прилага и правителството на Италия. Заради инфлацията пенсионери, социално слаби, работници, служители и собственици на еднолични фирми получават по 200 евро. Правителството също така плаща и по 25 евроцента на литър гориво с цел да компенсира поскъпналите горива. Още от март в Италия държавата  пое таксите и данъците на пазара на електроенергия и е намали данъците върху газа.

  1. Не е ли драматично това, че в анкета от миналата седмица на специализиран земеделски портал 35%, т.е, повече от една трета от селскостопанските производители заявяват, че се отказват от земеделието, защото ситуацията в сектора е безпрецедентно критична. Все повече от фермерите закриват фермите си и предават животните си в кланици. 6 пъти са намалели площите с домати и 5 пъти площите с краставици и с пипер. 

       Не е ли драматично, че според експерти в селскостопанския бранш основната потребителска кошница в България вече е от внос, защото секторът е в криза, която няма аналог в последните 30 години.

       Не е ли драматично, че всички тези факти за селскостопанския сектор показват, че вече има риск от проблеми с осигуряване на продоволствени стоки от първа необходимост у нас, както и от драстично повишение на цените на храните.

       В същото време в страни като Франция и Испания са въведени защитни изкупни цени на млякото. Във Франция и Гърция има минимални изкупни цени на месото и т.н.

  1. Не е ли драматично, че липсват мерки и за туризма, който има сериозен принос към БВП. А в Гърция и Испания вече се реализират туристически пакети, които привличат многобройни туристи, включително и българи.
  2. Не е ли драматично, че няма никакви мерки за бизнеса, от когото държавата очаква постъпления в бюджета. Освен т.нар. енергийни помощи липсва стратегия за прилагане на мерки в икономиката по сектори.

       А в Европейския съюз единадесет правителства, сред които на Франция и Испания още през март премахнаха или драстично намалиха данъците върху енергията или ДДС.

       13 държави още през март ограничиха цените на едро или тарифите на дребно на електроенергията.

       В Италия държавата още през март пое таксите и данъците на пазара на електроенергия и намали данъците върху газа. А още от края на януари действат данъчни отстъпки от 20% за енергоемки предприятия! Дали нашите енергоемки предприятия могат да бъдат конкурентноспособни в тази ситуация?

  1. Не е ли драматично, че преди дни гръцкият премиер Мицотакис публично заяви, цитирам: "Правителството ще подкрепя всеки гражданин толкова дълго, колкото е необходимо". А у нас управляващите посочват вратата на тези, които се обръщат за подкрепа.

       Преди повече от два месеца ние депутатите от парламентарната група на ДПС поискахме изслушване на премиера Кирил Петков в парламента, за да представи поне намерения за мерки срещу кризата.

       Ние от ДПС отдавна осъществихме срещи с представители на селскостопанските производители, на бизнеса и с работодателски организации и имаме подготвени предложения с мерки за подкрепа на земеделските производители, на бизнеса, на пенсионерите и социално слабите наши съграждани.

       Днес ние продължаваме да настояваме поисканото от нас изслушване на премиера Кирил Петков в парламента най-накрая да се състои, защото считаме, че в дебата при изслушването му ще бъде полезно за управляващите да чуят нашите предложения, а и други, които ще бъдат направени от други парламентарни групи. Считаме, че това трябва да се случи час по-скоро, за да отговорим на потребностите на обществото и на предизвикателствата във връзка с кризата. Те изискват от всички нас да бъдем на висотата на нашите отговорности.  

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност